بسیاری از محققان دریافتند که ایجاد تغییر در رژیم غذایی میتواند به علائم آرتروز، که شامل درد، سفتی و تورم است کمک کند. آرتروز میتواند بر روی هر مفصلی در بدن تأثیر بگذارد، اما افراد اغلب آن را در زانوها، دستها، باسن یا ستون فقرات مشاهده میکنند. در این مقاله به بررسی “غذاهای مفید برای آرتروز” و “غذاهای ضد آرتروز” میپردازیم. پس با نوشدارو همراه باشید.
چگونه رژیم غذایی میتواند به آرتروز کمک کند؟
درمان آرتروز با مصرف غذاهای خاص یا مکملهای غذایی امکان پذیر نیست، اما طبق تحقیقات بنیاد آرتروز، رژیمهای غذایی میتوانند علائم آرتروز را در افراد بهبود بخشند. برخی از غذاها دارای قابلیت ضد التهابی هستند که میتوانند به کاهش علائم کمک کنند در حالی که غذاهای دیگر ممکن است سبب تشدید درد شوند.
کاهش التهاب و جلوگیری از آسیب
یک رژیم غذایی مغذی و متعادل ابزار لازم را برای جلوگیری از آسیب بیشتر مفاصل به بدن میدهد که برای افراد مبتلا به آرتروز ضروری است. برخی از غذاها سبب کاهش التهاب در بدن میشوند و پیروی از یک رژیم ضد التهابی میتواند علائم را بهبود بخشد. خوردن آنتی اکسیدان کافی از جمله ویتامینهای A ، C و E میتواند به جلوگیری از آسیب بیشتر مفاصل کمک کند. همچنین اگر قصد دارد در آرتروز را کاهش دهید، پیشنهاد ما به شما خواندن مقاله کاهش درد آرتروز می باشد.
کاهش کلسترول
افراد مبتلا به آرتروز به احتمال زیاد کلسترول خون بالایی دارند، کاهش کلسترول میتواند علائم این بیماری را بهبود بخشد. در رژیم غذایی مناسب، افراد میتوانند به سرعت سطح کلسترول خود را بهبود بخشند.
حفظ وزن سالم
اضافه وزن می تواند فشار بیشتری به مفاصل وارد کند و ذخیره اضافی چربی در بدن باعث التهاب بیشتر مفاصل میشود. حفظ وزن مناسب برای برخی از افراد دشوار است، به ویژه کسانی که از بیماری پزشکی رنج میبرند و تحرک در آنها کاهش یافته است، میتوانید برای این موضوع از پزشک یا متخصص تغذیه مشورت بگیرید.
غذاهای مفید برای آرتروز
گنجاندن غذاهای خاص در رژیم غذایی میتواند باعث تقویت استخوانها، عضلات و مفاصل شود و به بدن در مبارزه با التهاب و بیماری کمک کند. چند پیشنهاد برای افزودن به رژیم غذایی افراد مبتلا به آرتروز:
ماهی روغنی
یکی از غذاهای مفید برای آرتروز ماهی روغنی می باشد. ماهیهای روغنی حاوی مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا ۳ مفید هستند. این چربیهای اشباع نشده چند خاصیت ضد التهابی دارند بنابراین می تواند جزء غذاهای مفید برای آرتروز شناخته می شود. افرادی که مبتلا به آرتروز هستند باید حداقل هفته ای یک قسمت ماهی روغنی بخورند . ماهیهای روغنی شامل:
- ساردین
- ماهی خال خالی
- ماهی سالمونلا
کسانی که ترجیح میدهند ماهی نخورند میتوانند به جای آن از مکملهای حاوی امگا ۳ مانند روغن ماهی، روغن کریل یا روغن بذر کتان استفاده کنند. منابع دیگر از امگا ۳ عبارتند از: دانه چیا، روغن بذر کتان و گردو؛ این غذاها همچنین میتوانند به مبارزه با التهاب کمک کنند.
\
روغنها
علاوه بر ماهیهای روغنی، برخی روغنهای دیگر نیز میتوانند التهاب را کاهش دهند. روغن زیتون طبیعی حاوی مقادیر زیادی اولئوکانتال است که خواص مشابه داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAID ) دارد. روغن آووکادو نیز گزینه مفیدی است و همچنین میتواند به کاهش کلسترول نیز کمک کنند.
ویتامینD و کلسیم
ویتامین D سبب جذب کلسیم میشود، که در تسکین درد مفاصل، افراد مبتلا به آرتروز نقش دارد. میتوان سطح ویتامین D را از طریق قرار گرفتن در معرض نور خورشید افزایش داد، اما برخی از غذاها نیز میتوانند تامین کننده نیاز بدن باشند. غذاهایی که حاوی ویتامین D، کلسیم یا هر دوآنها هستند عبارتند از:
- غذاهای دریایی مانند ماهی سالمون صید شده، ماهی ساردین و میگو
- کنسرو ماهی، مانند ماهی تن
- شیر، ماست و سایر محصولات لبنی: اگر قصد کاهش وزن دارید میتوانید از نوع کم چربی آن استفاده کنید.
