امروزه با افزایش حجم زیاد مشکلات اقتصادی، استرس و فشار روانی در زندگی شخصی و شغلی، حضور پر رنگ شبکههای اجتماعی و ابزارهای ارتباط دیجیتال در زندگی، گوشیهای موبایل که در هر زمانی در دسترساند، ما را به استفاده از خود، وسوسه میکنند، این در حالی است که اغلب ما میدانیم خواب کم و نامنظم میتواند برای بدن بسیار مضر باشد، برای آشنایی بیشتر دربارهی “رابطهی بی خوابی و فشار خون ” و “بررسی اثر بی خوابی بر فشار خون “این مقاله را از دست ندهید.
رابطهی بی خوابی و فشار خون
خواب کم و یا بی کیفیت بر بروز فشار خون بالا تاثیر دارد، نتایج پژوهشهای اخیر نشان میدهد افرادی که شبها به طور متوسط فقط پنج ساعت میخوابند، در مقایسه با افرادی که هر شب ۷ تا ۸ ساعت میخوابند در پنج سال آینده، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری پرفشاری خون قرار میگیرند.
خواب به سیستم گردش خون کمک میکند تا هورمون های بدن را تنظیم کند، با گذشت زمان، کمبود خواب میتواند به قدرت بدن در تنظیم هورمونهای استرس آسیب برساند و باعث ایجاد پرفشاری خون شود، همچنین کمبود خواب میتواند باعث موارد زیر شود:
- عملکرد شغلی و تحصیلی پایین
- واکنش کند در زمان رانندگی و یا مواجه با تصادفات خطرناک
- اختلالات روانی و ذهنی مانند افسردگی، اختلالات اضطرابی
- افزایش خطر و ماندگاری بیماریهای بلند مدت مانند فشار خون و بیماریهای قلبی شود
کیفیت خواب نیز مانند مدت زمان خواب بر روی بروز فشار خون بالا بسیار تاثیرگذار است، افرادی که به سختی به خواب میروند و در طول شب نیز به طور مکرر از خواب بیدار میشوند، به اندازه افرادی که کم میخوابند میتوانند در آینده در معرض مشکل پرفشاری خون قرارگیرند. باید توجه داشت که داشتن خوابی مستمر و باکیفیت از اهمیت بالایی برای سلامتی برخوردار است.
مقاله مرتبط: وسواس در فشار خون
بی خوابی و تپش قلب
بیماریهای قلبی مهمترین عامل مرگ و میر در سراسر جهاناند. محققان بر این باورند که بی خوابی سبب افزایش نامنظم ضربان قلب میشود و این امر باعث ایجاد انواع اختلالات در خون رسانی به دیگر اندامهای بدن میگردد؛ بی خوابی یا کم خوابی و تپش قلب رابطهی تنگاتنگی با هم دارند، از این رو باید برای داشتن گردش خون سالم، به خواب خود بیش از پیش اهمیت داد.
درحقیقت خواب میتواند به بدن در ترمیم خود کمک کند، افرادی که به اندازه کافی نمی خوابند صرف نظر از عادات رفتاری، سبک زندگی، سن، وزن، سیگار کشیدن و ورزش، در معرض خطر بالاتری برای بیماریهای قلب و عروقی قرار دارند.
باید بدانیم امروزه تپش قلب و بیماریهای قلب و عروق فقط برای افراد مسن مشکل ساز نیست و جوانان نیز دچار مشکلات قلب و عروقی میشوند؛ خواب بیش از حد کم در اوایل زندگی میتواند عوارض غیرقابل جبرانی برای بدن ایجاد کند.
تحقیقات نشان میدهد جوانان و نوجوانانی که خواب خوبی ندارند، در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به مشکلات قلبی و عروقی هستند؛ این نوجوانان سطح کلسترول بالاتر از شاخص توده بدنی، اندازه دور کمر بیشتر و فشار خون بالاتری خواهند داشت.
اختلالات خواب میتواند افراد را در معرض خطراتی همچون:
- بیماریهای قلبی
- حمله قلبی
- نارسایی قلبی
- تپش قلب نامنظم
- فشار خون بالا
- بروز مشکلات متعدد بینایی
- سکته مغزی
- کاهش اثر بخشی واکسن ها
- دیابت
- ایجاد سردرد
- تضعیف سیستم ایمنی
- بیماری گوارشی
قرار دهد، توجه داشته باشید که برای درگیر شدن به هر کدام از این موارد محدودیت سنی وجود ندارد و جوان یا پیر هر کدام با بیتوجهی به خواب خود میتوانند درگیر عوارض آن شوند، نباید فراموش کرد که خواب برای حفظ سلامتی بدن امری ضروری است.
