در این مقاله دربارهی بیماریها و درمان خونریزی چشم دیابتی توضیحات کاربردی آورده شده است، تا انتها با ما همراه شوید.
دیابت بیماری است که بر توانایی بدن در تولید یا استفاده موثر از انسولین برای کنترل سطح قند خون (گلوکز) تأثیر میگذارد. مقدار زیاد گلوکز در خون برای مدت طولانی میتواند باعث آسیب به بسیاری از قسمتهای بدن شود؛ دیابت میتواند به قلب، کلیهها، رگهای خونی و عروق خونی کوچک در چشم نیز آسیب برساند؛
حدود ۹۰٪ از بیماریهای چشمی ناشی از دیابت قابل پیشگیری است.
درمان خونریزی چشم دیابتی
بیماری چشم دیابتی منجر به بروز چندین مشکل چشمی میشود، که همگی میتوانند ناشی از دیابت باشند، برخی بیماریهای چشم دیابتی و درمان خونریزی چشم بر اثر دیابت عبارتند از:
• رتینوپاتی دیابتی
عروق خونی آسیب دیدهی شبکیه، ممکن است باعث نشت مایع یا خون شده و یا منجر به رشد شاخه های عروقی شکننده و کلاف مانند شده و باعث تخریب شبکیه شود، در نتیجه تصویری که شبکیه به مغز می فرستد تار و یا کج و معوج میشود. افرادی مبتلا به دیابت که در کنترل قند خون ضعیف هستند بیشتر از دیگران در معرض خطر رتینوپاتی دیابتی هستند.
درمان رتینوپاتی دیابتی
۱.لیزر:
این روش اغلب در درمان رتینوپاتی دیابتی موثر است؛ یک اشعه قوی از نور لیزر بر روی قسمت صدمه دیده شبکیه متمرکز میشود. تابش اشعه لیزر، رگهای نشت کننده را میبندد و بدین وسیله تورم مرکز دید کم میشود. این نوع درمان فوتوکوآگولاسیون نامیده میشود.
۲.کرایوتراپی(سرد کردن):
در بعضی موارد خونریزی زجاجیه، کرایوتراپی یا یخ زدن شبکیه ممکن است در کوچک شدن رگهای خونی غیرطبیعی کمک کننده باشد.
۳.ویترکتومی (برداشتن زجاجیه):
پزشک در جراحی ویترکتیومی، زجاجیه پر شده از خون را بر میدارد و به جای آن ماده شفافی را جایگزین میکند. در حدود %۷۰ بیماران بعد از برداشتن زجاجیه بهبودی دید دارند . گاهی اوقات قبل از انجام عمـل برداشتن زجاجیه، چشم پزشک ممکن است برای چند ماه یا یک سال صبر کند تا شاید خونریزی خود به خود جذب شود.
۴.ترمیم شبکیه :
در صورتی که بافت تخریب شده منجر به جداشدگی شبکیه از پشت چشم شود کاهش شدید دید یا کوری را باعث میشود مگر اینکه جراحی برای چسباندن شبکیه به موقع و با موفقیت انجام شود.
تشخیص زودهنگام آسیبهای چشمی در درمان نقش کلیدی دارد.
• ادم ماکولای دیابتی
ادم ماکولا هنگامی اتفاق میافتد که مایعات روی شبکیه جمع شده و باعث تورم و تاری دید میشود، دیابت میتواند دلیل ورم ماکولا باشد. ادم ماکولای دیابتی میتواند منجر به کاهش دید دائمی در فرد شود.
راههای درمان ادم ماکولای دیابتی
۱.تزریق:
رایج ترین شیوۀ درمان ماکولا تزریق کردن داروهایی خاص به چشم با هدف جلوگیری از نشت رگ های خونی و ایجاد شدن رگهای خونی جدید است. داروهای که تزریق میشوند عبارتند از:
- آواستین (bevacizumab)،
- ایلیا،
- Iluvien (فلوکینولون استونید)،
- ماکوژن (pegaptanib)
۲.لیزر:
در مواردی که ماکولای دیابتی شدیدتر باشد، از یک لیزر ریز برای بستن رگ های خونی دارای نشت استفاده میشود.
