ویروسها و در بعضی موارد باکتریها در بسیاری از بیماران منجر به عفونتهای سینوسی(سینوزیت) میشوند، این اتفاق زمانی میافتد که ویروس، سینوسها را در فرد آلوده کند؛ این التهاب ایجاد شده در سینوسها میتواند منجر به افزایش فشار خون در فرد شود، دانستن علائم، عوارض و گزینههای درمانی میتواند برای فرد مبتلا به عفونت سینوسی بسیار حائز اهمیت باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی “سینوزیت و فشار خون بالا” و تاثیر سینوزیت بر فشار خون ادامه مطلب را از دست ندهید.
رابطه سینوزیت و فشار خون بالا
سینوسها فضاهای توخالی در استخوانهای پشت صورت هستند که به طور مستقیم در پشت حفره بینی قرار دارند. یک ردیف سینوس بسیار کوچک پشت پل بینی قرار دارد و دو سینوس بزرگ دیگر در بالا و پشت قسمت داخلی ابروها قرار دارند.پ
سینوزیت التهاب سینوسها است که میتواند با عفونتهای باکتریایی و ویروسی همراه باشد، اما ممکن است به دلیل التهاب غیر عفونی مثلاً آلرژی نیز در سینوسها رخ دهد. سینوزیت میتواند حاد باشد که کمتر از ۴ هفته یا مزمن، ۸ تا ۱۲ هفته یا بیشتر طول بکشد.
مبتلایان به آسم، فیبروز کیستیک، آلرژی، کسانی که قبلاً بینی آنها شکسته است و یا کسانی که با دیواره تقسیم بین سوراخهای بینی به دنیا آمدهاند بیش از سایرین به سینوزیت مبتلا میشوند، همچنین افراد دیابتی یا کسانی که دچار نقص ایمنی هستند در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عوارض سینوزیت هستند.
وقتی سینوسها دچار عفونت شوند، در حقیقت دروازه اصلی ابتلا به بسیاری از بیماریها گشوده میشود. عفونت سینوسها فرد مبتلا را در برابر بسیاری از فاکتورهای بیماریزا آسیب پذیر میکند.
یکی از مهمترین اثرات، تاثیر بر روی فشار خون است که میتواند باعث باعث بروز علائم هشدار دهنده در سلامت شخص را برای فرد در پی داشته باشد. گرفتگی مزمن سینوس همچنین میتواند منجر به مشکلات خرخر در خواب و بروز مشکل در خواب عمیق شود، علاوه بر موارد گفته شده سینوزیت همچنین میتواند موجب اختلال در تنظیم چربی خون (کلسترول) و افزایش آن شود که در نهایت این امر باعث ایجاد سفتی رگها و عروق میشود.
چطور از بروز فشار خون ناشی از سینوزیت جلوگیری کنیم؟
برخی بیماریها نظیر سینوزیت میتواند بیماریهای عروقی میگرنی و فشار خون را تشدید و کنترل آن را با مشکل مواجه کنند و بر سردردهای شدید میگرنی تاثیر بگذارند. عفونتها باعث ترشح یکسری مواد در بدن افراد میشوند که اثر تداخلی و برآیند آنها منجر به انقباض و انبساط عروق میشود، از طرفی کنترل سینوزیت میتواند باعث کنترل فشارخون شود.
برای مقابله با خطر عفونت سینوسها لازم است اقدامات لازم در زمینه تعدیل التهاب مزمن در مجاری بینی، به ویژه در افراد مبتلا به فشار خون بالا و خطر سکته مغزی انجام شود.
۱_ در صورت بروز این وضعیت، اگر تحریک سینوس در هر شخصی بیش از یک هفته طول بکشد، لازم است حتما به پزشک مراجعه کند.
۲_ در صورتی که تشخیص پزشک عفونت باکتریایی باشد یا به عنوان احتیاط برای جلوگیری از پیشرفت بیماری، میتوان آنتی بیوتیکها را برای بیمار تجویز کرد.
۳_ استنشاق بسیاری از مواد مانند اسپری مو، انواع عطر، اسپری رنگ و حتی اسپری مواد شوینده سطوح و از همه بدتر دود سیگار و قلیان ممکن است باعث آسیب به مخاط سینوس شود. از حضور در فضاهای بسته که در آن سیگار یا قلیان استعمال میشود، لازم است اجتناب شود.
۴_ برای مشکلات سینوسی التهاب معمولی، اسپریهای بدون نسخه میتوانند تأثیر خوبی داشته باشند. این اسپریها معمولاً از آب نمک ساخته میشوند، این اسپریها میتوانند به فرآیند تخلیه عفونت برای هر بیمار مبتلا به عفونت سینوسی کمک کننده باشد.
