اگر به دیابت مبتلا هستید، داشتن مقدار زیادی گلوکز در خون برای مدت طولانی میتواند عوارض جدی از جمله مشکلات جدی برای پا ایجاد کند، برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی روشهای “درمان بی حسی پای دیابتی ” و نوروپاتی دیابتی پیشنهاد میکنیم ادامه مطلب را از دست ندهید. با نوشدارو همراه باشید.
زندگی بدون درد
برخی از افراد مبتلا به آسیب عصبی دچار بی حسی، سوزن سوزن شدن یا درد هستند اما برخی دیگر هیچ علامتی ندارند. آسیب عصبی همچنین میتواند توانایی شما در احساس درد، گرما یا سرما را دستخوش تغییر کند.
زندگی بدون درد بسیار خوب و ایده آل به نظر میرسد، اما هزینه زیادی را به دنبال خواهد داشت. درد روشی است که بدن به شما میگوید مشکلی پیش آمده است و شما با این پیام در پی درمان و یا مراقبت از خود میروید. اگر در پاهای خود احساس درد نمیکنید، ممکن است دچار بریدگی، تاول، زخم یا مشکلات دیگری شوید، مشکلات کوچکی که اگر زودتر درمان نشوند ممکن است بسیار آسیبهای جدی وارد کنند. دیابت میتواند به روشهای مختلفی ایجاد مشکل کند:
نوروپاتی دیابتی
دیابت کنترل نشده میتواند به اعصاب بدن آسیب برساند. اگر عصب در پاها آسیب ببیند، ممکن است دیگر در آن نواحی احساسی مانند حس گرما، سرما و درد را نداشته باشید. این اختلال در احساس را نوروپاتی دیابتی حسی مینامند. اگر فرد به دلیل نوروپاتی، بریدگی یا زخم ایجاد شده در پا را احساس نکند، این احتمال وجود دارد که آسیب دیدگی عمیقتر شده و پای فرد دچار عفونت شود بدون آنکه خود متوجه آن شود؛ به دلیل آسیب اعصاب، عضلات در عملکرد خود دچار مشکل میشوند و پا نمیتواند به درستی تراز شود که سبب ایجاد فشار زیاد تنها به یک قسمت از پا میشود.
بیماری عروق محیطی
دیابت همچنین میتواند بر جریان خون تأثیر گذار باشد. بدون جریان خون نرمال، بهبودی زخم یا بریدگی بیشتر از حالت عادی طول میکشد. جریان خون ضعیف در بازوها و پاها را بیماری عروق محیطی مینامند. اگر فرد به عفونتی مبتلا باشد که به دلیل جریان خون ضعیف بهبود نمییابد، در معرض ابتلا به زخم یا گانگرن( مرگ بافت به دلیل کمبود خون) خواهد بود.
درمان بی حسی پای دیابتی
داروهایی برای تسکین درد، کاهش سوزش، درمان بی حسی و درمان گزگز کردن پا یا همان نوروپاتی دیابتی در دسترس هستند، برای درمان آسیبهای عصبی، شما باید سطح قند خون خود را در محدوده هدف خود نگه دارید لازم است با پزشک خود مشورت کنید تا محدودهی هدف قند خون مناسبتان را معین کند و مناسبترین داروها را برای شما تجویز کند، لازم است درد خود را مدیریت کرده و از پاهای خود محافظت کنید. برای جلوگیری از مشکلات جدی پا که میتواند منجر به از دست دادن پا یا انگشتی از پا شود، این دستورالعملها را دنبال کنید.
- پاهای خود را روزانه بازرسی کنید؛ بریدگی، تاول، قرمزی، تورم یا مشکلات ناخن را با دقت بررسی کنید میتوانید از آینه دستی بزرگنمایی برای دیدن پایین پاها استفاده کنید. در صورت مشاهده هر چیزی از پزشک خود مشورت بگیرید.
- پاها را هرگز با آب داغ نشویید، میتوانید از آب ولرم برای شستن روزانه پاها استفاده کنید.
