زانو درد یکی از دردهای رایجی است که در افراد با بالا رفتن سن، جوانان، بچهها و در بارداری اتفاق میافتد این نوع درد میتواند بعد از آسیب دیدگی پا یا بر اثر یک بیماری و اختلال مزمن مانند آرتروز ایجاد شود، در این نوشته سعی داریم دربارهی “ لیزر درمانی برای آرتروز زانو ” صحبت کنیم، اگر شما یا عزیزانتان درگیر آرتروز و مشکلات زانو هستید، خواندن این مطلب میتواند برای شما مفید و کاربردی باشد.
لیزر تراپی زانو
زانو بزرگترین مفصل بدن است و به راحتی آسیب میبیند، به عنوان یک مفصل لولایی ساده که فقط اجازه خم شدن و کشش را میدهد، ساختار پیچیده استخوانها، غضروفها، رباطها و تاندونهای آن در طول زمان مستعد شکستگی، پارگی، کشیدگی، رگ به رگ شدن و تحلیل رفتن است.
میزان ناراحتی و شدت درد زانو به عواملی مانند علت درد، محل درد (درد زیر زانو، درد پشت زانو و کشکک) و شرایط فیزیکی فرد بستگی دارد بروز زانو درد در دوران کهنسالی از علائم بیماریهای استخوانی است، که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم روی مفاصل تاثیر گذاشتهاند یکی از راههای درمان آرتروز زانو لیزرتراپی است، عارضههای قابل درمان با لیزر عبارتند از:
- کشیدگی تاندون، عضله یا رباط زانو
- لیزر درمانی برای آرتروز زانو (التهاب مفاصل و روماتوئید)
- آسیبهای ناشی از کشیدگی و رگ به رگ شدن مکرر، دردهای فیبرومیالژیا
- تحریک اعصاب
- توانبخشی زانو (برای مثال عمل زانوی پرانتزی و زانوی ضربدری)
- توانبخشی جایگزینی زانو
فیزیوتراپی لیزری زانو
پرتو لیزر با زمان و طول موجهای متفاوت به بافت نرم نفوذ میکند تا مستقیماً انرژی را به سلولهای بافت آسیب دیده برساند. تحقیقات پزشکان در این زمینه ثابت کرده است که لیزر میتواند آرتروز، درد مزمن و اختلالات مفصلی را درمان کند.
لیزردرمانی فعالیت سیستم تصفیه کننده مایع بدن را تسریع میکند، درد و تورم مفصلهای آسیب دیده را نیز کاهش میهد و هم برای بیماران سالمند مبتلا به آرتروز مزمن و هم برای ورزشکاران جوان دچار کشیدگی عضلانی یا مفصل حاد سودمند است.
لیزر با تحریک کروموفورها در میتوکندری سلولی موجب افزایش تولید ATP و در نهایت سبب افزایش انرژی سلولی و ترمیم ساختار بافت آسیب دیده می گردد. چرا که تسریع فرآیند ترمیم در سلولهای بافت همبند موجب ترمیم بافتهای نرم (عضله ، لیگامان ، دیسک و …)
درمان به وسیلهی لیزر میتواند موجب بهبود عملکرد رشتههای عصبی، کاهش زمان ریکاوری و بازیافت عصب حسی و حرکتی میگردد.
پرتو لیزر میزان چرخشی سروتونین و اندورفینها در خون را افزایش میدهد. سروتونین یکی از انتقال دهندههای عصبی قدرتمند به مغز است که در افراد افسرده میزان آن به حداقل میرسد. اندورفینها نیز مواد شیمیایی طبیعی، مانند مورفین در مغز هستند که در صورت فعالسازی موجب تسکین درد میشوند.
فیزیوتراپی زانو با لیزر
لیزر درمانی سرد با دستگاه دستی کوچکی در محیط مطب انجام میشود. فیزیوتراپی با لیزر روشی غیر تهاجمی است که میتواند توسط پزشک کلینیک یا فیزیوتراپیست انجام شود.
