دیابت یک بیماری بسیار شایع است که عوارض آن میتواند هر ارگان یا بخشی از بدن را به خود درگیر کند، در طی این بیماری میزان قند خون بدن بالاتر از حد طبیعی است که همین امر سبب بروز مشکلات عروقی و ترمیم دیر هنگام پوست در اثر آسیبهای وارده میشود.
در این مقاله سعی شده دربارهی مشکلات پوستی افراد دیابتی مطالب مفید و جامعی ارائه دهیم، اگر شما هم به دیابت مبتلا هستید و نگران مشکلات پوستی بر اثر دیابت هستید، پیشنهاد میکنم این مقاله را از دست ندهید.
مدیریت صحیح دیابت میتواند از بروز بسیاری از عوارض جلوگیری کند.
• عفونت باکتریایی(استافیلوکوک)
قند خون بالا میتواند پوست شما را خشک کرده و سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کند. این امر خطر ابتلا به عفونتهای پوستی را نیز افزایش میدهد که شایع ترین آن (استافیلوکوک) است. ممکن است در این بیماری روی چشمها دچار سوزش شوند، فولیکولهای مو ملتهب شده یا اطراف ناخنها عفونت کنند.
در صورت احساس تورم، خارش، درد یا داغ شدن پوست، به خصوص اگر از قبل اطلاع دارید که مبتلا به قند خون یا دیابت هستید، با پزشک خود مشورت کنید.
دقت کنید که اگر سالانه چندین بار به عفونت قارچی مبتلا میشوید، این احتمال وجود دارد که شما به دیابت یا پیش دیابت مبتلا باشید.
• تاولهای ناشی از دیابت
ممکن است ناگهان روی انگشتان دست، پا و گاهی روی ساعد ظاهر شود. آنها معمولاً سفید رنگ هستند و هیچ رنگ قرمزی در اطراف آنها وجود ندارد. احتمالا بعد از دیدن تاولها دچار وحشت میشوید، اما معمولاً در عرض ۳ هفته بهبود مییابند. حضور آنها میتواند نشانهای از ابتلا به دیابت یا عدم کنترل سطح قند خون شما باشند. حتما در مورد علائم خود با پزشک مشورت کنید.
• لکههای زرد، قرمز یا قهوهای روی پوست
این بیماری پوستی اغلب به صورت برجستگیهای کوچکِ جامدِ برجسته که شبیه جوش است شروع میشود. با پیشرفت بیماری، این برجستگیها به تکههایی از پوست متورم و سخت تبدیل میشوند.
همچنین ممکن است، پوست اطراف ظاهری براق پیدا کند، رگهای خونی در اطرافش دیده شود و پوست آن ناحیه دچار خارش شود، نام پزشکی این بیماری necrobiosis lipodica است.
برای درمان بیماری حتما آزمایش دیابت بدهید، چرا که ممکن است به دیابت یا پیش دیابت مبتلا باشید.
• زانتوماتوز فوران کننده
دیابت کنترل نشده میتواند منجر به بروز این برآمدگیهای مومی شکل روی پاها، دستها، بازوها، پاها و باسن شود. مردان جوان مبتلا به دیابت نوع ۱ به احتمال زیاد به این بیماری مبتلا میشوند. فورانهای پوستی ممکن است حساس و خارشدار باشند، اما مسری نیستند.
• خارش پوست
این یک شکایت رایج حتی در افرادی است که دیابت ندارند. اما خارش پوست میتواند ناشی از خشکی پوست یا گردش خون ضعیف باشد که هر دو در دیابت بیشتر محتمل است.
خارش پوست ناشی از گردش خون ضعیف یا خشکی پوست است.
• ناحیه تیرهتری از پوست که شبیه مخمل است
یک نوار تیره و مخملی در پشت گردن، زیر بغل، کشاله ران میتواند به این معنی باشد که انسولین زیادی در خون خود دارید. این اغلب نشانه پیش دیابت است. نام پزشکی این بیماری پوستی acanthosis nigricans است .
