شیردهی منافع زیادی برای نوزاد در پی خواهد داشت، اما “آیا مادر دیابتی میتواند شیر بدهد؟” و آیا کودکانی که از مادران دیابتی متولد میشوند میتوانند از نعمت خدادادی شیر مادر بهره ببرند؟ آیا ممکن است شیردهی مادران دیابتی به فرزندش خطرساز باشد؟ پاسخ تمام این سوالات را در این مقاله خواهید یافت، با ما همراه شوید.
شیردهی مادران دیابتی
تاثیر تغذیه نوزاد با شیر مادر بر هیچکس پوشیده نیست، اما برخی مادران مبتلا به دیابت به دلایل مختلف از شیردهی امتناع میکنند و نگران این موضوع هستند که مبادا با شیر دادن، کودکشان هم به این بیماری مبتلا شود.
مادران لازم است بدانند تحقیقات بسیاری در این زمینه انجام شده که همگی اثبات کردهاند شیر مادر منبع بسیار غنی و کاملی از اسیدهای چرب، لاکتوز، آب و آمینواسیدهای لازم، جهت رشد نوزاد و تکامل مغز میباشد همچنین شیر مادر حاوی کالریهایی نظیر چربی، کلسیم، ویتامین و مواد معدنی است، که برای رشد کودک بسیار مهم و ضروری است پس حتی اگر به دیابت هم مبتلا باشید، برای داشتن فرزندی سالم لازم است، حتما از شیر خودتان او را تغذیه کنید.
فواید شیر مادر برای نوزاد
- نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، به علت مکیدن سینه، عضلات صورت آنها، قویتر میشود، از طرفی، تغذیه نشدن با شیر مادر و خوردن شیر با بطری، نظم و هماهنگی بین فک بالایی و پایینی را بر هم میزند و با رشد کودک، احتمال انجام ارتودونسی، برای او افزایش مییابد؛ همچنین، باکتریهای موجود در شیر مادر، میتواند از پوسیدگی دندانها پیشگیری کنند.
- شیر مادر از بروز آلرژی در نوزاد جلوگیری کرده و احتمال ابتلا به سندورم مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش میدهد.
- شیر مادر میتواند مانع از چاقی نوزاد شده و از اضافه وزن او در آینده که عامل ابتلا به دیابت نوع ۲ در سنهای بالاتر است، جلوگیری کند.
- نوزادان باید در برابر بیماریهای مختلف، واکسینه شوند، اما اگر نوزاد با شیر مادر تغذیه شود، دارای سیستم ایمنی قویتری خواهد بود و آنتی بادی های شیر مادر، میتواند نوزاد را در برابر باکتری و ویروسها محافظت کرده و برای مقابله با بیماریها و عفونتها به او کمک کند، خوردن شیر مادر، باعث افزایش فواید مثبت واکسیناسیون میشود.
- آغوز، شیری زرد رنگ است که سینۀ مادر در چند روز اول پس از زایمان در مقادیر کم تولید میکند که به رشد و کامل شدن دستگاه گوارش کودک کمک میکند و هضم آن برای کودک بسیار آسان است؛ همچنین تغذیه با آغوز و ادامۀ تعداد دفعات شیردهی منظم میتواند در رفع زردی نوزاد مؤثر باشد.
- شیردهی مادر از نظر روانی بسیار تاثیرگذار است، نوزاد بوی مادر و شیر او را به خوبی می شناسند و باعث برقراری رابطه عاطفی و وابستگی بین مادر و نوزاد خواهد شد.
شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه و دیگر بیماری ها به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
فواید شیردادن برای مادران
شیردهی با شیر مادر برای نوزاد فواید بسیاری دارد اما اینکار تاثیرات مثبت زیادی نیز برای خود مادر به همراه دارد.
- میتوان با شیردهی پستانی حدود ۵۰۰ کالری در روز سوزاند، که همین امر کمک میکند مادر بتواند اضافه وزن بارداری خود را از دست بدهد.
- شیر دادن موجب آزاد شدن هورمون اکسی توسین در مادر میشود که همین هورمون رحم را منقبض کرده و کمک میکند به اندازه قبل از بارداری بازگردد بعلاوه انقباض رحم سبب کاهش خونریزی پس از زایمان شده و از خونریزی های بعدی نیز جلوگیری میکند.