- هنگام استحمام پاها را با ملایمت بشویید. آنها را با استفاده از یک دستمال شستشوی نرم یا اسفنج تمییز کنید.
- پاها را مرطوب کنید اما بین انگشتان پا را مرطوب نگه ندارید. میتوانید روزانه از مرطوب کننده برای جلوگیری از خارش و ترک پوست استفاده کنید، اما دقت کنید که بین انگشتان پا را مرطوب نکنید این رطوبت میتواند عفونت قارچی را تشویق کند.
- ناخنها را با دقت کوتاه کنید.
- هرگز خودتان میخچه یا پینه پا را دستکاری نکنید. برای درمان مناسب به پزشک خود مراجعه کنید.
- جوراب.های تمیز و خشک بپوشید و روزانه آنها را عوض کنید.
- از جورابهای مخصوصی که برای بیماران دیابتی هستند استفاده کنید. این جورابها از الیافی ساخته میشوند که رطوبت پوست را از بین میبرند.
- کفشهای خود را تکان دهید و داخل آن را قبل از پوشیدن حتما چک کنید. همیشه به یاد داشته باشید ممکن است پاهای شما نتوانند سنگریزه یا جسم خارجی در کفشتان را احساس کند، بنابراین لازم است همواره کفشهای خود را قبل از پوشیدن بررسی کنید.
- پاها را گرم و خشک نگه دارید. نگذارید پای شما در برف یا باران خیس شود، حتما در زمستان جوراب و کفش گرم بپوشید.
- هرگز پابرهنه راه نروید، حتی در خانه هم نباید با پای برهنه راه رفت! همیشه کفش یا دمپایی بپوشید چرا که ممکن است پا روی چیزی بگذارید و دچار خراش یا زخم در پا شوید.
- بهتر است سیگار را ترک کنید، سیگار کشیدن جریان خون در پاها شما را محدود می کند.
درمان گزگز پای دیابتی
زمانی که فرد مبتلا به دیابت احساس سوزن سوزن شدن میکند یا دچار گزگز پا و یا بی حسی در انگشتان میشود، راه حل بهبود آن کاهش و مدیریت قند خون است که در عین آسان بودن نیازمند دقت و حساسیت بالایی است، میتوان با تغییر وضعیت و کاهش فشار وارده بر اعصاب این گزگز را تا حدود زیادی بهبود داد، سطح قند خون را میتوان با برخی تغییرات در سبک زندگی و مصرف دارو تحت کنترل گرفت که میتواند برای کاهش علائم و پیشگیری از آسیب عصبی بیشتر کمک کننده باشد.
مطالعات اخیر نشان داده که ورزش یکی از راههای کنترل دیابت است به همین دلیل توصیه میشود افراد دیابتی ورزش را جزء برنامههای روزانه خودت قراردهند، توصیه میشود هر فرد دیابتی روزانه نیم ساعت تا یک ساعت پیاده روی کند. ورزش منظم و عدم مصرف سیگار و مواد مخدر کمک موثری در پیشگیری از بروز عوارض دیابت میکند.یکی از فواید کلیدی انجام ورزش بهبود گردش خون است. افزایش گردش خون موجب افزایش جریان اکسیژن و به دنبال آن تقویت بافت عصبی میشود. افراد مبتلا به نوروپاتی تحت نظر پزشک میتوانند به ورزش بپردازند، ورزش میتواند سبب کنترل وزن، کنترل قند خون و چربی، کاهش نیاز به داروها، انسولین، و کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی شود.
برخی علائم مشکلات پای دیابتی:
- تغییر در رنگ پوست پا و بوی بدی که از بین نمیرود
- تغییر در دمای پوست
- تورم در مچ پا یا بروز درد و گزگز در پاها
- بروز میخچه، پینه یا ترکهای خشک در پوست، به ویژه در اطراف پاشنه پا
اگر مبتلا به دیابت هستید، در صورت بروز هر یک از این علائم حتما با پزشک خود مشورت کنید.