هنگام بارداری، تغییرات هورمونی میتواند سطح قند خون را دستخوش تغییراتی کند و سبب بروز دیابت در دوران بارداری شود، دیابت بارداری احتمال بروز عوارض بارداری را افزایش میدهد، اما خوشبختانه با پیگیری درمانها و توصیهها میتوان غول دیابت را تحت کنترل درآورد و عوارض بروز آنرا به حداقل رساند، اگر شما و یا عزیزانتان درگیر دیابت بارداری شدهاید و نگران عوارض دیابت بر سلامت جنینتان هستید، توصیه میکنیم برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی عوارض دیابت بارداری بر روی جنین ” ادامهی مطلب را از دست ندهید و همراه نوشدارو تا پایان راه بمانید.
تأثیر دیابت بارداری بر جنین
جفت در دوران بارداری هورمونهایی ترشح میکند که میتواند منجر به افزایش قند خون مادر شود. در حالت عادی، لوزالمعده برای کنترل این افزایش به اندازۀ کافی انسولین تولید میکند ولی اگر این اتفاق نیفتد، سطح قند خون افزایش مییابد و منجر به دیابت بارداری میشود.
اکثر زنان مبتلا به دیابت بارداری، نوزادانی سالم به دنیا میآورند، به خصوص اگر وضعیت آنها در دوران بارداری به خوبی تشخیص داده شده و کنترل شود. اگر سطح گلوکز خون شما به عنوان یک مادر بالا باشد، بدن انسولین بیشتری تولید میکند، این اتفاق برای کودک شما نیز خواهد افتاد، زیرا جنین مواد مغذی که برای رشد به آن نیاز دارد را از خون مادرش میگیرد.
کودک آن قند اضافی دریافتی از مادر را به عنوان چربی ذخیره میکند، که میتواند منجر به وزن زیاد هنگام تولد شود، که اصطلاحا ماکروزومی نامیده میشود. نوزادانی که هنگام تولد بیش از ۴ کیلوگرم وزن دارند، ماکروزومی محسوب میشوند. وزن زیاد هنگام تولد خطر ضربه به هنگام تولد را افزایش میدهد، از جمله:
- آسیبهای حین زایمان به دلیل اندازه نوزاد مانند: شکستگی استخوانها
- آسیب عصبی برای کودک
- دیستوشی شانه: این اتفاق زمانی رخ میدهد که شانه کودک پس از تولد سر در لگن شما گیر میکند.
- سطح قند خون بالا و مواد معدنی پایین نوزاد هنگام تولد
- زردی، که البته یک بیماری قابل درمان است که باعث زردی پوست میشود.
- تولد قبل از موعد مقرر
- مشکلات تنفسی موقت
وزن کودک شما در بارداری با استفاده از اسکن اولتراسوند با دقت کنترل میشود. اگر کودک شما بزرگ است، متخصص زنان ممکن است به شما توصیه کند به جای زایمان طبیعی به سراغ عمل سزارین بروید.
از سوی دیگر بدن جنین برای مقابله با قند بالا انسولین بیشتری ترشح میکند. پس از زایمان در حالی که منبع قند بالا یعنی خون مادر از نوزاد جدا شده اما میزان انسولین خون همچنان بالاست و این امر میتواند باعث افت قندخون نوزاد شود و زندگی و ادامه حیات او را دچار مخاطره کند.
ما در مقاله همه چیز درباره دیابت بارداری به شما تمامی نکاتی را که باید در این باره بدانید تا از دغدغه به آرامش برسید، گوشزد کرده ایم.
عوارض قند بارداری
در ادامه تعدادی از عوارض ابتلا به قند بارداری را بر میشماریم:
پلی هیدرآمنیوس
پلی هیدرآمنیوس زمانی رخ میدهد که مایعات آمنیوتیک (مایعی که کودک را احاطه کرده است) در رحم مادر بیش از حد نرمال افزایش یابد. این امر میتواند باعث زایمان زودرس، بروز مشکلات در وضعیت کودک یا مشکلاتی دربارهی بند ناف در بدو تولد شود، دلایل مختلفی برای رخ دادن این پدیده شناسایی شده اما از میان آنها میتوان به ابتلای مادر به دیابت و یا ابتلای جنین به دیابت اشاره کرد.
