آیا میدانید علائم شروع آرتروز گردن چیست؟ به نظر شما چه عواملی موجب بروز آرتروز گردن میشود؟ پیش از آن که به موضوع اصلی یعنی علائم بروز آرتروز گردن بپردازیم، ابتدا باید بدانید بیماری آرتروز گردن چیست؟ آرتروز یک واژه برگرفته از فرهنگ لغت فرانسوی است که در زبان انگلیسی به آن استئوآرتریت میگویند. البته نام دیگر این بیماری در زبان پزشکی اسپوندیلوز مهرههای گردن است.
استئوآرتریت ترکیبی از چند بیماری است که در اثر ساییدگی مفاصل اصلی بدن ایجاد میشود این بیماری میتواند موجب ساییدگی استخوانها، دیسک کمر، عضلات گردن یا فاستها و یا لیگمانها شود.
اغلب تغییرات ساییدگی به اثر فرسایش و یا پیر شدن مفاصل ستون فقرات به وجود میآید. همان طور که میدانید، شدت پیری در بین افراد، متفاوت خواهد بود. دیسکهای ستون فقرات با زیاد شدن سن به مرور زمان کارایی خود را از دست میدهند.
در حقیقت با از بین رفتن آب بین دیسکها، انعطاف پذیری مفاصل و عضلات کاهش مییابد و در نتیجه منجر به رشد استئوفیت یعنی افزایش دردهای استخوانی پیرامون مهرهها میشود. نوشدارو نیز در این مقاله قصد دارد به عواملی که باعث شروع علائم آرتروز گردن می شوند، اشاره کند. با ما همراه باشید.
علائم شروع آرتروز گردن ممکن است از زمانی دیده شوند؟
بیماری اسپوندیلوز یا آرتروز احتمالاً از سنین ۵۰ سالگی و بیشتر آغاز میشود. این بیماری موجب کم شدن فاصله بین دیسک مهرههای ستون فقرات میشود. همان طور که گفتیم پیرامون مهرهها دردهای استخوانی با عنوان استئوفیت مشاهده میشود و افزایش غیر معمول آنها شرایط را برای کوچک کردن شدن سوراخهایی میشود که اعصاب بین مهرهای از آن عبور میکنند.
تفاوت بین آرتروز گردن و تنگی کانال نخاعی
در تعریف دیگر میتوان گفت تفاوتی میان تنگ شدن اعصاب بین مهرهای نخاعی گردن و آرتروز وجود دارد و آن شدت تنگی کانال نخاعی گردن است که تنها در چند سطح قابل دیده شدن میباشد، اما تنگ شدن اعصاب بین مهرهای در آرتروز موجب ایجاد درد در تمامی نقاط گردن میشود.
سفت شدن مفاصل و عضلات گردن و احساس درد در اطراف آنها نشأت گرفته از اسپوندیلوز میباشد. به همین علت افراد پیرتر با کاهش دامنه در تکان دادن گردن مواجه میشوند و زمانی گه گردن خود را تکان میدهند، صدای ساییدگی میان استخوانهای گردن را احساس میکنند.
یکی دیگر از تفاوتهایی که بین علائم شروع آرتروز گردن و تنگی کانال نخاعی وجود دارد، موضوع جراحی است. بدین صورت که اگر شما به آرتروز گردن دچار شوید، میتوانید بدون انجام عمل جراحی آن را رفع کنید، اما در صورتی تنگی کانال نخاعی در گردن شما ایجاد شود، باید عمل جراحی انجام دهید تا بتوانید این آرتروز شدید و پیچیدهتر را برطرف کنید.
چه عواملی میتوانند در علائم شروع آرتروز گردن خطرناک واقع شوند؟
مهمترین عامل ایجاد آرتروز گردن یا همان استئوآرتریت، پیری است. در اغلب افرادی که سن آنها به بیش از ۵۰ سال افزایش پیدا میکند، خاصیت اسفنجی در دیسکهای بین مهرهای از بین میروند و دیسک خاصیت کمک فنری خود را از دست میدهد و دیگر مقاومت خاصی در مقابل ضربهها از خود نشان نمیدهند. در نتیجه ضخامت استخوانها، مفاصل و لیگمانها افزایش مییابد و در اطراف کانال نخاعی دچار برجستگی میشود. به این نکته دقت کنید که این موارد زیر را به هیچ وجه ادامه ندهید؛ زیرا احتمالا شما از خطرات آرتروز گردن بی خبرید.
فعالیتهای روزانه بیمار و زمینه شغلی فرد
یکی دیگر از عواملی که موجب شدت گرفتن و یا ایجاد آرتروز گردن میشود، فعالیتهایی است که بیمار در طول روز انجام میدهد. آرتروز میتواند به خاطر شغل و فعالیتهایی که برای گردن مضر است بروز کند. افرادی که گردن آنها هنگام انجام کار به صورت ثابت میماند و حرکتی ندارد در آینده و با افزایش سن به آرتروز گردن مبتلا خواهند شد.
