وقتی فردی شوک انسولین یا شوک قندی را تجربه میکند، ممکن است از هوش رود، در گفتار مشکل دچار مشکل شود و احتمالا دچار دید دوگانه میشود. درمان زودرس برای این افراد بسیار ضروری است زیرا سطح قند خونی که برای مدت طولانی پایین میماند میتواند منجر به تشنج یا کما دیابتی شود.
هیپوگلیسمی گاهی اوقات به سرعت اتفاق میافتد و حتی وقتی شخصی برنامه منظم درمان دیابت خود را دنبال میکند ممکن است رخ دهد. دانستن علائم، عوارض احتمالی و گزینههای درمانی احتمالی میتواند برای فرد مبتلا به دیابت بسیار حیاتی باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه ادامه مطلب را از دست ندهید.
شوک انسولین
شوک انسولین زمانی اتفاق میافتد که سطح قند خون به طور خطرناکی پایین بیاید و در واقع میزان انسولین در خون بیش از حد مورد نیاز باشد. این میتواند منجر به افت قند خون شود، افراد اغلب از آن برای توصیف حالت افت قند خون شدید که قند خون پایین نیز نامیده میشود استفاده میکنند.
اگر کسی کاهش قند خون خفیف خود را نادیده بگیرد، بیش از حد انسولین مصرف کند، یک وعده غذایی را کاملا از دست دهد، بیش از حد ورزش غیر معمول انجام دهد بدون اینکه تغییری در مصرف کربوهیدرات خود ایجاد کند میتواند بسیار بیش از دیگران مستعد شوک انسولین باشد. شوک انسولین در واقع یک بیماری اورژانسی دیابتی است و در صورت عدم درمان میتواند منجر به کما دیابتی، آسیب مغزی و حتی مرگ فرد شود.
علت شوک انسولین
مصرف انسولین شایعترین علت افت قند خون و شدیدترین شکل آن، شوک دیابتی است. با این حال، برخی از داروهای خوراکی دیابت، به ویژه آنهایی که در گروه داروهای سولفونیل اوره هستند که با تحریک لوزالمعده برای تولید انسولین بیشتر عمل میکنند، میتوانند منجر به پایین آمدن قند خون نیز شوند. نمونههایی از این نوع داروها شامل آماریل ، گلیبورید و گلیپیزاید است. سایر عوامل خطر برای افت قند خون عبارتند از:
- مصرف بیش از حد انسولین در زمان مصرف غذا یا میان وعده
- حذف وعده غذایی یا تأخیر در مصرف وعدههای غذایی
- مصرف بیش از حد الکل
- به اندازه کافی غذا نخوردن
- عدم مصرف دوز مناسب داروی دیابت
- افزایش سطح فعالیت بدون تنظیم میزان مصرف غذا یا دوز مناسب دارو
- درگیری فرد دیابتی با سایر بیماریها مانند بیماریهای کلیوی و یا مشکلات غدد فوق کلیوی
- مدت زمان طولانی ابتلا به دیابت
- افزایش سن
طبق گفته محققان، فرد مبتلا به دیابت نوع ۱ و یا نوع۲ ابتدا باید سطح گلوکز خون را بررسی کند. اگر سطح آن کم بود، یک میان وعده شیرین یا نوشیدنی حاوی ۱۵ گرم کربوهیدرات مصرف کند، سپس بعد از حدود ۱۵ دقیقه سطح قند خون را دوباره بررسی کند.
اگر سطح هنوز پایین باشد، این روند باید تکرار شود و یک غذای شیرین یا نوشیدنی دیگر مصرف شود. هنگامی که سطح قند خون به حالت عادی بازگردد، فرد میتواند به روند برنامه غذایی معمول خود برگردد.
پزشکان ممکن است برای افرادی که در بیشتر از سایرین در معرض شوک دیابتی هستند هورمونی به نام گلوکاگون تجویز کنند. گلوکاگون به صورت قلم آماده تزریق و یا به صورت سرنگهای از پیش پر شده قابل استفاده است و فرد میتواند در موارد اضطراری از آن استفاده کند تا سطح قند خون را به حالت طبیعی خود بازگرداند.
اگر فردی که دچار افت قند خون است بیهوش شده باشد، باید او را به پهلو چرخاند و گلوکاگون به او تزریق شود. اگر سطح قند خون به حالت نرمال بازنگشت لازم است حتما بیمار به اورژانس منتقل شود.
عوارض شوک انسولین
افراد مبتلا به دیابت بیش از سایرین باید علائم و نشانههای هشدار دهنده افت قند خون را جدی بگیرند. وقتی سطح گلوکز خون خیلی کم باشد، میتواند بر عملکرد مغز تأثیر بگذارد و منجر به عوارضی جدی شود، مانند: از دست دادن هوشیاری، تشنج و مرگ
هنگام درمان هیپوگلیسمی، بسیار مهم است که فرد، بیش از مقدار مورد نیاز خود گلوکز مصرف نکند، زیرا این امر میتواند باعث افزایش بیش از حد سطح قند خون شود. افت شدید قند خون میتواند منجر به موارد زیر شود:
- سردرد
- گیجی
- غش کردن
- عدم هماهنگی اعضا بدن و در نهایت زمین خوردن و افتادن
- لرزش عضله
- تشنج
- کما
شوک انسولین میتواند در نیمه شب اتفاق بیفتد. در این صورت، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کابوس دیدن در خواب
- در خواب گریه کردن
- تعریق بسیار شدید
- رفتار پرخاشگرانه
همچنین شما می توانید برای بررسی مقالات بیشتر درباره این بیماری به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
جلوگیری از شوک انسولین
شوک انسولین تجربه خوشایندی نیست اما برخی از تغییرات کلی در سبک زندگی وجود دارد که فرد میتواند برای جلوگیری از شوک دیابتی و افت قند خون در زندگی خود ایجاد کند، از جمله:
- نظارت دقیق بر سطح قند خون
- بعد از تزریق انسولین حتما باید غذا خورد
- استفاده به موقع و به مقدار دقیق دارو طبق تجویز پزشک
- خوردن یک وعده غذایی یا میان وعده هنگام نوشیدن الکل(هنگام نوشیدن الکل باید بسیار محتاط بود، با پزشک خود در مورد میزان بیخطر مصرف صحبت کنید.)
- تنظیم دوز مناسب دارو و میزان کالری دریافتی هنگام افزایش سطح فعالیت بدنی
- پس از ورزش شدید احتیاط کنید، زیرا ورزش میتواند ساعتها بعد از تمرین قند خون را کاهش دهد.
- اگر هنگام رانندگی علائم افت فشار خون را تجربه کردید، سریعاً ماشین را کنار بکشید.
- علائم هیپوگلیسمی را به خانواده و دوستان خود اطلاع دهید تا در صورت بروز علائم بتوانند به شما کمک کنند.
کلام پایانی
سطح بسیار پایین قند خون یا شوک انسولین در صورت عدم درمان میتواند منجر به عوارض تهدید کننده زندگی، مانند کما دیابتی شود. افرادی که انسولین مصرف میکنند بیشتر در معرض شوک دیابتی قرار دارند.
افراد دیابتی میتوانند با کنترل دقیق سطح گلوکز خون، دنبال کردن برنامه درمانی و خوردن وعدههای غذایی منظم، از شوک دیابتی جلوگیری کنند. اگر فردی دچار شوک دیابتی شد، اطرافیان باید حتما به فرد مبتلا گلوکاگون را تزریق کنند و یا با اورژانس تماس گرفته شود.