در دورهی قاعدگی به دلیل نوسانات خلق و خو و عادتهای غذایی نادرست، در خانمها شاهد تغییرات فشار خون و گاها ابتلا به پرفشاری خون خواهیم بود، اما آیا دلیل نوسانات فشار خون در خانمها مربوط به چرخه قاعدگی ست؟ چه چیزی میتواند دلیل بالارفتن فشار خون در زمان پریودی باشد؟ در ادامه سعی داریم تمام جنبههای مربوط به فشار خون در زمان پریود را بررسی کنیم، با نوشدارو همراه باشید.
تأثیر قاعدگی بر فشار خون
فشار خون نیرویی است که با ورود جریان خون به شریانها ایجاد میشود. عوامل مختلفی وجود دارد که میتواند موجب افزایش ناگهانی فشار خون شود؛ مسئلهای که نیاز است حتما به آن توجه کنیم این است که نوسانات مداوم فشار خون، خطر ابتلا به پرفشاری خون را افزایش میدهد که این خود میتواند منجر به سفت شدن عروق، بیماری قلبی، سکته قلبی و بسیاری از مشکلات دیگر شود. ازجمله زمانهایی که فشار خون نوسان دارد دورهی قاعدگی در زنان است.
تحقیقات دانشمندان ثابت کرده است که فشار خون خانمها ممکن است در طی مراحل خاصی از چرخه قاعدگی افزایش یابد. این تغییر به دلیل افزایش میزان پروژسترون( هورمون زنانه) رخ میدهد. این مطالعه همچنین نشان میدهد که فشار خون در ابتدای دورهی قاعدگی نوسانات بیشتری نسبت به هنگام پریودی یا بعد از اتمام آن برههی زمانی دارد.
بالا رفتن فشار خون در عادت ماهیانه
تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است ثابت کردهاند که فشار خون در زنان بستگی به مراحل چرخه قاعدگی( فولیکول و لوتئال) دارد و در هر فرد به صورت متفاوتی بروز خواهد کرد. مطالعهی دیگری که در زمینهی بالا رفتن فشار خون در دوران عادت ماهیانه انجام شده است نشان میدهد که بین خطر فشار خون بالا و زنان مبتلا به سندرم پیش از قاعدگی در مقایسه با زنانی که علائم سندرم پیش از قاعدگی محدودی دارند یا اصلا ندارند، خطر ابتلا به فشار خون بالا ۴۰٪ بیشتر است.
سندرم پیش از قاعدگی
سندروم پیش از قاعدگی یا PMS شامل تمام علائمی است که قبل یا در طول دورهی قاعدگی رخ میدهد. این اتفاقات معمولا بهدلیل تغییرات هورمونی در بدن است و دلیل اصلی آن به هورمون پروژسترون مربوط میشود. پروژسترون و استروژن هر دو از هورمونهای زنانه هستند که در بدن به حالت تعادل با هم کار میکنند. بالا و پایین رفتن این هورمونها نشان دهنده تخمکگذاری و بعد عدم بارداری و عادتماهانه است.
علائم سندرم پیش از قاعدگی شامل تغییرات روحی روانی، درد شکمی، سردرد، نفخ شکم، احساس خستگی، غم، اضطراب، آکنه ضعف و بی حالی باشد. علائم معمولا بعد از چند روز اول یک دوره از بین می روند. تحقیقات محققین نشان میدهد زنان زیر ۴۰ سال که سندرم پیش از قاعدگی را تجربه کردهاند بیشتر احتمال دارد در نهایت با مشکل فشارخون بالا روبرو شوند.
درمان فشار خون در زمان پریود
اصلاح سبک زندگی میتواند تا حد زیادی به کنترل فشار خون بالا کمک کند.
