از آنجایی که دیابت بیماری بسیار متنوع و با عوارض زیادی است، از جهات مختلفی میتواند باعث ایجاد سرگیجه شود، سرگیجه یک وضعیت عدم ثبات و عدم تعادل در نتیجه چیزی است که بر مغز یا گوش تأثیر میگذارد، سرگیجه میتواند یکی از علائم دیابت باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی “علت سرگیجه در افراد دیابتی ” پیشنهاد میکنیم ادامه مطلب را از دست ندهید. پس با نوشدارو همراه باشید.
دیابت
کنترل دیابت کاری بسیار سخت است. لازم به ذکر است که دیابت یک بیماری پیش رونده است، به این معنی که معمولاً با گذشت زمان تغییر میکند و هنگامی که تغییر میکند، ممکن است پزشک مجبور باشد که درمان را نیز تغییر دهد.
انسولین هورمونی است که به ورود قند غذای مصرف شده به سلولها کمک میکند. این چیزی است که همه به آن نیاز دارند و برای اکثر مردم، در بدن به طور طبیعی رخ میدهد اما اگر به دیابت نوع مبتلا باشید، ممکن است بدن شما از انسولین ایجاد شده به طور موثر استفاده نکند یا اصلا انسولینی تولید نشود که بدن از آن استفاده کند. از شایعترین علائم قند خون بالا میتواند به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس گرسنگی
- خستگی یا تشنگی مداوم
- داشتن پوست خشک یا خارش دار
- نیاز به مداوم ادرار کرد
- علامت دردسر ساز سرگیجه و تاری دید
شما نیز می توانید درباره پرخطر ترین نوع دیابت اطلاعاتی کسب کنید. فقط لازم است روی کلمه خطرناک ترین نوع دیابت کلیک کنید.
دلایل بروز سرگیجه
طلسم سرگیجه میتواند توسط بسیاری از دلایل ایجاد شود، اما در موارد مربوط به دیابت مهمترین دلایل شامل این موارد هستند:
فشار خون پایین
سرگیجه در افراد دیابتی میتواند ناشی از ناتوانی قلب در پمپاژ خون به اندازه کافی به مغز باشد، به طور کلی سرگیجه، سبکی سر و احساس خستگی شکایتی شایع در اکثر افرادی است که فشار خون پایین دارند. وقتی فشار خون خیلی پایین است، خون کافی اکسیژن به مغز منتقل نمیشود و عملکرد آن میتواند تحت تأثیر قرار گیرد.
اگر خونرسانی مغز بیش از حد کاهش یابد، ممکن است فرد از بین برود (سنکوپ) به خصوص هنگامی که ناگهان از حالت نشسته یا خوابیده بلند شوید. از آنجایی که خون به طور لحظهای به مغز نمیرسد، احساس چرخش، عدم ثبات یا حتی غش میتواند رخ دهد. علاوه بر احساس سرگیجه ، علائم همراه ممکن است شامل موارد زیر باشد: تعریق، ضعف، حالت تهوع و استفراغ، تنگی نفس و درد قفسه سینه.
کمبود آب بدن
سطح بالای قند خون (هیپرگلیسمی) در افراد دیابتی میتواند باعث ایجاد پولیوریا (حجم بالای ادرار) شود، که در نتیجه میتواند با دفع مایعات بیش از حد از بدن در بدن برای از بین بردن گلوکز اضافی، به کمبود آب بدن منجر شود. با وجود مقادیر کم آب در بدن، مغز ممکن است برای عملکرد صحیح خود تلاش کند و باعث سرگیجه یا سبکی سر شود.
افت قند خون
داشتن مقدار کم قند در خون (کاهش قند خون) میتواند منجر به سرگیجه شود و باعث اختلال در عملکرد سلولهای مغزی شود.
داروهای خاص
برخی از داروها، از جمله داروهایی که برای درمان دیابت استفاده میشوند، میتوانند باعث ایجاد سرگیجه شوند. در کاتالوگ دستورالعمل همراه با دارو، عوارض جانبی احتمالی دارو ذکر شده است و میتوان با مراجعه به آن در صورت لزوم دارو را قطع کرد.