مرده زایی
ابتلا به دیابت بارداری میتواند باعث تولد نوزاد مرده شود، اما این خطر نسبتا کم است. به یاد داشته باشید که تشخیص و مدیریت دقیق دیابت بارداری در کاهش این خطر و مدیریت دیابت بسیار موثر است.
پره اکلامپسی
پره اکلامپسی یکی از عوارض بارداری است که موجب فشار خون بالا و آسیب رسیدن به اندامهای بدن معمولا کبد و کلیهها میشود. معمولا پره اکلامپسی پس از هفتهی بیستم بارداری در زنانی بروز میکند که پیش از آن، فشار خون آنها طبیعی بوده است. عدم درمان پره اکلامپسی در بارداری میتواند منجر به عوارض خطرناک و حتی مرگباری برای مادر و کودک شود. علائم اولیه پره اکلامپسی شامل فشار خون بالا و پروتئین در ادرار است.
وجود مشکلات خاصی پیش از بارداری مانند: فشار خون مزمن، میگرن، دیابت نوع ۱ یا دیابت نوع ۲، بیماریهای کلیوی، تشکیل لخته خون یا لوپوس موجب افزایش خطر ابتلا به پره اکلامپسی میشود.
تولد زودرس
برخی از زنان مبتلا به دیابت بارداری به طور طبیعی دچار زایمان زودرس میشوند، در برخی مواقع نیز پزشک برای جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی توصیه به عمل زودتر از موعد سزارین میکند.
اتفاقاتی بعد از تولد کودک
دیابت بارداری میتواند پس از زایمان و در طولانی مدت برای شما و کودک تازه متولد شدهتان مشکل ایجاد کند، اگر مبتلا به دیابت بارداری شدهاید، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دیابت نوع ۲ در آینده هستید همچنین نوزادان مادران مبتلا به دیابت بارداری نیز ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به چاقی یا دیابت در زندگی آینده خود باشند. شما میتوانید با رعایت برخی نکات ساده سبک زندگی خود را اصلاح کنید و خطر ابتلا به مشکلات سلامتی را در آینده برای خود و فرزندتان کاهش دهید.
حفظ وزن سالم
در بخش زیر، نوشدارو به شما نحوه برخورد با کودکان دیابتی را آموزش می دهد؛ و درواقع به این سوال که اگر کودکمان دچار به دیابت شد چه کار کنیم؟ پاسخ می دهد.
داشتن یک رژیم غذایی متعادل
به جای کربوهیدراتهای ساده (مانند برنج و نان تهیه شده از آرد سفید) از کربوهیدراتهای پیچیده (مانند حبوبات و غلات کامل) استفاده کنید، مقدار زیادی میوه و سبزی مصرف کنید، تا جای ممکن لبنیات کم چرب یا فاقد چربی را جایگزین محصولات لبنی پرچرب کنید.
ورزش منظم
پیدا کردن ورزش مورد علاقه و پیوستگی در انجام حرکات ورزشی میتواند در ایجاد سبک زندگی سالم کودک نقش کلیدی داشته باشد.
قند بارداری
طبیعی است که در صورت دچار شدن به بیماری قند بارداری درگیر نگرانی و اضطراب برای سلامت خود و فرزندتان شوید، اما مطمئن باشید با مدیریت صحیح و درمان مناسب، همه چیز تحت کنترل خواهد بود. اولاً، هر بارداری به طور کلی خطراتی را به همراه دارد و هیچ کس از این قضیه مستثنی نیست. ثانیا، اگرچه نمیتوانید به طور کلی تمامی این خطرات را برطرف کنید، اما روشهایی وجود دارد که میتوانید با انجام آنها خطر را کاهش دهید.
اگر هر یک از عوامل خطر دیابت بارداری را دارید اما آزمایش ندادهاید با ماما یا پزشک متخصص خود صحبت کنید. در صورت تشخیص، بهترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که به توصیههای متخصص مراقبتهای بهداشتی در مورد چگونگی مدیریت وضعیت خود با دقت گوش دهید و تمام تلاش خود را برای پیاده سازی سبک زندگی سالم بکار بگیرید.
به یاد داشته باشید، بیشتر زنانی که در دوران بارداری به دیابت مبتلا میشوند، بارداری سالم و نوزادانی سالم به دنیا میآورند، به خصوص اگر وضعیت آنها تشخیص داده شود و به درستی کنترل شود.