ایجاد رژیم غذایی سالم
رژیم غذایی سالم هم برای فشار خون و هم برای کنترل عوارض پریودی بسیار موثر است، توصیه میشود رژیم غذایی غنی از غلات، میوهها، سبزیجات و لبنیات کم چربی باشد. تعداد وعدههای غذایی را افزایش داده و حجم هر وعده را کاهش دهید همچنین باید مصرف آب را در برنامه روزانه خود قرار دهید، چرا که کمآبی باعث تشدید سردرد و خستگی در این برههی زمانی شود.
تقویت پتاسیم بدن
پتاسیم میتواند اثرات سدیم بر فشار خون را کاهش دهد. بهترین منبع پتاسیم به جای مکملها، مواد غذایی مانند میوهها و سبزیجات است. با پزشک خود در مورد تعیین سطح پتاسیم مناسب مشورت کنید.
کاهش سدیم در رژیم غذایی
حتی اگر به مقدار کمی سدیم در رژیم غذایی کاهش یابد، فشار خون در حدود ۵ تا ۶ میلی متر جیوه کاهش پیدا میکند و سلامت قلب بهبود مییابد؛ مصرف کمتر غذاهای فرآوری شده میتواند در کاهش فشار خون موثر باشد.
کاهش مصرف الکل
مصرف بیش از حد الکل میتواند باعث افزایش فشار خون شود و آسیبهای بسیار را بر بدن وارد کند، نوشیدن الکل فقط در حد متوسط یک بار در روز برای زنان مناسب است. شما برای آگاهی بیشتر در این باره می توانید از مقاله تاثیر الکل بر فشار خون دیدن کنید.
ترک سیگار
محققین میگویند سیگار کشیدن میتواند باعث ایجاد تغییراتی در هورمونهای زنانه شود و دردهای قاعدگی را افزایش دهد، همچنین سیگار میتواند باعث ایجاد بیماریهای قلبی و عروقی شود که با ترک آن میتوان سلامت کلی را بهبود بخشید و طول عمر طولانیتری نسبت به افرادی که سیگار میکشند داشت.
همچنین شما می توانید برای اطلاع بیشتر از اثرات مخرب سیگار بر بدن و تاثیر آن روی فشار خون ، به مقاله تاثیر سیگار بر فشار خون مراجعه نمائید.
انجام فعالیت بدنی منظم
فعالیت و ورزش سبک در زمان پریود نهتنها منعی ندارد بلکه تاثیرات مهم و موثری بر بدن بر جای میگذارد از جمله: آرامش دادن به عضلات، کاهش مشکلات جسمی و روانی قبل از قاعدگی، کنترل فشار خون. ورزشهای هوازی و کششی مثل یوگا، پیادهروی، ایروبیک، دوچرخهسواری میتواند پیشنهادهای خوبی در این دوران باشد.
استرس خود را کاهش دهید
استرس در زمان پریود علاوه بر اینکه ایجاد بدخلقی و پرخاش میکند میتواند منجر به فشار خون بالا نیز شود. کمی وقت بگذارید و به این فکر کنید که چه چیزی باعث استرس شما میشود؟ کار، خانواده، مسائل مالی؛ هنگامی که دانستید چه چیزی باعث استرس شما میشود، در نظر بگیرید که چگونه میتوانید استرس را از بین ببرید یا کاهش دهید.
از حضور در شرایط استرسزا خودداری کنید
سعی کنید از حضور محیطهای استرسزا جلوگیری کنید، به عنوان مثال، اگر ترافیک در ساعت شلوغ در راه کار باعث ایجاد استرس شود، سعی کنید صبح زودتر آنجا را ترک کنید یا از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کنید. در صورت امکان از افرادی که باعث استرس در شما میشوند خودداری کنید.
بررسی مداوم فشار خون در منزل
توصیهای که همواره به زنان میشود این است که اگر از علائم جدی سندرم پیش از قاعدگی رنج میبرند، حتما فشار خون خود را به طور مداوم بررسی کنند، چرا که فشار خون قاتلی خاموش است!