فشار خون بالا یک بیماری مزمن است که خطر وقوع بیماریهای قلبی عروقی را دو برابر میکند. اخیرا هشدارهای سازمان جهانی بهداشت برای پایش وضعیت فشار خون باعث شده است توجه ویژهای در سطح جامعه به موضوع فشار خون بالا معطوف شود.
فشار خون بالا روی ارگانهای مختلف بدن اثر میگذارد و از این رو میتواند باعث ایجاد علائم متفاوتی در فرد شود. از طرف دیگر همان طور که میدانید به بیماری فشار خون بالا قاتل خاموش هم میگویند یعنی ممکن است شما به بیماری فشار خون بالا مبتلا باشید ولی هیچ کدام از علائم فشار خون بالا را در مراحل ابتدایی نداشته باشید.
علائم فشار خون بالا را بهتر بشناسید.
علائم و نشانههای فشار خون بالا
قبل از این که علائم فشار خون بالا را بررسی کنیم بهتر است به این نکته اشاره کنیم که فشار خون بالا باعث ایجاد چه مشکلاتی در بدن میشود؟ چون علائم فشار خون بالا به این دلیل ایجاد میشوند که این فشار بالا در ارگانهای بدن باعث ایجاد مشکلاتی شده است و این ارگانها نمیتوانند مثل سابق عملکرد داشته باشند.
احتمالا شما هم شنیدهاید که رنگ رخساره خبر میدهد از سر ضمیر! این گزاره واقعا در علم پزشکی واقعیت دارد؛ چون بدن یک سری زنگ خطر دارد و به ما نشان میدهد که یک مشکلی در عملکرد آن به وجود آمده است.
فشار خون بالا عاملی مستعد کننده برای بیماریهای زیر است:
- نارسایی قلب
- بیماری عروق کرونر
- سکته مغزی
- بیماری کلیوی
- بیماری عروق محیطی
تاثیر فشار خون بالا بر اندامهای مختلف بدن
علائم فشار خون بالا در دستگاه قلب و عروق
از بین موارد بالا بیماریهای قلبی باعث ایجاد بیشترین میزان مرگ و میر در بیماران مبتلا به پرفشاری خون دارد. این بیماریهای قلبی به صورت نارسایی قلبی، قطور شدن دیواره قلب به علت زور زدن بیشتر برای پمپاژ قلب، اختلال جریان خون، آریتمی قلبی و … خودش را نشان میدهد.
علائم فشار خون بالا در دستگاه مغز و اعصاب
فشار خون بالا میتواند زمینه را برای ایجاد سکته مغزی فراهم کند. جالب است درمان ضد فشار خون تاثیر بالایی در جلوگیری از ایجاد این بیماریها دارد. در افراد مسن فشار خون بالا میتواند باعث ایجاد اختلالات شناختی و دمانس شود.
علائم فشار خون بالا در دستگاه کلیه و مجاری ادرار
جالب است بدانید کلیهها هم میتوانند باعث ایجاد فشار خون بالا شوند و هم متاثر از فشار خون بالا دچار مشکل شوند. از زودرس ترین علائم فشار خون بالا در کلیه و مجاری ادرار میتوان به دفع پروتئین اشاره کرد.
پزشکان معمولا برای تعریف این موارد از اصطلاحات ماکرو آلبومینوری و میکروآلبومینوری استفاده میکنند. آلبومین یک پروتئین درشت در خون است، وقتی که عروق کلیه به علل مختلف مثل پرفشاری خون دچار آسیب میشوند این پروتئینها به داخل جریان ادرار نشت پیدا میکنند.
پزشک معمولا در آزمایشهای دورهای که برای پایش وضعیت سلامتی انجام میدهد از شما میخواهد یک آزمایش ساده ادرار بدهید تا از طریق آن متوجه شود وضعیت سلامت کلیههای شما در چه حال است؟
علائم عمومی فشار خون بالا
مواردی که در بالا به عنوان علائم فشار خون برشمردیم تاثیر فشار خون بالا در اندامهای بدن بود که در دراز مدت خود را نشان میدهد. واقعیت این است اگر این مقاله را میخوانید تا با خواندن علائم فشار خون بالا و تطبیق آن با مشکلات سلامتی خودتان به این پی ببرید که آیا شما هم از بیماری پرفشاری خون رنج میبرید یا نه باید بگوییم که در موارد بسیاری فشار خون بالا تا مرحلههای نهایی علائمی از خودش به جای نمیگذارد.
