فشار خون ناشی از کلیه که به آن فشار خون مجدد عروقی و رنوواسکولار نیز گفته میشود، افزایش فشار خون ناشی از بیماریهای کلیوی است. این بیماری معمولاً توسط داروهای فشار خون قابل کنترل است، اما از آنجایی که معمولا هیچ علامتی ندارد تشخیص داده نمیشود. در این مقاله سعی داریم دربارهی جنبههای مختلف بیماری” فشار خون ناشی از کلیه ” صحبت کنیم، با ما همراه شوید.
فشار خون ناشی از کلیه
فشار خون ناشی از کلیه ( رنوواسکولار) فشار خون بالایی است که در اثر تنگی عروقی که خون را به کلیهها میرسانند ایجاد میشود. از آنجا که کلیهها خون کافی برای انجام درست وظایف خود دریافت نمیکنند، به گونهای عمل میکنند که گویی جریان، کم خون ناشی از کمبود آب در بدن است.
بنابراین آنها با ترشح هورمونهایی که بدن را برای حفظ سدیم و آب تحریک میکنند، پاسخ میدهند سرانجام رگهای خونی با مایعات اضافی پر میشوند و فشار خون افزایش مییابد. فشار خون ناشی از کلیه باعث ایجاد فشار بیشتر بر رگهای خونی، از جمله رگهای واحدهای فیلتر کنندهی کلیه که وظیفه پاکسازی خون را بر عهده دارند میشود. با گذشت زمان، این رگهای خونی ضخیم میشوند و میتوانند منجر به عدم عملکرد صحیح کلیهها( بیماری مزمن کلیه) شوند.
باریک شدن در یک یا هر دو شریان کلیوی اغلب در اثر گرفتگی عروق(تصلب شرایین) ایجاد میشود، این همان فرآیندی است که منجر به بسیاری از حملات قلبی و مغزی میشود.
علت فشار خون ناشی از کلیه
فشار خون بالا سبب سکته مغزی، ایجاد حملات قلبی، نارسایی کلیوی میشود، پس تشخیص صحیح علت و پیگیری درمان در آن از اهمیت زیادی برخوردار است.
تجمع پلاک در عروق کلیه
تجمع پلاکها که از چربی، کلسترول، کلسیم و سایر مواد تشکیل شدهاند، در رگها باعث گرفتگی عروق میشوند، هرچه این رسوبات بزرگتر شود، جریان خون کاهش مییابد و در نهایت باعث باریک شدن عروق میشود. گرفتگی عروق در بسیاری از مناطق بدن رخ میدهد که شایعترین آنها تنگی شریان کلیوی است. پلاکها میتوانند جریان خون را از طریق شریان قلب، مغز، لگن، پاها، بازوها یا کلیهها به طور جزئی یا به طور کامل مسدود کنند.
بیماری کلیوی پلی کیستیک
این بیماری خطر افزایش فشار خون بالا را به دنبال دارد. کیستهایی که در کلیه قرار دارند سبب اختلال در فعالیت طبیعی این اندام میشوند که یکی از عواقب آن افزایش فشار خون است.
بیماری گلومرولی کلیه
گلومرول ساختاری است که برای فیلتراسیون آب اضافی و سدیم در کلیهها به کار گرفته میشود، اگر این فیلتراسیون به خوبی وظایف خود را انجام ندهد، سدیم به قدر کافی دفع نمیشود و در خون باقی میماند که در نهایت باعث افزایش فشار خون میشود.
هیدرونفروز
هنگامی که یک بخش کلیه یا هر دو کلیه دچار انسداد شوند، جریان ادراری نیز دچار انسداد میشود و همین امر سبب افزایش فشار خون میشود.
شما می توانید برای دریافت مقالات بیشتر درباره این موضوع مهم و پر اهمیت به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
دیسپلازی فیبرو عضلانی
در دیسپلازی فیبرو عضلانی، عضله دیواره شریان به طور غیرطبیعی رشد میکند، اغلب این اتفاق در دوران کودکی رخ میدهد. شریان کلیه می تواند به قدری باریک شود که کلیه به میزان کافی خون دریافت نکند و در سنین جوانی منجر به بیماری پرفشاری خون شود.