این بیماری ممکن است اولین علامت ابتلا به دیابت باشد.
• پوست سخت و ضخیم
در این بیماری متوجه پوست سفت و مومی شکل در پشت دستان خود میشوید. انگشتان ممکن است سفت شده و حرکت آنها نیز دشوار شود. اگر دیابت در طی سالها به درستی کنترل نشود، ممکن است احساس حضور سنگریزه را در نوک انگشتان خود داشته باشید.
پوست سخت، ضخیم و متورم میتواند گسترش یابد و در ساعد، بالای بازوها، قسمت فوقانی کمر، شانهها، گردن، قفسه سینه نیز دیده شود.
این بیماری میتواند در اثر ابتلا به دیابت نوع ۱ و ۲ اتفاق بیفتد.
مدیریت صحیح دیابت و گاها فیزیوتراپی میتواند برای درمان گزینه مناسبی باشند.
• لکههای ساق پا (درماتوپاتی دیابتی)
از دیگر مشکلات پوستی افراد دیابتی میتوان به لکههای قهوهای رنگ که بسیار شبیه به لکههای ناشی از افزایش سن میباشند اشاره کرد. در طی این بیماری قند خون بالا ناشی از دیابت به عروق خونی کوچک آسیب میرساند و باعث ایجاد این لکههای قهوهای بر روی پوست میشود. این نقاط گرد و خشن اغلب روی ساق پا ظاهر شده و معمولاً بی ضرراند، معمولا درماتوپاتی در ۱۸ یا ۲۴ ماه از بین میرود.
توجه کنید که اگر تاکنون دیابت در شما تشخیص داده نشده است حتما غربالگری دیابت را انجام دهید، تا در صورت ابتلا با مدیریت دیابت روند بهبود بیماری را سرعت ببخشید.
• زخم پای دیابتی
یکی از شایعترین مشکلات پوستی افراد دیابتی است که از اولین نشانههای آن میتوان به تورم، قرمزی، درد و بوی بد از پا اشاره کرد.
بیشتر اوقات فرد دیابتی به دلیل نوروپاتی (اختلال حس) متوجه درد و یا وجود جسم خارجی در پای خود نمیشود، لذا زخم تشکیل شده عفونت میکند.
پیشگیری و مراقبت از پا مهمترین اقدامی است که یک فرد دیابتی باید انجام دهد، برای این کار بیماران دیابتی باید به طور مرتب پاهای خود را به وسیله آینه یا کمک گرفتن از یک نفر معاینه کنند.
از جمله روشهای درمان زخم پای دیابتی میتوان به: پانسمانهای نوین، اوزون تراپی در آب، ماگوت تراپی، لایت تراپی، لیچ تراپی، وکیوم تراپی، PRP اشاره کرد.
طول درمان زخم پای دیابتی بسته به وسعت زخم و شدت درگیری و رعایت کردن نکات پیشگیری توسط بیمار، میتواند چندین هفته و ماه طول بکشد.
بیماری پیسی سلولهایی را که به طور معمول پوست شما را با رنگدانه رنگ میکنند از بین میبرد.
• بیماری ویتیلیگو(پیسی)
اگر مبتلا به دیابت نوع ۱ هستید، این بیماری درشما شایعتر است، اما افرادی که درگیر دیابت نوع ۲ نیز هستند ممکن است به آن مبتلا شوند.
بیماری پیسی سلولهایی را که به طور معمول پوست شما را با رنگدانه رنگ میکنند از بین میبرد.
در طی این بیماری متوجه میشوید قسمتی از پوست شما رنگی کاملاً متفاوت از سایر قسمتها گرفته است، معمولاً روی قفسه سینه، شکم و پشت شما این علائم ظاهر میشوند، اما گاهی اوقات روی صورت نیز آثار آن دیده میشوند.
درمان بیماری پیسی با کرمهای دارویی، اشعه ماوراء بنفش و جراحی قابل درمان است.