۳.جراحی:
روش دیگر درمان، نوعی جراحی به نام ویترکتومی است. این روش زمانی انجام می شود که چشم فرد دچار خونریزی شده باشد.
• آب مروارید
قند خون اضافی ناشی از دیابت میتواند باعث آب مروارید شود. برای از بین بردن لنزهایی که از اثر دیابت کدر شدهاند، ممکن است به جراحی آب مروارید نیاز داشته باشید، کنترل و مدیریت درست قند خون میتواند به شما کمک کند تا از کدر شدن لنز و جراحی جلوگیری شود.
• گلوکوم (آب سیاه)
گلوکوم گروهی از بیماریهاست که به عصب بینایی چشم آسیب میرساند، این آسیب منجر به کاهش بینایی برگشت ناپذیر در فرد میشود. ابتلا به دیابت احتمال ابتلا به گلوکوم را دو برابر میکند.
راه های درمان گلوکوم
لیزر شبکیه:
لیزر براى مواردى انجام مىشود که یا تورم شدیدى در ناحیه لکه زرد چشم وجود دارد و یا عروق خونى زیادى بر روى سطح شبکیه تشکیل شده است. برای دریافت اطلاعات بیشتر به مقاله لیزر چشم دیابتی رجوع کنید.
جراحی:
در مواردى که خونریزى شدید در داخل کره چشم وجود داشته باشد و یا عروق جدید سبب ایجاد پارگى و جداشدگى پرده چشم شده باشد، انجام عمل جراحى (ویتروکتومى) به بهبود بینایى چشم کمک مىکند.
افراد مبتلا به دیابت حتی قبل از مشاهده علائم کاهش بینایی، باید معاینه چشمی دورهای داشته باشند.
دیگر مشکلات چشم بر اثر دیابت:
بیماری دیابت؛ حتی اگر نوعی بیماری چشم دیابتی هم نداشته باشید، میتواند برای شما مشکلات بینایی ایجاد کند.
اگر سطح قند خون شما به سرعت تغییر کند، میتواند بر شکل لنز چشم تأثیر بگذارد و باعث تاری دید شود اما بعد از تثبیت قند خون بینایی به حالت طبیعی برمیگردد. قبل از بررسی شمارهی عینک، بهتر است راههای درمان تاری دید در دیابت را بررسی کنید.
جلوگیری از بروز مشکلات چشم دیابتی
با کنترل سطح قند خون، فشار خون و کلسترول، میتوانید خطر خونریزی چشم بر اثر دیابت را کاهش داده و یا جلوی بدتر شدن آن را بگیرید.
این کار را اغلب می توان با انتخاب شیوه زندگی سالم انجام داد، گرچه برخی از افراد نیز نیاز به مصرف دارو نیز دارند.
• داشتن یک رژیم غذایی سالم و متعادل:
سعی کنید مصرف نمک، چربی و شکر را کاهش دهید.
• کاهش وزن اضافی:
کم کردن وزن تاثیر اساسی بر درمان دیابت دارد.
• ورزش منظم:
هدف، انجام حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت با شدت متوسط مانند پیاده روی یا دوچرخه سواری در هفته است.
• توقف مصرف سیگار و الکل بیش از حد
• کنترل قند خون:
سطح قند خون میتواند در طول روز متفاوت باشد، بنابراین سعی کنید آن را در زمانهای مختلف و در چند نوبت بررسی کنید.
• کنترل فشار خون:
در صورت ابتلا به دیابت، به طور معمول به شما توصیه میشود که در صورت داشتن عوارض دیابت مانند آسیب چشم، فشار خون را بیش از ۱۴۰/۸۰ میلی متر جیوه یا کمتر از ۱۳۰/۸۰ میلی متر جیوه نداشته باشید .
• کنترل کلسترول:
معمولا به بیماران دیابتی توصیه میشود که کلسترول خون را بیش از ۴ میلی مول در لیتر هدف قرار ندهید.
• غربالگری منظم:
حتی اگر فکر میکنید دیابت شما به خوبی کنترل شده است، هنوز هم مهم است که در ویزیتهای سالانه غربالگری چشم دیابتی خود شرکت کنید، زیرا این ویزیتها میتواند بیماری را قبل از بروز علائم شناسایی کند.