- تخم مرغ
- ماست
- سبزیجات برگ سبز
- آب پرتقال
- غلات صبحانه
- توفو
دلیل کمبود شواهد دربارهی اثر آنها مصرف مکملهای ویتامین D برای آرتروز توصیه نمیشود، بهتر است قبل از مصرف هر نوع مکملی از پزشک خود مشورت بگیرید.
بتاکاروتن
بتا کاروتن یکی دیگر از آنتی اکسیدانهای قدرتمند است و برای پوست، چشمها و موهای شما مفید است. منابع فوق العاده ای که حاوی بتاکاروتن هستند، عبارتند از:
- سبزیجات چلیپایی مانند جوانه بروکسل، سبزیجات، سبزی خردل
- سبزیجات، مانند کاهو رومائی و اسفناج
- سیب زمینیهای شیرین
- اسکواش زمستانی
- طالبی
- جعفری
- زردآلو
- برگ نعناع
- گوجه فرنگیها
- مارچوبه
کلم بروکلی
یکی دیگر از غذاهای مفید برای آرتروز کلم بروکلی می باشد. کلم بروکلی حاوی ترکیبی به نام سولفورافان است که به عقیده محققان میتواند پیشرفت آرتروز را کند کند. این سبزی همچنین غنی از ویتامین K وC و همچنین کلسیم که تقویت کننده استخوان است.
چای سبز
پلی فنولها آنتی اکسیدانی هستند که به عقیده کارشناسان میتواند التهاب را کاهش داده و سرعت آسیب غضروف را کند کند . چای سبز حاوی مقادیر بالایی از پلی فنول است.
سیر
دانشمندان بر این باورند که ترکیبی بنام دیال دی سولفید که در سیر وجود دارد میتواند در برابر آنزیمهای موجود در بدن که به غضروف آسیب میرسانند، مقابله کند.
آجیل
از آجیل می توان به عنوان یکی غذاهای مفید برای آرتروز نام برد. آجیل برای قلب مفید است و حاوی مقادیر زیادی کلسیم، منیزیم، روی، ویتامین E و فیبر است. آنها همچنین حاوی اسید آلفا-لینولنیک ALA) ) هستند که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
بیوفلاونوئیدها
کوئرستین نوعی آنتی اکسیدان است که دارای خواص ضد التهابی است و یافتهها نشان داده است که میتواند برای درمان آرتروز موثر است. منابع خوب کورستین عبارتند از:
- پیاز قرمز، زرد و سفید
- کلم پیچ
- تره فرنگی
- گوجه گیلاسی
- کلم بروکلی
- بلوبری
- مویز سیاه
- زغال اخته
- پودر کاکائو
- چای سبز
- زردآلو
- سیب با پوست
مقاله مرتبط: تاثیر لبنیات بر آرتروز
غذاهای مضر برای آرتروز
وقتی کسی با آرتروز زندگی میکند، بدن او در یک حالت التهابی قرار میگیرد. در حالی که غذاهایی با خاصیت ضد التهابی ممکن است علائم را کاهش دهند، برخی از مواد غذایی حاوی موادی هستند که به طور فعال در این التهاب نقش دارند. انواع غذایی که بهتر است از آنها اجتناب شود:
شکر
یکی از غذاهای مضر آرتروز شکر می باشد. قندهای فرآوری شده می توانند باعث آزاد شدن سیتوکینها شوند، که به عنوان پیام رسانهای التهابی در بدن عمل میکنند. قندهایی که کارخانهها به نوشیدنیها اضافه میکنند، از جمله نوشابه، چای شیرین، قهوههای طعمدار و برخی نوشیدنیهای آبدار، به احتمال زیاد شرایط التهابی بدن را بدتر میکنند.
چربی اشباع شده
غذاهای سرشار از چربی اشباع مانند پیتزا و گوشت قرمز میتوانند باعث التهاب در بافت چربی شوند. علاوه بر این که میتواند فرد را در معرض خطر چاقی، بیماری قلبی قرار دهد میتواند التهاب آرتروز را نیز بدتر کند.
کربوهیدراتهای تصفیه شده
کربوهیدراتهای تصفیه شده، مانند نان سفید، برنج سفید و چیپس سیب زمینی به تولید اکسیدانهای پیشرفته گلیکاسیون (AGE) دامن میزنند. اینها میتوانند التهاب را در بدن تحریک کنند.