اختلال در فشارخون یکی از شایعترین انواع مشکلات سلامتی است که شامل فشار خون بالا، فشار خون پایین، نوسانات و عدم ثبات در فشارخون سیستولیک و دیاستولیک است که سرگیجه نیز معمولا همراه جدایی ناپذیر این اختلال به شمار میآید. در ادامه توضیحات مفصلی در ارتباط با سرگیجه و فشارخون آوردهایم، تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.
کدام نوع فشار خون بیشتر باعث سرگیجه میشود؟
فشار خون در طول روز بسته به موقعیت بدن، ریتم تنفس، سطح استرس، شرایط فیزیکی، داروهای مصرفی و رژیم غذایی میتواند متفاوت باشد.
به یاد داشته باشید که احساس سرگیجه را تحت هیچ شرایطی نباید بیاهمیت بشمارید، چراکه در بسیاری از مواقع میتواند برای بیماران خطرساز باشد.
سرگیجه هم در فشار خون بالا و هم در فشار خون پایین دیده میشود، بنابراین برای تشخیص نوع اختلال فشار خون باید به تمام علائم بدن توجه کرد، همچنین بهتر است فشار خون را با ابزار دقیقی سنجید تا بتوان سریعتر نوع اختلال فشار خون را شناسایی کرد، این روش باعث میشود تا فرد مبتلا به فشار خون خفیف نیز شناسایی شود و اقدامات لازم برای پیشگیری از فشار خون بالا برای او پیاده سازی شود.
معمولا سرگیجه و فشار خون با احساس سبکی یا بالعکس سنگینی در سر همراه است.
چه رابطهای میان سرگیجه و فشارخون پایین وجود دارد؟
آنچه برای شما فشار خون پایین در نظر گرفته میشود ممکن است برای شخص دیگری کاملا طبیعی باشد، به همین دلیل اکثر پزشکان تنها در صورتی فشار خون را پایین میدانند که علائمی در فرد ایجاد کند. از جمله: از دست دادن خون زیاد، عفونت شدید یا مشکلات ناشی از آلرژی میتواند کاهش فشار خون را به همراه داشته باشد.
هنگامی که مغز خون کافی دریافت نکند، احساس سرگیجه و غش به بیمار دست میدهد. در موارد شدید، فشار خون پایین حتی میتواند تهدید کننده زندگی فرد نیز باشد.
فشارخون پایین سبب میشود اکسیژن و مواد مغذی لازم به ارگانها و بخشهای گوناگون بدن نرسد و به مرور، اختلالهایی در عملکرد طبیعی اندامهای بدن ایجاد شود. همراه شدن سرگیجه و فشارخون پایین معمولا در شرایطی است که افت ناگهانی فشار خون رخ دهد.
این کاهش فشار خون میتواند ناشی از ضعف و خستگی، عدم دریافت مواد مغذی و کاهش آب بدن باشد. گاهی نیز ممکن است در اثر عمل جراحی یا برخی اختلالات باشد که لازم است فرد مورد معاینات پزشکی قرار گیرد و درمان مناسب به کار گرفته شود. برخی از متخصصان فشار خون پایین را قرائتی کمتر از ۹۰ میلی متر جیوه سیستولیک یا ۶۰ میلی متر جیوه دیاستولیک تعریف میکنند.
برخی از شایعترین دلایل افت فشارخون
• افزایش سن
افت فشار خون بعد از غذا و هنگام سرپا بودن عمدتا در بزرگسالان بالای ۶۵ سال رخ میدهد.
• داروها
افرادی که از داروهای خاصی مانند داروهای فشار خون بالا استفاده میکنند، بیشتر در معرض فشار خون پایین هستند.
• بیماریهای خاص
بیماری پارکینسون، دیابت و برخی بیماریهای قلبی افراد را در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به فشار خون پایین قرار میدهد.
داشتن علائم افت فشار خون باید بسیار جدی در نظر گرفته شود زیرا میتواند حتی تهدیدکنندهی زندگی فرد باشد.
سرگیجههای خطرناک در اثر فشارخون بالا
فشار خون بالا معمولاً علائم قابل توجهی ایجاد نمیکند، با این حال در مواردی افراد مبتلا به فشار خون بالا، سرگیجه را نیز در کنار یکسری علائم دیگر تجربه میکنند. وقتی سرگیجه با فشار خون بالا همراه میشود خطرناک است و احتمال خونریزی در مخچه و مغز و سکته در بیماران به وجود میآید.
در بیشتر موارد، پزشکان نمیتوانند به صورت دقیق به علت سرگیجه و فشارخون بالا اشاره کنند، اما چندین مورد به عنوان علت سرگیجه و فشارخون بالا شناخته شده است:
• اضافه وزن زیاد و عدم تحرک کافی
• نوشیدن بیش از حد الکل و مصرف توتون و تنباکو
• مصرف داروهای بالا برنده فشارخون: برخی داروها شامل، فلودروکورتیزون، میدودرین، پیریدوستیگمین، کافئین، اریتروپویتین، داروهای ضدعفونی غیر استروئیدی از جمله داروهای بالابرندهی فشار خون هستند.
• داشتن سابقه خانوادگی فشار خون
• رژیم غذایی فشار خون بالا: خوردن نمک زیاد، مصرف کم پتاسیم و داشتن رژیم غذایی نامناسب از مهمترین دلایل بروز فشار خون بالا است.
• افزایش سن
برخی بیماریهای مزمن، خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش میدهند و خود باعث به وجود آمدن چرخهای خطرناک میشوند.
در فشار خون ناشی از کلیه، وقتی فشار جریان خون زیاد باشد، رگها برای راحتتر جریان پیدا کردن خون کمی کشیدهتر میشوند، این کشش به رگهای خونی کلیه صدمه میزند و آنها را ضعیف میکند. درنتیجه به دلیل زیاد ماندن حجم مایعات داخل خون، فشار خون از قبل هم بیشتر میشود.
فشار خون هم میتواند نشان دهندهء بیماریها در بدن باشد و هم سبب پیدایش عارضههایی جدی شود.