فشار خون در واقع میزان فشاری است، که خون بر دیوارههای رگهای قلب وارد میکند و نبض، تعداد دفعات ضربان قلب در هر دقیقه است.در این مقاله قصد داریم به بررسی ” رابطه نبض و فشار خون ” بپردازیم، اگر شما هم مایل هستید در این باره اطلاعات کاربردی و مفیدی کسب کنید ما را در ادامهی این مقاله همراهی کنید.
وقتی شخص به فشار خون بالا مبتلاست، قلب او با قدرت بسیار بیشتری میتپد، به همین دلیل فشار زیادی به قلب وارد شده که این موضوع سبب بروز مشکلات زیادی میشود.
رابطه نبض و فشار خون
مکانیسمهای پیچیدهای برای حفظ فشار خون در حد طبیعی نقش دارند، عملکرد این مکانیسمها وابسته به یکدیگر و در جهت حفظ فشار خون در حد نرمال میباشند، محرکهای خارجی و داخلی بدن میتوانند، سبب بههم ریختن این مجموعهی منظم شوند، اما سیستم قلبی عروقی تلاش میکند تا این تغییرات را به حداقل برساند.
فشار خون بالا، قلب را مجبور میکند، سختتر از حد لازم کار کند، تا خون را به سایر نقاط بدن پمپاژ کند؛ این کار باعث میشود بطن چپ ضخیم و یا سفت شود؛ این پدیده توانایی بطن چپ را برای پمپاژ کردن خون به سرایر بدن محدود میکند، در این وضعیت، حملهی قلبی، نارسایی قلبی و مرگ ناگهانی قلب میتواند از جمله عوارض فشار خون بالا باشد. این اتفاقات همگی از آثار مخرب رابطه نبض و فشار خون هستند.
در مواردی دیگر با گذشت زمان، فشار بر روی قلب که ناشی از فشار خون بالا میباشد میتواند عضلهی قلب را ضعیف کند و باعث کاهش عملکرد آن شود؛ در نهایت، قلب به سادگی شروع به فرسوده شدن میکند و آسیب ناشی از حملات قلبی نیز به این مشکل میافزاید.
فشار خون و ضربان قلب نرمال
فشار خون، اندازهگیری نیرویی است که قلب برای پمپاژ خون در بدن استفاده میکند. تعداد نبض در شرایط طبیعی تا رسیدن به سن بلوغ، با افزایش سن کاهش مییابد، یعنی هر چه سن کمتر باشد، نبض تندتر میزند.
نبض نوزادان بین ۱۲۱ تا ۱۴۱ بار در دقیقه، نبض کودکان دو ساله حدود ۱۱۱ بار میتپد، ضربان قلب در حالت استراحت و نرمال بدن یک فرد بالغ بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربان در دقیقه است. در حین ورزش، ترس، تشویش، تب، از دست دادن خون و بعضی بیماریها، تعداد نبض ممکن است افزایش یابد.
ضربان قلب بالا به این معنی است که در حالت استراحت ضربان قلب بیش از ۱۰۰ ضربان در دقیقه بوده و به عبارتی قلب برای پمپاژ خون در بدن مجبور به انجام کار بیشتر از حد نرمال است، این تلاش اضافی میتواند منجر به طیف گستردهای از اثرات منفی بر سلامت بدن شود، از جمله احساس سرگیجه، خستگی، لخته شدن خون، نارسایی قلبی و در موارد نادر مرگ ناگهانی.
شما می توانید برای دریافت مقالات بیشتر به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
چه عواملی بر سرعت ضربان قلب اثر میگذارد؟
عواملی مانند سن، جثه بدن، میزان ورزیدگی بدنی، ابتلا به بیماریهای قلبی، وضعیت ایستاده یا نشستهبودن فرد، مصرف داروها، عواطف، هیجانات و حتی دمای هوا میتواند بر سرعت ضربان قلب اثر بگذارد.
تپش قلب
تپش قلب احساس ضربان قلبی است که بسیار محکم و یا بسیار سریع باشد، احساس اینکه قلب تپشی را جا بیاندازد یا بلرزد. در واقع افراد در شرایط طبیعی متوجه ضربان قلب خود نمیشوند، تنها زمانی که این ضربان را حس میکنند که، دچار تپش قلب شده باشند.
احساس تپش قلب ممکن است در قفسهی سینه، گلو یا گردن احساس شود؛ تپش قلب میتواند آزاردهنده یا ترسناک باشد اما به طورمعمول جدی یا آسیبرسان نیست، بنابراین اغلب خود به خود برطرف میشود. علت اصلی رخ دادن آن استرس و اضطراب یا به دلیل مصرف زیاد کافئین، نیکوتین، یا الکل است؛ همچنین ممکن است وقتی فرد باردار است نیز رخ دهد.