این پدیده میتواند در یک یا هر دو کلیه اتفاق بیفتد. متخصصان هنوز نمیدانند که چه عواملی باعث دیسپلازی فیبرو عضلانی میشود، اما این بیماری بیشتر در خانمهای جوان به طور مادرزادی دیده میشود. حدود۲۰ درصد موارد فشار خون ناشی از کلیه به دیسپلازی فیبرو عضلانی مربوط میشود.
عوامل خطر
عواملی که بیماریهای کلیوی را افزایش میدهند و سبب افزایش فشار خون ناشی از کلیه میشود شامل این موارد اند: افزایش سن، کلسترول بالا، دیابت، چاقی، استعمال سیگار و سایر دخانیات، سابقهی قبلی بیماری در خانواده، ورزش نکردن.
شما می توانید برای اطلاع از اثرات مخرب سیگار بر فشار خون روی لینک کلیک کنید.
عوارض تنگی شریان کلیوی
تنگی شریان کلیوی دارای عوارض بسیار خطرناکی همچون موارد زیر می باشد:
- فشار خون بالا
- نارسایی کلیه، نیاز به درمان با دیالیز یا پیوند کلیه
- احتباس مایعات(تجمع غیر طبیعی مایعات زیر پوست یا درون بدن) در پاها، که باعث تورم مچ پا میشود.
- تنگی نفس به دلیل تجمع ناگهانی مایعات در ریهها
علائم فشار خون ناشی از کلیه
فشار خون بالا معمولاً علائمی ایجاد نمیکند، تنگی شریان کلیوی نیزغالباً تا زمان پیشرفت، هیچ علامت و نشانهای ایجاد نمیکند. این وضعیت ممکن است به طور اتفاقی در حین آزمایش برای موارد دیگری توسط پزشک کشف شود؛ از جمله علائم فشار خون فردی که به شدت افزایش یافته عبارت است از:
- سردرد
- سرگیجه
- تاری دید یا دوبینی
- ادرار خونین( به رنگ صورتی)
- خون دماغ
اکثریت قریب به اتفاق افراد مبتلا به فشار خون کلیوی هرگز این علائم (یا هر گونه علائم دیگری) را تجربه نمیکنند. فشار خون بالا بسیار خطرناک است، بنابراین تا حدودی به دلیل عدم وجود علائم، آسیب به اندامهای بدن میتواند به آرامی رخ دهد، بدون اینکه فرد اصلا متوجه چیزی شود.
درمان فشار خون ناشی از کلیه
فشار خونی که ناشی از بیماری زمینهای باشد را فشار خون ثانویه میگویند، درمان بیماری زمینهای میتواند سبب درمان اختلال در فشار خون شود. روند درمان کلیه شامل: استفاده از رژیم غذایی مخصوص افراد دارای فشار خون بالا و کنترل این رژیم، ورزش، دارو، دیالیز، جراحی و پیوند کلیه میباشد.
گام اول برای کنترل فشار خون ناشی از کلیه ، استفاده از روشهای کنترل رژیم غذایی ، ورزش مناسب و داروها است. در بعضی از افراد که فشار خون آنها با ایجاد سبک زندگی سالم و حتی با مصرف چندین دارو کنترل نمیشود و یا برای افرادی که نمیتوانند داروهای فشار خون را تحمل کنند، جراحی میتواند یک راه حل موثر برای درمان فشار خون ناشی از کلیه باشد.
آنژیوپلاستی
در آنژیوپلاستی یک لوله که یک بادکنک(بالون) در سر آن قرار دارد و کاتتر نامیده میشود به داخل سرخرگ و به محل انسداد رانده میشود، سپس بادکنک باد شده و پلاک موجود در رگ را تحت فشار قرار داده و محل دچار تنگی را باز میکنند. پس از اتساع مجرای رگ، بالون خالی شده و کاتتر بیرون کشیده میشود،این روش مشابه مواردی است که برای بهبود جریان خون قلب در افراد مبتلا به بیماری عروق کرونر استفاده میشود.