آرتروز شامل التهاب یک یا چند مفصل است که درد و سفتی از علائم رایج آرتروز به شمار میآید، هنگامی که این موارد در مچ دست اتفاق میافتد، انجام فعالیتهای ساده روزانه به مراتب دشوار میشوند. آرتروز انواع مختلفی دارد و بیشتر این موارد میتوانند مچ دست را تحت تأثیر قرار دهند. اگرچه شدت علائم مربوط به آرتروز میتواند متفاوت باشد، اما بیشتر بیماریهای مرتبط با آرتروز، مزمن هستند، این به معنی ماندگار بودن آرتروز است که در نهایت میتواند باعث آسیب جدی به مفصل شود؛ نوشدارو در ادامه دربارهی ” علایم آرتروز مچ دست و علت ابتلا به آن ” توضیحات مفصلی آورده است. پس با ما همراه باشید.
آرتروز مچ دست
مچ دست یک مفصل بسیار پیچیده است که در واقع از چندین مفصل کوچک تشکیل شده است. هنگامی که مچها در سلامت باشند، استخوانها در حین حرکت به راحتی روی یکدیگر سر میخورند، توسط غضروفی صاف محافظت میشوند و سطح مفصل را میپوشانند. آرتروز میتواند به این غضروفها آسیب برساند. با پیشرفت بیماری، به تدریج غضروف از بین میرود. بدون سطح مفصلی صاف، استخوانها به یکدیگر ساییده میشوند و منجر به آسیب مفصلی میشوند که البته قابل ترمیم نیستند. انواع آرتروز به شرح زیر است:
روماتیسم مفصلی
آرتریت روماتوئید یک بیماری مزمن است که میتواند چندین مفصل را در سراسر بدن تحت تأثیر قرار دهد. این وضعیت غالباً از مفاصل کوچکتر مانند مفصلهایی که در دست و مچ دست دیده میشوند، شروع میشود. آرتریت روماتوئید یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافتهای خود حمله میکند.
آرتروز پس از سانحه
آرتریت پس از سانحه میتواند پس از آسیب دیدگی مانند شکستگی استخوان مچ دست یا پارگی رباط ایجاد شود. آرتریت پس از سانحه میتواند پس از سالها از آسیب اولیه ایجاد میشود. با وجود درمان مناسب، مفصل آسیب دیده به مرور زمان میتواند تبدیل به آرتروز شود.
علائم آرتروز مچ دست
صدمات جزئی مفصل ممکن است آسیب مفصلی موجود را تشدید کرده و در نتیجه علائم آرتروز را نشان دهد که بیمار قبلاً نداشته است. این علائم بیشتر به دلیل آرتروز قبلی وجود دارد و نه به علت آسیب دیدگی نسبتاً جزئی اخیر.
علائم آرتروز و آرتریت روماتوئید از برخی جهات یکسان است با این حال، آرتریت روماتوئید اغلب باعث سفتی طولانی مدت در صبح میشود و منجر به تورم و قرمزی بیشتر مفاصل میگردد. این التهاب در بافتهای نرم اطراف مفاصل میتواند منجر به تغییر شکل شود که توانایی استفاده از دست را در بیماران محدود میکند. علاوه بر این، بیماران در مرحله اولیه آرتریت روماتوئید ممکن است علائمی مانند ضعف و یا خستگی، ناراحتی عمومی و از دست دادن اشتها داشته باشند. برخی علائم آرتروز میتواند شامل موارد زیر باشد:
- داشتن درد
- از بین دست دادن توانایی حرکت در مفاصل
- تورم
- تغییر شکل مفصل
- کاهش دامنه حرکت
- ضعف در مفصل
- مشکل در حرکت دادن انگشتان
علت ابتلا به آرتروز مچ دست
در مواقعی که شما شرایط زسر را داشته باشید خطر ابتلا به آرتروز در شما افزایش مییابد:
- جنسیت زن
- افزایش سن بالای ۴۰ سال
- وضعیت یائسگی
- سابقه خانوادگی
- چاقی
- شلی مفصل
- آسیب قبلی دست
- شغل
درمان آرتروز مچ دست
گزینههای درمانی بسیاری برای تسکین علائم وجود دارد. برخی اقدامات نیز میتواند پیشرفت آسیب مفصل را کند کند. با درمان مناسب، بسیاری از افراد قادر به کنترل علائم آن هستند. همچنین دقت داشته باشید تشخیص آرتروز بخش مهمی از روش های درمان و پیشگیر آن است. پس سعی در تشخیص آن داشته باشید تا کار از کار نگذشته است.
داروهای ضد درد
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs): در کاهش التهاب مفاصل مچ دست مفید هستند. آسپرین و ایبوپروفن هر دو جزء این داروها طبقهبندی میشوند. تزریق استروئید، کورتیزون یک ماده ضد التهابی قدرتمند است که میتواند به مفصل آرتروز تزریق شود و باعث تسکین موقتی درد شود.
تغییر در سبک زندگی
چند تغییر ساده در سبک زندگی میتواند به مدیریت آرتروز مچ دست کمک کند. پس سعی کنید با سبک زندگی سالم به سلامتی خود کمک کنید.
کمپرس گرم و سرد
استفاده از کمپرس سرد و گرم برای کاهش درد و تورم مفید است.
بریس (مچبند) و یا دستگاههای کمکی
مچبندهای طبی میتوانند به صورت موقت یا طولانی مدت، به کاهش علائم آرتریت (التهاب مفاصل) کمک نمایند.
بهبود رژیم غذایی
بنیاد آرتروز یک رژیم غذایی سالم را توصیه میکند. این شامل فراوانی میوهها و سبزیجات تازه، غلات کامل و گوشتهای بدون چربی و همچنین به حداقل رساندن میزان قند دریافتی میباشد.
تمرینات ورزشی
انگشتان سفت و دردناک میتوانند بر زندگی روزمره شما تأثیر منفی بگذارند، تمرینات ورزشی مناسب به شما کمک خواهند کرد تا دامنه حرکتی و عملکرد مفصل مچ دست را بهبود بخشید.
عمل جراحی
اگر آرتروز به رژیم غذایی، داروها و تغییر سبک زندگی پاسخ ندهد و در فعالیتهای روزمره تداخل ایجاد کند، جراحی گزینه دیگری است. هدف از جراحی تسکین درد در هنگام حفظ یا بهبود عملکرد دست است. به طور معمول، این کار با به حداقل رساندن یا از بین بردن تماس استخوان روی استخوان انجام میشود. تعدادی روش برای آرتروز مچ دست وجود دارد. پزشک در مورد اینکه کدام روش در شما بهتر جواب میدهد با شما صحبت خواهد کرد.