در موارد نادر، تپش قلب میتواند نشانهای از شرایط جدی مشکلات قلبی باشد، اگر سابقهی بیماری قلبی وجود داشته باشد و تپش قلب به صورت مداوم تکرار شود، حتما باید به پزشک مراجعه کرد.
علائم فشار خون بالا
در بیماری فشار خون بالا، معمولا شخصی مبتلا هیچ علائمی را در خود احساس نمیکند، به همین علت پزشکان آن را قاتل خاموش مینامند.
با این حال بعضی از حالات بدنی انسان نمایانگر مشکلی در بدن است که میتوان برخی از این علائم را به پر فشاری خون نسبت داد، برخی از علائم فشار خون بالا شامل موارد زیر است:
- بالا رفتن دمای بدن (گرگرفتگی)
- درد در ناحیه سینه
- وجود لکهی خون در ادرار
- به سختی نفس کشیدن
- سرگبجه و سردردهای غیر منتظره
- تعریق بیش از حد
- اضطراب شدید
- ایجاد مشکلاتی در خواب
- سرخ شدن رنگ پوست
- خون ریزی بینی بدون داشتن جراحت خاصی
ضربان قلب ایده آل
اگر ضربان قلب در پاسخ به مواردی مانند استرس یا عوامل محیطی به صورت ناگهانی تغییر کند، بهترین راه برای کاهش آن، از بین بردن علت اصلی است.
بسیاری از عادات سبک زندگی میتوانند در طولانی مدت ضربان قلب را کاهش دهند، تعدادی از روشهایی که برای کاهش تغییرات ناگهانی ضربان قلب وجود دارد در اینجا برای شما پیشنهاد شده، که به کار بستن آنها قطعا در حفظ سلامت بدن موثر خواهدبود.
ورزش، موثر بر رابطه نبض و فشار خون
آسان ترین و مؤثرترین راه برای کاهش تپش قلب، انجام حرکات ورزشی به صورت منظم و مداوم است، روزی ۳۰ دقیقه پیاده روی میتواند بسیار موثر باشد، تحقیقات نشان میدهد این افراد نسبت به کسانی که ورزش نمیکنند از روحیهی شادتری برخوردارند و احتمال ابتلا به افسردگی در این افراد به طور چشمگیری کمتر از سایرین است.
آب کافی
هنگامی که بدن دچار کمبود آب میشود، قلب برای تثبیت جریان خون مجبور است تلاش بیشتری کند، برای کاهش ضربان قلب بهتر است در طول روز، مقدار زیادی نوشیدنی بدون قند و آب نوشید.
کاهش محرکها
یکی دیگر از دلایلی که احتمالا نمی دانستید که آثار مخربی بر رابطه نبض و فشار خون دارد، مصرف بیش از اندازه محرک ها است. محرکها مانند کافئین و نیکوتین میتوانند باعث کمبود آب بدن و افزایش ضربان قلب شوند.
تکنیک های آرامش بخش
فعالیتهایی که باعث افزایش خودآگاهی، ذهن آگاهی و آرامش میشوند، مانند مدیتیشن و یوگا، میتوانند باعث کاهش چشمگیر استرس شوند.
ترک الکل
الکل نوعی ماده سمی محسوب میشود که باعث کم آبی بدن میشود، بدن برای پردازش و دفع این ماده سمی مجبور است سخت تلاش کند، پس یکی از مهمترین اقدامات برای داشتن سبک زندگی سالم ترک الکل است.
اصلاح رژیم غذایی
خوردن یک رژیم متنوع غنی از میوه، سبزیجات، پروتئینهای بدون چربی، آجیل و حبوبات میتواند به بهبود سلامت قلب و سلامت کلی بدن کمک کند، غذاها و مکملهای سرشار از آنتی اکسیدانها و چربیهای سالم میتوانند فشار خون را پایین بیاورند و پمپاژ قلب را آسان تر کنند. مصرف ویتامین A، موجود در سبزیجات برگدار و سبز، مصرف ویتامین C، به ویژه در مرکبات، سبزیجات برگدار و جوانه لوبیا.
خواب کافی
کمبود مزمن خواب باعث استرس در کل بدن از جمله قلب میشود. همچنین رابطه ای بین بی خوابی و فشار خون وجود دارد که بسیار برای بدن انسان مضر است.
مدیریت استرس
استرس باعث میشود قلب و بقیه بدن مجبور شوند برای حفظ ریتم طبیعی خود به سختی کار کنند. همچنین اگر شما بتوانید از استرس خود کاهش دهید، تاثیر مهمی بر اثرات منفی رابطه نبض و فشار خون خواهید گذاشت.