- هورمونهای شیردهی باعث آرامش مادر، کاهش استرس و کنترل بهتر دیابت خواهد شد ترشح این هورمون ها مصرف انرژی را کم میکند که در نتیجه نیاز به انسولین را کاهش میدهد، بسیاری از مادران دیابتی هنگام شیر دادن به فرزندشان احساس سلامتی کامل میکنند.
- مطالعات نشان میدهد شیردهی از ۶ ماه تا ۲۴ ماه، خطر ابتلا به سرطان سینه را در مادران شیرده ۱۱ تا ۲۵ درصد کاهش میدهد، این یافته از آنجایی دارای اهمیت است، که سرطان سینه، دومین بیماری کشنده در میان زنان آمریکایی است.
- احتمال ابتلا به سرطان رحم و تخمدان در مادرانی که شیردهی دارند بسیار پایینتر از مادرانی است که از شیر خود برای تغدیه فرزندشان استفاده نمیکنند.
- شیردهی با شیر مادر احتمال بروز پوکی استخوان را در مادران میتواند کاهش دهد.
متفورمین در شیردهی
متفورمین برای بیمارانی که به دیابت نوع دو مبتلا هستند، همراه با مصرف برخی از داروها، ورزش و همچنین یک رژیم غذایی مناسب برای کنترل قند خون تجویز میشود.
اما مصرف این قرص در دوران شیردهی، میتواند باعث افت قند خون در نوزاد شود، چرا که این قرص به میزان کمی وارد شیر مادر میشود؛ به همین علت مصرف آن در دوران بارداری توصیه نمی شود.
اما اگر واقعا مصرف آن ضروری است بایستی حتما دورهی آن با دقت و توسط پزشک متخصص تنظیم گردد، مصرف خودسرانهی این قرص به هیچ وجه توصیه نمیشود.
عوارض متفورمین بر مادر شیرده
برخی از عوارض این قرص عبارتند از: سرگیجه، سردرد، تهوع، استفراغ، افزایش یا کاهش ضربان قلب، معده درد، خواب آلودگی، اسهال، احساس خستگی، دردهای عضلانی، نفخ، بیاشتهایی، هیپوگلیسمی، تنگی نفس، کاهش ادرار.
اگر میزان مصرف متفورمین را از کم آغاز کرده و به تدریج به آن افزوده شود؛ یا این که متفورمین در بین غذا مصرف شود عوارض آن تعدیل مییابد.
متفورمین در دوران شیردهی میتواند به مقدار کم وارد شیر نوزاد شود و باعث افت قندخون نوزاد شود.
دیابت بعد از زایمان
بلافاصله بعد از تولد نوزاد از مادر تست قند خون گرفته میشود، اغلب اوقات قند مادر خیلی بالا نیست و میتوان آن را با رژیم غذایی کنترل کرد و نیازی به تزریق انسولین وجود ندارد.
مادرانی هم که در دوران بارداریشان دچار دیابت بارداری شدهاند و بعد از زایمان درجههای خفیفی از دیابتشان باقی مانده، میتوانند با رژیم غذایی دیابتشان را کاملا کنترل کنند و نیازی به هیچگونه دارویی ندارند و به راحتی میتوانند شیردهی داشته باشند.
بهتر است مادران سالیانه تست قند خون بدهند چرا که خانم هایی که به دیابت بارداری مبتلا شدهاند ۴۰ درصد بیشتر از خانمهای معمولی در خطر ابتلا به دیابت نوع دو در آینده قرار دارند و از آنجایی که دیابت نوع دو علائم چندانی ندارد، تنها راه برای اطمینان از ابتلا به دیابت نوع دو انجام آزمایش خون میباشد که نشان میدهد مقدار قند خون بیش از حد نرمال میباشد یا خیر.
کلام آخر
اینکه برخی میگویند خانمهای مبتلا به دیابت نمیتوانند شیر بدهند ادعایی بی پایه و اساس است و به هیچ وجه درست نمیباشد. اگر مادر مبتلا به دیابت هستید کاملا طبیعی است که از نگرانیهای مربوط به سلامت فرزندتان خسته شده باشید، اما به یاد داشته باشید با مراقبت مناسب و نظارت مرتب بر سطح قند خون، شما و کودکتان مسلما ایمن خواهید ماند.
از همسرتان بخواهید در بعضی از وظایف به شما کند، تا بیشتر بتوانید روی کودک تمرکز کنید و فراموش نکنید که طبق یک قانون کلی دیابت مادر باعث ایجاد دیابت در نوزادش نمیشود.