درصد زیادی از مردم جامعه مبتلا به پرفشاری خون هستند و جهت تشخیص این فشار بالا، ابزاری دقیق لازم است. پس داشتن یک دستگاه فشار خون در هر منزلی الزامی است. اولین نکته مهم، خرید دستگاه فشار خون مناسب و بعد از آن یاد گرفتن نحوه استفاده از این فشارسنج میباشد. در این مقاله به هر دو مورد میپردازیم.
مطالعات علمی زیادی نشان دادهاند که روشهای اندازه گیری فشار خون در منزل با استفاده از دستگاه فشار خون معمولی دقیقتر از سنجش فشار خون در مطب و با استفاده از فشارسنجهای اتومات است. ذکر این نکته کافیست تا متوجه شویم داشتن یک دستگاه فشارسنج در منزل چقدر برای پایش وضعیت سلامتیمان اهمیت دارد.
راهنمای خرید دستگاه فشار خون
بهتر است بدانید که اگرچه تبلیغات زیادی برای برای فشارسنجهای مچی و انگشتی وجود دارد اما این دستگاههای فشار خون دقیقتر نیستند. برای اندازه گیری دقیق و اصولی فشار خون تنها به یک فشار سنج کاف دار و گوشی پزشکی نیاز دارید.
در صورتی که از فشارسنج دیجیتالی استفاده میکنید کافی است آن را دور مچ خود ببندید و اعداد مربوطه را در نظر بگیرید. برخی انواع دستگاه فشار خون هم کاف دار هستند و هم مانیتور دیجیتالی دارند و نیازی به باد کردن ندارند.
شما می توانید برای دستیابی به مقالات بیشتر به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
نکاتی که برای استفاده از دستگاه فشار خون باید بدانید
• دستگاه فشار خون اجزای مختلفی دارد و یکی از قسمتهای فشارسنج کاف آن است. کاف همان قسمتی است که به دور بازو بسته میشود. نکته مهم این است که اگر کیسه بادشونده کاف خیلی باریک باشد، فشار خون به صورت اشتباه بیشتر از مقداری که واقعا هست، خوانده میشود. اگر کاف خیلی هم بزرگ باشد، فشار خون بر روی بازوهایی که کوچک هستند، پایین خوانده میشود و در بازوی بزرگ مقداری بالاتر از حد واقعی را میسنجد.
• بهتر است فرد حدود نیم ساعت قبل از اندازه گیری فشار خون از سیگار کشیدن یا نوشیدن آشامیدنیهای حاوی کافئین خودداری کند و حداقل ۵ دقیقه آخر را استراحت کند.
مقاله پیشنهادی: ۵ نکته درباره رژیم غذایی فشار خون
• زمانی که فرد در حال سنجش فشار خون با استفاده از دستگاه فشارسنج است باید اتاق ساکت باشد و دمای آن مطلوب باشد؛ چون این موارد روی عدد نهایی فشار خون تاثیر میگذارد.
• بهتر است در هنگام اندازه گیری فشار خون فرد حدود ۵ دقیقه روی صندلی بنشیند و پاهایش از صندلی آویزان باشد. در هنگام استفاده از دستگاه فشار خون، بازو باید در سطح قلب نگه داشته شود. در این حالت میتوان بازو را بر روی میزی که اندکی بالاتر از سطح کمر فرد است قرار داد.
• حتما باید بازوی انتخاب شده برای اندازه گیری فشار خون، بدون لباس باشد. در صورتی که قبلا برای انجام پروسجرهایی مثل انجام دیالیز در این دست یک فیستول برقرار شده است توصیه میشود از آن فشار خون گرفته نشود.
نحوه فشار خون گرفتن دقیق با استفاده از فشار سنج
• در قسمت چین آرنج دستی که قرار است فشار خون را از آن بگیرید دنبال یک شریان بگردید که نبض قوی دارد. این شریان، شریان بازویی یا براکیال نام دارد و در واقع شما دارید فشار این شریان را میگیرید. قبل از اندازه گیری فشار خون مطمئن شوید که این شریان نبض خوبی دارد؛ برای این منظور انگشت سبابه دست مقابلتان را روی این شریان بگذارید و نبض آن را حس کنید. این جا همان محلی است که قسمت دیافراگم گوشی پزشکی را باید قرار دهید.