به همین دلیل سازمان جهانی بهداشت همواره توصیه میکند که برای اطمینان از این که واقعا به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستید یا خیر به پزشک یا کلینیکهای سلامتی مراجعه کنید و خودتان تلاش نکنید حدس بزنید که آیا فشار خون بالا دارید یا خیر.
به هر حال دیده شده است برخی از علائم فشار خون بالا در درصد بالایی از بیماران مبتلا به فشار خون دیده شدهاند:
۱- سردرد
۲- خستگی و گیجی
۳- مشکلات بینایی
۴- درد قفسه سینه
۵- تنفس مشکل
۶- ضربان قلب نامنظم
۵- وجود خون در ادرار
۶- صدای غرش مانند در قفسه سینه، گوش و گردن
بهترین راه برای تشخیص فشار خون بالا، چکاپهای دورهای است.
آیا بیماری فشار خون بالا ارثی است؟
عاملهای خطر زیادی باعث زیاد شدن فشار خون به مرور میشوند؛ از این عوامل به چاقی، دریافت نمک زیاد در رژیم غذایی، کاهش دریافت پتاسیم و کلسیم و عوامل دیگر اشاره کرد. جالب است بدانید عواملی همچون استرس، فعالیت بدنی کم و مصرف الکل نیز در افزایش فشار خون نقش دارند.
برای ابتلا به پرفشاری خون یک زمینه ارثی مستعد احتمالا وجود دارد، به گونهای که پزشکان معتقد هستند میزان ارثی بودن فشار خون ۱۵ تا ۳۵ درصد میباشد.
آیا من به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستم؟
واقعیت این است که از نظر بالینی یک عدد خیلی دقیق برای تعین فشار خون بالا وجود ندارد. احتمالا شما هم از پزشک خود شنیدهاید که در مرحله اول فشار خون هستید یا اگر با یک دارو فشار خونتان کنترل نشده و پزشک برای شما درمان دو دارویی تجویز کرده است، به شما گفتهاند وارد مرحله دوم فشار خون شدهاید.
این تقسیم بندیها وجود دارند اما به این نیستند که اعداد یکسانی برای مقایسه تمام بیماران مبتلا به پرفشاری خون در نظر گرفته میشوند. اگر همیشه فشار خون شما ۱۰ به روی ۷ بوده و الان فشار خونتان مدتی است به ۱۲ رسیده ممکن است به بیماری پرفشاری خون مبتلا شده باشید! در حالی که ممکن است فرد دیگر در حالت عادی هم فشار ۱ ۳ به روی ۹ داشته باشد و نتوان مارک بیماری فشار خون بالا به او زد.
این طور تفاوتها بستگی به طبیعت بدنی افراد مختلف دارد و خلاصه شما فقط با یک بار گرفتن فشار خون با دستگاه فشار خون نمیتوانید تشخیص بدهید به بیماری فشار خون بالا مبتلا هستید.
یکی از حقیقتهای نگران کنندهای که درباره فشار خون بالا وجود دارد این است که بیش از یک سوم مبتلایان به آن، علائم فشار خون بالا را که در بالا برشمردیم ندارند! به همین دلیل تنها راه برای این که متوجه شوید آیا شما هم به فشار خون بالا مبتلا هستید یا خیر این است که چکاپهای دورهای برای سنجش فشار خون داشته باشید.
در صورتی که یکی از بستگان نزدیک شما به بیماری پرفشاری خون مبتلاست توصیه ما به شما این است این بیماری را جدی بگیرید و تنها به دانستن علائم فشار خون بالا و تطبیق آنها با وضعیت سلامتی خود اکتفا نکنید.
منبع: webmd.com