چند درمان خانگی
۱_ چند دقیقه زیر دوش آب گرم ماندن و تلاش برای تنفس آرام از بینی به طور معمول انسداد بینی و سینوس را میتواند برطرف کند( دوش آب گرم باعث افزایش فشار خون میشود پس اگر بعد از حمام آب گرم فشار خون خود را اندازه گرفتید و عدد بالایی را نشان میداد احتمالا دلیل آن همین موضوع است)
۲_ نوشیدن آب به میزان کافی نیز میتواند بسیار موثر باشد، البته چای نیز میتواند گزینه مناسبی باشد، اما لازم است دقت شود که مصرف مقدار زیاد کافئین در چای باعث بروز عوارض دیگری مانند تپش قلب نشود.
۳_ روغنهای اکالیپتوس و نعناع به طور طبیعی سینوسها را باز میکنند، مخاط را پاک کرده و عفونتها را از بین میبرند و میتوانند گزینهی مناسبی برای درمان خانگی سینوزیت باشند.
همچنین شما می توانید برای دریافت مقالات بیشتر در زمینه سینوزیت و فشار خون بالا به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
گروههای پرخطر
متاسفانه در بیشتر اوقات فشار خون بالا هیچ علامت و نشانهای ندارد. تنها راه قطعی برای این که فرد از وضعیت فشار خون خود با خبر شود کنترل مداوم آن با دستگاههای فشار خون سنج است و یا چکاپ به وسیله پزشک؛ معمولا تمام افراد در معرض ابتلا به فشار خون بالا هستند اما اگر جز یکی از گروههای پر خطر زیر باشید، لازم است توجه بیشتری نسبت به فشار خون خود داشته باشید.
- افرادی که بعضی از اعضای خانواده شان مبتلا به فشار خون شدهاند.
- افرادی که سیگار میکشند.
- زنانی که باردار هستند.
- زنانی که از قرص های ضد بارداری استفاده میکنند.
- افراد بالای ۳۵ سال سن
- افرادی دارای اضافه وزن
- اشخاصی که فعالیت فیزیکی ندارند.
- کسانی که در مصرف الکل، اعتدال را رعایت نمیکنند.
- کسانی که رژیم غذایی سرشار از نمک و چربی دارند.
پیشنهاد ما به شما ترک مصرف الکل می باشد زیرا این ماده برای افرادی که فشار خون بالایی دارند یک نوع سم محسوب می شود؛ از این رو شما می توانید جهت اطلاع از اثرات مخرب الکل بر فشار خون روی کلمه “تاثیر الکل بر فشار خون” کلیک کنید.
علائم و عوارض
بیشتر التهابهای سینوسی نزدیک به مغز قرار دارند، به همین خاطر التهابات میتوانند به عروق فشار وارد کنند و حتی جریان طبیعی خون را مختل کنند، این عفونت وضعیت بدی را برای افرادی ایجاد میکند که فشار خون بالایی دارند که میتوند باعث شود خطر سکته مغزی در این افراد افزایش یابد.
سینوزیت علائمی کاملاً متفاوت با سرماخوردگی یا آنفولانزا دارد که علائم اصلی آن شامل درد در صورت یا احساس فشار در صورت، احتقان، ترشحات بینی به صورت قطره قطره و حتی کاهش توانایی بویایی است. محل درد وابسته به این است که کدام سینوس درگیر شده. سایر علائم ابتلا شامل: سردرد، بوی بد دهان، خستگی و سرفه است.
عفونت سینوسهای پایین( فک بالا) باعث دندان درد و درد در ناحیه زیر چشم میشود، در حالی که عفونت سینوسهای فوقانی( پیشانی) باعث درد در قسمت گیجگاهی سر میشود. عفونت سینوسهای کوچک بین چشم( سینوس اتموئید) باعث درد بین و پشت چشمها میشود. فرد مبتلا به سینوزیت ممکن است چرک زرد یا سبز رنگی از بینیاش خارج شده و بوی نامطبوعی نیز ایجاد شود، این افراد به طور کلی به تب جزیی در حدود ۳۸ درجه سانتیگراد مبتلا میشود.
هنگامی که علائم بیش از ۱۲ هفته طول بکشد، این بیماری سینوزیت مزمن نامیده میشود و گاهی اوقات ممکن است عوارض جدی سینوزیت از جمله آبسه و مننژیت( عفونت غشاهای اطراف سیستم عصبی مرکزی) برای فرد رخ دهد.