• بهترین و دقیقترین حالت برای سنجش فشار خون استفاده همزمان از گوشی پزشکی برای اندازه گیری فشار خون است. معمولا در کیف یا پک دستگاه فشار خون یک عدد گوشی پزشکی ساده وجود دارد و شما مبلغ آن را از قبل با خرید دستگاه فشار خون پرداخت کردهاید. در صورتی که پک دستگاه فشار خون حاوی گوشی پزشکی نیست توصیه میکنیم به صورت جداگانه آن را خریداری کنید.
• گوشی پزشکی را به گونهای روی شریان بازویی بگذارید که صدای نبض را به خوبی بشنوید. از دو طرف گوشی پزشکی میتوان برای شنیدن صدای نبض شریان بازویی استفاده کرد، رویه بزرگتر دیافراگم و رویه کوچکتر بل نام دارد. حواستان باشد وقتی قسمت دیافراگم را روی شریان بازویی قرار میدهید حتما دریچه عبور صدا آن باز باشد. برای این منظور میتوانید سر گوشی پزشکی را بچرخانید و از باز بودن آن اطمینان حاصل کنید.
• بستن کاف به دور بازو مرحله بعدی کار است. کاف را به گونهای نبندید که شل باشد و بیفتد یا برعکس؛ آنقدر تنگ نباشد که در اندازه گیری میزان واقعی فشار خون اختلال ایجاد کند. بهترین محل بستن کاف حدود چهار انگشت بالاتر از چین آرنج است. برخی گوشی پزشکی را زیر کاف میبندند که این کار توصیه نمیشود چون به کاف فشار وارد میکند و در اندازه گیری میزان فشار خون اختلال ایجاد میکند.
• برای اندازه گیری دقیقتر فشار خون، بهتر است با انگشت سبابهتان نبض شریان رادیال را چک کنید. نبض رادیال کجاست؟ دقیقا همان جایی که همیشه خودتان ناخودآگاه برای چک کردن نبضتان از آن استفاده میکنید، یعنی دقیقا روی مچ دست و در انتهای ریشه انگشت شست. اگر انگشت سبابه خود را روی این شریان بگذارید و در هنگام اندازه گیری فشار خون به آن دقت کنید متوجه میشوید که دقیقا همان زمانی که صدای جریان خون را از گوشی پزشکی میشنوید، نبض آن را را میتوانید حس کنید.
• عقربه فشار سنج را روی کاف نصب کنید و در زمان اندازه گیری فشار خون به اعداد آن دقت کنید. توصیه میشود ابتدا یک مرتبه دستگاه فشار خون را باد کنید و آن میزان فشار خونی که صدای نبض و جریان خون قطع شد را یادداشت کنید.
مقاله پیشنهادی: علائم فشار خون بالا را بشناسید
در مرحله بعدی باد کردن دستگاه فشار سنج باید به اندازه ۳۰ میلی متر جیوه بیشتر دستگاه را باد کنید. وقتی به این میزان دستگاه را باد کردید، انگشت سبابهتان را دقیقا روی شریان رادیال بگذارید و خیلی آرام پیچ دستگاه فشار سنج را باز کنید. زمانی که صدای جریان خون را از طریق گوشی پزشکی میشنوید و انگشت سبابهتان نبض را حس میکند، عدد روی عقربه فشارسنج را بخوانید. این عدد همان فشار خون سیستولی شماست. به طور مثال وقتی پزشک به شما میگوید فشار خون شما ۱۳ به روی ۹ است، عدد بالاتر اصطلاحا فشار سیستولی شماست.
• خب برای این که عدد پایینتر را متوجه شوید چه کاری باید انجام دهید؟ برخی تصور میکنند که تنها دانستن عدد بالایی فشار خون کافی است در صورتی که این گونه نیست و در برخی موارد عدد پایینی فشار خون برای پزشک اهمیت بیشتری دارد.
برای سنجش عدد پایین فشار خون یا اصطلاحا فشار خون دیاستولی، همان زمانی که صدای جریان خون را میشنوید و فشار بالا را ثبت میکنید به باز کردن آرام پیچ دستگاه فشار خون ادامه دهید تا زمانی که دیگر صدایی نشنوید. آن زمانی که دیگر صدایی نشنیدید به عقربه فشار سنج نگاه کنید و عدد مربوطه را یادداشت کنید.