تاثیر بی خوابی بر فشار خون
خواب بد شبانه می تواند باعث افزایش فشار خون در آن شب و روز بعد از آن شود. فشار خون، فشاری است که خون به دیوارهی رگهای خونی وارد میکند. فشار خون افراد سالم در طول روز دچار تغییراتی می شود و به طور متوسط، متناسب با انجام فعالیت های بدنی آنها بین ۱۰ تا ۱۵ میلی لیتر جیوه در نوسان است.
عواملی مانند استرس، ورزش، احساسات خشم، غم، هیجانات و غیره روی فشار خون موثراند و باعث ایجاد نوساناتی در فشار خون میشوند، علاوه بر اینها شبها بعد از ساعت ده شب نیز فشار خون و ضربان قلب به طور طبیعی کاهش پیدا میکند. کمخوابی یکی از عوامل تاثیر گذار بر فشار خون است و فشار خون مهمترین عامل بروز بیماریهای قلبی و سکته مغزی است. ۱۱ شب تا ۷ صبح بهترین زمان برای خواب است، مصرف غذای سبک سه ساعت قبل از خواب، دمای مناسب و عدم استفاده از تجهیزات الکترونیکی در اتاق خواب نقش مهمی در خواب با کیفیت دارد.
شما می توانید برای دریافت مقالات بیشتر به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
دلایل ایجاد کم خوابی
عادات خواب بد و نامناسب
عادات خواب نامناسب مانند داشتن برنامهی زمان بندی خواب نامنظم، چرت عصرانه، انجام فعالیتهای تحریک کننده قبل از خواب، محیط خواب ناآرام و استفاده از تخت برای کار کردن، غذا خوردن، تلویزیون دیدن، بازی و سرگرم شدن با گوشی تلفن همراه پیش از به خواب رفتن، چرخهی خواب را به طور کلی مختل خواهد کرد.
دیر شام خوردن
خوردن یک غذای سبک پیش از خواب مشکلی ایجاد نمیکند، ولی اگر فرد پیش از خوابیدن مقدار زیادی غذا بخورد، دراز کشیدن کاری سخت و دشوار خواهد بود؛ بسیاری از افراد در این حالت سوزش سردل و بازگشت اسید معده به مری را تجربه کرده و این عوامل آنها را در طول شب بیدار نگه خواهد داشت.
کافئین، نیکوتین و الکل
قهوه، چای، نوشابهی گازدار و دیگر نوشیدنیهای کافئیندار تحریک کننده هستند؛ نوشیدن این مواد در ساعات پایانی عصر و در هنگام غروب آفتاب باعث بی خوابی میشود.
استرس
نگرانیهای شغلی، تحصیلی، مالی، خانوادگی ذهن را در طول شب فعال نگه میدارد و خوابیدن را به کاری سخت و غیرممکن تبدیل میکند. وقایع استرسزای زندگی مانند مرگ و یا بیماری یکی از اعضای خانواده، جدایی و از دست دادن کار نیز میتواند به بیخوابی منجر شود.
مقاله پیشنهادی: راهنمای خرید بالش طبی
درمانهایی ساده برای بی خوابی
بی خوابی در هر سنی، قابل درمان است، در اینجا چند توصیهی اساسی آوردهشده است که رعایت آنها میتواند مثمرثمر باشد:
داشتن یک برنامه زمانی ثابت برای خواب
در یک ساعت مشخص به تختخواب بروید و هر روز صبح در یک ساعت خاص از تخت خواب خارج شوید، رعایت این الگوی خواب در آخرهفته هم ضروری است.
بیتحرک نبودن
انجام حرکات یوگا و تایچی به داشتن یک خواب باکیفیت کمک بسیار زیادی خواهد کرد، همچنین مدیتیشن میتواند در بهبود کیفیت خواب و کاهش استرس موثر باشد.
پرهیز از چرت عصرگاهی
چرت زدن در عصر، روند خوابیدن را در شب مختل خواهدکرد.
پرهیز از مصرف کافئین، نیکوتین و الکل
اثرات این مواد تا چندین ساعت در بدن باقی میماند و باعث اختلال در خواب میشوند.
راههایی برای تمدد اعصاب
همهی نگرانیهایی که ذهن را مشغول کرده باید کنار گذاشته شود و بعد به تختخواب رفت، حمام آب گرم و ماساژ میتواند باعث ایجاد خوابی راحت شود؛ گوش دادن به موسیقی و خواندن کتاب نیز میتواند پیش از خواب کمک کننده باشد.