دیابت بارداری یا GDM نوعی دیابت است که برخی از زنان در دوران بارداری به آن مبتلا میشوند. خانمهای باردار معمولا در هفتههای ۲۴ تا ۲۸ بارداری، آزمایش دیابت بارداری میدهند تا از این نظر چکاپ شوند، با تشخیص دیابت، اغلب اوقات میتوان آن را کنترل و درمان کرد، اما در صورتی که دیابت در این دوران درمان نشود، میتواند مشکلاتی را برای مادر باردار و کودک ایجاد کند. دیابت بارداری معمولاً پس از تولد کودک از بین میرود اما ابتلا به این دیابت، مادران را در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع دو در سالهای بعدی زندگی میکند. در این مقاله سعی داریم در ارتباط با “عوارض دیابت بارداری” صحبت کنیم، اگر شما هم نگران عوارض دیابت بارداری در مادر و نوزاد هستید، تا انتها با نوشدارو همراه شوید.
عوارض دیابت بارداری
دیابت بارداری اگر به دقت کنترل نشود میتواند منجر به افزایش سطح قند خون شود و افزایش قند خون میتواند مشکلات جدی را برای شما و کودک ایجاد کند، از جمله:
زایمان به روش سزارین
این جراحی است که در آن کودک شما از طریق برشی که پزشک در شکم و رحم شما ایجاد میکند متولد میشود. اگر در دوران بارداری عارضهای وجود داشته باشد، مانند اینکه کودک شما بسیار بزرگ باشد (ماکروزومی)، ممکن است نیاز به انجام سزارین وجود داشته باشد. معمولا بیشتر زنان مبتلا به دیابت بارداری میتوانند، زایمانی طبیعی داشته باشند، اما به طور کلی احتمال سزارین در زنان مبتلا به دیابت بارداری بیش از سایرین است.
فشار خون بالا و پره اکلامپسی
فشار خون بالا هنگامی رخ میدهد که نیروی خون در برابر دیواره رگهای خونی بسیار زیاد باشد. این میتواند قلب مادر را تحت فشار قرار دهد و در دوران بارداری مشکلاتی ایجاد کند. پره اکلامپسی زمانی است که یک خانم باردار فشار خون بالا دارد و نشانه این است که برخی از اعضای بدن او مانند کلیهها و کبد احتمالا به درستی کار نمیکنند. علائم پره اکلامپسی شامل داشتن پروتئین در ادرار، تغییر در بینایی و سردردهای شدید است. فشار خون بالا و پره اکلامپسی میتواند خطر زایمان زودرس را افزایش دهد.
ماکروزومی
این بدان معناست که وزن کودک هنگام تولد بیش از ۴۰۰۰ گرم باشد. این وزن باعث میشود که کودک شما در هنگام زایمان و تولد آسیب ببیند و ممکن است برای ایمن و سالم نگه داشتن مادر و نوزاد نیاز به سزارین وجود داشته باشد.
افسردگی پری ناتال
این افسردگی است که در دوران بارداری یا در اولین سال پس از تولد بچه رخ میدهد (افسردگی پس از زایمان نیز نامیده میشود). افسردگی نوعی بیماری پزشکی است که باعث احساس غم و اندوه و از بین رفتن علاقه به کارهایی میشود که در گذشته انجام آنها را دوست داشتهاید. افسردگی میتواند بر احساس، تفکر و عملکرد مادر تأثیر بگذارد و در زندگی روزمره ایجاد تداخل کند.
تولد نوزاد نارس
این نوع زایمان قبل از هفته ۳۷ بارداری رخ میدهد. بیشتر زنان مبتلا به دیابت بارداری، دوران بارداری کاملی بین ۳۹ تا ۴۰ هفته را تجربه میکنند، اما اگر در بارداری عوارضی وجود داشته باشد، ممکن است لازم باشد قبل از موعد زایمان، زایمان خود را انجام دهند.
دیستوشی شانه
دیستوشی شانه یا سایر آسیبهای هنگام تولد (که به آن ضربه مادرزادی نیز گفته م شود). دیستوشی شانه زمانی رخ میدهد که شانههای کودک در حین زایمان و تولد در داخل لگن مادر گیر کند. این اغلب هنگامی اتفاق میافتد که کودک بسیار بزرگ باشد. این میتواند باعث آسیب جدی مادر و نوزاد شود. عوارضی که مادران از دیستوشی شانه متحمل میشوند شامل: خونریزی پس از زایمان (خونریزی شدید) است. برای نوزادان نیز، شایعترین آسیبها شامل: آسیب عصب دست و بازوی نوزاد که به آن اصطلاحا آسیب شبکه بازویی میگویند و دچار شکستگی شانه شوند، این عارضه نادر است اما احتمال نرسیدن اکسیژن به مغز در هنگام تولد و آسیب مغزی نوزاد یا حتی مرگ هنگام تولد بالاست.