لیزر درمانی سرد با عناوین لیزر درمانی کلاس III، نور درمانی با لیزر با شدت کم (LLLT)، لیزر درمانی نرم یا لیزر درمانی با قدرت کم نیز شناخته میشود. برخی مطالعات نشان دادهاند که لیزر ممکن است به بهبود زخم کمک کند. به همین علت لیزر میتوانند به بدن کمک کنند تا آسیب بافتی ناشی از جراحات و آرتروز یا بیماریهای دیگر را ترمیم کند.
لیزر درمانی سرد یک درمان جایگزین دارویی است. این روشی است برای قرار دادن بافت در معرض سطح کم نور مادون قرمز. پزشک به مدت ۳۰ ثانیه تا چند دقیقه دستگاه دستی را نزدیک یا روی پوست زانوی شما لمس می کند. طول زمان با دوز و اندازه ناحیه تحت درمان طبق صلاح دید پزشک تعیین میشود.
همچنین شما می توانید برای بررسی مقالات بیشتر درباره انواع روشهای درمان آرتروز زانو به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
عوارض لیزر درمانی زانو
لیزر از جنس نور است یعنی مجموعهای از فوتونهای نوری با فرکانس و طول موج مشابه و هم زمان به شکل تجمعی تابیده میشوند، تا در سطح سلولی موجب کاهش تورم و التهاب و افزایش ماده تغذیهای سلول شوند و بدین شکل موجب ترمیم بافت و کاهش درد میشوند.
• لیزر درمانی در صورتی که مستقیما به آن نگاه شود میتواند به چشم آسیب برساند، بنابراین متخصص از فرد میخواهد از عینک محافظ استفاده کند.
• ممکن است در حین لیزر تراپی کمی احساس سوزن سوزن شدن داشته باشید اما گرما و سرما را احساس نخواهید کرد، همچنین اطمینان داشته باشید که درمان به کمک لیزر بدون درد است.
• بعد از استفاده از لیزر فرد نیازی به استراحت طولانی مدت ندارد، بنابراین میتواند به راحتی راه برود و بدون مشکل به خانه بازگردد.
تعدادی از مواردی که در هنگام فیزیوتراپی زانو با کمک لیزر بهتر است رعایت شود:
- در طی لیزر تراپی هیچ گونه پماد و لوسیونی نباید در موضع مورد نظر استفاده شود.
- اشعهی لیزر نباید مستقیما بر روی رحم فرد باردار قرار بگیرد. (متخصصان هنوز از تاثیر دقیق پرتوهای لیزر بر روی جنین آگاهی ندارند اما توصیه میشود که رحم مادر به طور مستقیم در معرض اشعه قرار نگیرد تا جنین از خطرهای احتمالی مصون باقی بماند)
- اشعهی لیزر نباید بر روی گنادها (بیضهها، تخمدانها) و تیروئید تابانده شود.
حال اگر شما تمایلی به لیزر درمانی ندارید می توانید با خواندن مقاله ” درمان آرتروز زانو ” در منزل و به راحتی از شر آرتروز زانو خلاص شوید.
بسیاری از بیماران مبتلا به درد مزمن آرتروز پس از لیزر درمانی میتوانند مصرف داروهای مسکن را کاهش دهند، به طور کلی برای تسکین دردهای زانو با کمک لیزر بیش از یک جلسه درمان تجویز میشود و بسته به میزان آسیب دیدگی زانو، میزان جلسات درمان متفاوت تجویز خواهد شد. پزشکان غالباً ۵ تا ۸ جلسه درمانی را توصیه میکنند، هر چند که اکثر بیماران پس از ۳ یا ۴ جلسه متوجه تغییرات و بهبودی نسبی خواهند شد اما با کامل کردن دوره درمان بهبود شگرفی در بین ۸۰ تا ۸۵ درصد برای بیماران رخ میدهد.