این دسته از افراد معمولاً کسانی هستند که مدت زیادی در مقابل مانیتور مینشینند و یا افرادی که به علت شرایط شغلی خود، دائماً به صفحه موبایل خود نگاه میکنند. به طور کلی اگر گردن فرد هنگام انجام فعالیت در حالت نامناسبی قرار داشته باشد، باید خود را برای مقابله با آرتروز گردن در آینده آماده کند.
انجام حرکات سنگین و ورزشهای غیر طبیعی
اگر حرکات گردن از دامنه طبیعی خود خارج شوند، شرایط برای ایجاد آرتروز مهیا خواهد شد. انجام ورزشهایی نظیر ژیمناستیک و کشتی که فشار زیادی را به عضلات گردن وارد میکنند، ممکن است در صورت سهل انگاری و انجام ندادن ریکاوری عضلات، در سنین پیری منجر به آرتروز گردن شود.
به غیر از ورزشهای سنگین، عاملی دیگری که میزان ابتلا به آرتروز گردن را افزایش میدهد، آسیبهای وارد شده به گردن بر اثر تصادفات شدید است. آخرین عاملی که موجب بروز آرتروز گردن میشود، تحرک نداشتن و ورزش نکردن است که عوارض دردهای استخوانی را تشدید میکند.
علائم شروع آرتروز گردن شامل چه چیزهایی هستند؟
آرتروز گردن با ایجاد علائمی چون دردهای مداوم عضلات گردن و سفتی مفاصل، سردردهای شدید، احساس درد در نواحی شانه و کتف و بازو، سخت شدن تحرکات گردن و ایجاد محدودیت در جابجایی به طرفین و احساس کردن صدای ساییدگی در زمان تحرک گردن بروز میکند. البته توجه داشته باشید که این علائم شروع آرتروز گردن با استراحت مطلق بهبود مییابند، در غیر این صورت باید شدت درد این علائم را در اوایل صبح و پایان شب تحمل کنید.
در صورتی که به علائم آرتروز گردن بی توجه باشید و برای درمان آنها اقدامی نکنید، این علائم با شدت بیشتر بر نخاع فشار وارد میکنند. در نتیجه کانال نخاعی با تنگی مواجه میشود. همان طور که در بخشهای قبلی مقاله توضیح دادیم، به آرتروز پیچیده و پیشرفته تنگی کانال نخاعی میگویند. در اثر این بیماری فشار وارد شده بر نخاع افزایش پیدا میکند و گردن دچار وضعیتی به نام میلوپاتی میشود.
تاثیر و تشدید علائم شروع آرتروز گردن بر تنگی کانال نخاعی و میلوپاتی
علائمی نظیر خستگی و ضعف در ناحیه دستها، کتف تا بازوها و بی رمق شدن پاها، ناهماهنگی بین مفاصل و عضلات بدن، نداشتن تعامل و سختی در پیاده روی، اسپاسمهای عضلانی و گرفتگی عضلات مختلف بدن، عدم کنترل در مثانه و عدم تسلط بر ادرار و مدفوع، احساس دردهایی با حالت تیر کشیدگی که در نواحی گردن، شانهها، بازوها و در برخی مواقع انگشتان رخ میدهد، به دردهایی که با تیر کشیدگی شدید همراه است، دردهای رادیکولر گفته میشود.
چگونه آرتروز گردن را تشخیص میدهند؟
در صورت بروز علائم شروع آرتروز گردن، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا شما را معاینه کند. در مرحله اول پزشک با معاینه و بررسیهای خود میگوید که این بیماری ممکن است چه عوارضی برای شما داشته باشد و چگونه میتواند زمینه را برای بروز بیماریهای دیگر آماده کند.
پزشک مورد نظر هنگام معاینه، به بررسی بخشهای مختلف بدن مانند رفلکسهای تاندونی فرد بیمار با زدن چکش روی مفاصل زانو و آرنج، نوع راه رفتن، کاهش وزن، مقدار نیرو و قدرت عضلانی بیمار میپردازد. در این صورت بیمار به طور کامل معاینه میشود و پزشک با در نسخهای توصیه میکند که بیمار تستهایی مانند تصویربرداری، سی تی اسکن، ام آر آی، توموگرافی رایانهای و عکسبرداری مغناطیسی را انجام دهد.
بعد از انجام این تستهای باید با توجه به توصیههای پزشک روشهای درمانی و مراقبتی را استفاده کند، داروهای رفع کننده التهابهای عضلانی از نوع غیر استروئیدی، فیزیوتراپی، استفاده از گردن بند طبی و تزریق به داخل ستون فقرات از جمله مواردی است که پزشک برای درمان آرتروز گردن توصیه میکند.
جمع بندی
با مطالعه این مقاله در مورد علائم شروع آرتروز گردن متوجه شدید که هنگام بروز این علائم باید چه اقداماتی را انجام دهید. بهترین کار مراجعه به پزشک متخصص است تا راههای درمانی را به شما معرفی کند. اکنون در پایان مقاله از شما میخواهیم تجربیات و نظرات خود را درباره دردهای عضلانی، آرتروز شدید و سایر موضوعات بیان کنید. امیدواریم که همیشه سالم و تندرست باشید.