مرده زایی
این مرگ زمانی رخ میدهد که نوزاد در ۲۰ هفتگی متولد شود. همچنین عوارض دیابت بارداری میتواند بر سلامتی کودک شما پس از تولد تاثیراتی را ایجاد کند، از جمله:
مشکلات تنفسی
مشکلات تنفسی از جمله سندرم دیسترس تنفسی (RDS). این یک مشکل تنفسی است که وقتی نوزادان سورفاکتانت کافی در ریههای خود ندارند، ایجاد میشود. سورفکتانت پروتئینی است که از فروپاشی کیسههای هوای ریهها جلوگیری میکند.
زردی
در این بیماری چشم و پوست کودک زرد رنگ به نظر میرسد. نوزاد وقتی مبتلا به زردی میشود که کبد هنوز به طور کاملا رشد نکرده باشد یا به خوبی کار نکند. دقت کنید که کودک متولد شده از مادر مبتلا به دیابت بارداری ممکن است به قند خون پایین (هیپوگلیسمی) مبتلا شود، همچنین این کودکان بیش از سایرین در معرض ابتلا به چاقی و دیابت در آینده خواهند بود.
پیشنهاد ما به شما خواندن مقاله “عوارض دیابت بارداری چگونه بر ری جنین تاثیر می گذارد؟” می باشد. برای این کار کافی است که روی کلمه عوارض دیابت بارداری بر روی جنین کلیک کنید.
آیا شما در معرض خطر دیابت بارداری هستید؟
ما در ادامه مواردی را ذکر خواهیم کرد، تا شما با بررسی آنها از میزان خطر ابتلا به دیابت بارداری در خود آگاه شوید. شما ممکن است بیش از سایر زنان به دیابت بارداری مبتلا شوید در صورتی که:
- سن شما در هنگام بارداری از ۲۵ سال بیشتر باشد.
- دچار اضافه وزن یا چاقی باشید و به طور کلی از نظر جسمی فعال نباشید.
- در بارداری گذشته مبتلا به دیابت بارداری بوده باشید و یا یک کودک مبتلا به ماکروزومی بودهاید.
- در صورتی که در گذشته به بیماری قلبی و یا فشار خون بالا مبتلا شده باشید.
- مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک باشید (PCOS): این به معنی عدم تعادل هورمونی است که میتواند بر سلامت باروری و سلامت زنان تأثیر گذار باشد.
- قبل از بارداری به پیش دیابت مبتلا بوده باشید: این بدان معنی است که سطح گلوکز خون شما بالاتر از حد طبیعی بوده اما به اندازهای که دیابت نامیده شود، نبوده است.
- یکی از اعضای خانواده به دیابت مبتلا باشد.
حتی زنان بدون هیچ یک از این عوامل خطر نیز میتوانند به دیابت بارداری مبتلا شوند. به همین دلیل است که ارائه دهنده مراقبتهای پزشکی شما را با هر نوع سابقه خانوادگی و جسمی از نظر دیابت در دوران بارداری آزمایش میکند.
از کجا بفهمیم به دیابت بارداری مبتلا هستیم؟
پزشک از شما در هفتههای ۲۴ تا ۲۸ بارداری، از شما تست میگیرد، اگر پزشک با توجه به سابقه و علائم شما احتمال دهد که در معرض خطر ابتلا به دیابت هستید، ممکن است این تست را زودتر برای شما تجویز کند. اگر آزمایش غربالگری گلوکز شما مثبت شود، شما آزمایش دیگری به نام تست تحمل گلوکز میدهید تا مطمئن شوید آیا دیابت بارداری دارید یا خیر.
در آخر مقاله عوارض دیابت بارداری هم به شما پیشنهاد می کنیم که برای یافتن پاسخ سوال “آیا مادر دیابتی می تواند شیر بدهد؟” به مقاله مربوط به این سوال در سایت نوشدارو مراجعه نمائید؛ برای این کار کافی است که روی کلمه شیردهی مادران دیابتی کلیک کنید.