درمان سرگیجه در افراد دیابتی
تأمین پیوسته و کافی گلوکز به مغز برای کارکرد صحیح آن ضروری است. تأمین ناکافی یا اختلال در تأمین گلوکز به مغز منجر به سرگیجه و بروز علائم دیابت مانند عصبانیت، لرزش، پریشانی، عرق کردن، ضعف، سرگیجه، اضطراب، خواب آلودگی، غش و مشکل در تکلم میشود.
یکی از مهمترین دلایل سرگیجه در افراد دیابتی افت قند خون است، پس برای درمان سرگیجه باید غذا یا نوشیدنی با ۱۵ گرم کربوهیدرات مصرف کرد، این میزان اغلب برای افزایش سطح قند خون در یک حد امن کافی است. وقتی حالتان بهتر شد، یک میان وعده یا یک وعده غذایی بخورید تا دوباره قند خون پایین نیاید که دچار سرگیجه شوید.
گلوکاگون هورمونی است که به سرعت قند خون را افزایش میدهد. اگر کسی به اندازه کافی هوشیار نباشد که چیزی بخورد تا قند خونش بالا برود، تزریق گلوکاگون به صورت وریدی میتواند نجات دهنده باشد. فرد ۱۵ دقیقه بعد از تزریق گلوکاگون باید هوشیاری خود را بدست آورد و شروع به خوردن و یا نوشیدن کند تا سطح قند خون دوباره افت نکند، اگر فرد بهوش نیامد حتما به اورژانس اطلاع دهید.
هیپرگلیسمی (افزایش سطح قند خون) میتواند باعث دفع آب بدن و متابولیسم ناهوازی شود. این مشکل میتواند منجر به تغییرات در تعادل اسید و باز شود. میتوانید با همراه داشتن بطریهای آب، مصرف روزانه آب خود را افزایش دهید و به طور کلی نوشیدن مایعات را افزایش دهید.
فرد مبتلا به دیابت اگر بیش از حد دارو مصرف کند یا اگر وعدههای غذایی خصوصاً صبحانه را حذف کند، سطح گلوکز خون ممکن است کاهش پیدا کند. هیپوگلیسمی (کاهش سطح قند خون) ممکن است عارضه جانبی عدم مصرف کامل وعدههای غذایی یا مصرف برخی داروهای خاص باشد.
از مصرف کافئین، الکل، نمک و تنباکو خودداری کنید. استفاده بیش از حد از این مواد میتواند علائم و نشانههای شما را بدتر کند. از آنجایی که قهوه دارای کاقئین بالایی می باشد، احتمالا شما هم از تاثیر آن بر دیابت بی خبرید؛ پس پیشنهاد ما به شما خواندن مقاله تاثیر قهوه بر دیابت می باشد.
یک رژیم غذایی سالم داشته باشید و داروهای دیابت را طبق الگوی تجویزی پزشک درست مصرف کنید.
به اندازه کافی بخوابید و از شب بیداریها خودداری کنید. بهم ریختن ساعت خواب حتی برای افراد غیر دیابتی نیز در طولانی مدت بروز مشکل میکند.
از استرس دوری کنید، این یک توصیهی جدی برای همه است. تاثیرات مخرب استرس بر بدن غیر قابل جبران است.
اگر برای درمان سرگیجهها به پزشک مراجعه کردید، آنها احتمالاً سوالاتی را برای سنجش اینکه آیا الگویی برای احساس سرگیجه وجود دارد، میپرسند، بنابراین ثبت سوابق سرگیجه قبل از قرار ملاقات با پزشک میتواند مفید باشد.
پزشک ممکن است یک قرص ادرار آور برای شما تجویز کند. این به همراه یک رژیم غذایی کم نمک ممکن است به شما در کاهش دورههای سرگیجه کمک کند.
پزشک ممکن است برای تسکین فوری سرگیجه ، سرگیجه و حالت تهوع داروهایی را برای شما تجویز کند، از جمله داروهای ضد هیستامین و داروهای ضد کولینرژیک تجویز شده بسیاری از این داروها باعث خواب آلودگی میشوند.