در مقاله درمان آرتروز زانو به تمامی قسمت هایی که باید درباره آرتروز زانو گفته شود می پردازیم تعریف آرتروز، علائم آرتوز، جلوگیری و درمانآن از جمله مباحثی است که به آن پرداخته می شود.
آرتروز زانو یکی از شایعترین بیماریهایی است که معمولا زیاد نام آن را میشنویم. همراستا با بالا رفتن سن، غضروفهای بدن هم فرسوده و پیر میشوند. غضروف های زانوی شما هم که در بین ران و ساق پایتان قرار دارند، به طور مشابه ممکن است دچار مشکلاتی شوند.
سن یکی از پررنگترین عوامل به وجود آمدن آرتروز زانو است؛ اما این موضوع اصلا بدین معنا نیست که جوانان دچار این مشکل نمیشوند! اگر دچار ساییدگی زانو هستید و میخواهید آن را درمان کنید، جای درستی را برای مطالعه انتخاب کردهاید.
اگر هم به دنبال علتها و راههای پیشگیری هستید، این مطلب را که درباره درمان آرتروز زانو است، از دست ندهید.
آرتروز زانو یعنی چه؟
پیش از آنکه بخواهیم علل و روشهای درمانی ساییدگی مفصل زانو را بررسی کنیم، خوب است ابتدا بدانیم اصلا آرتروز زانو یعنی چه؟ آرتروز برگرفته از عارضه ای به نام آرتریت است که به دلایل مختلفی ممکن است ایجاد شود. آرتریت به زبان ساده یعنی، التهاب مفاصل که شایعترین آن، آرتروز و رماتیسم است.
آرتروز فرسایشی یا همان استئوآرتریت مشکلی است که به واسطه آن فضایی بالش مانند که در بین مفصلهای شما وجود دارد، از بین میرود. هنگامی که این اتفاق میافتد، مفصلها دچار ساییدگی میشوند و غضروفهایتان دیگر توانایی جذب شوکها را نخواهند داشت.
زمانی که این ساییدگیها رخ میدهد، ممکن است خود را به شکل درد، ورم کردن، سفت شدن، کم شدن دامنه حرکت و گاهی ایجاد استخوان جدید نشان دهد. در این هنگام است که میگویند شما دچار ساییدگی زانو شدهاید. این عارضه معمولا در سنین میانسالی ایجاد میشود و حدود ۶۰ سالگی به اوج خود میرسد و یکی از اصلی ترین دلیلهای خشکی زانو میباشد.
دانستن اطلاعات در زمینه آرتروز زانو و درمان آن به شما کمک زیادی جهت جلوگیری و رویایی با این مشکل میکند.
علائم آرتروز زانو چیست؟
یکی از مهمترین نکاتی که درباره آرتروز زانو و درمان آن باید بدانید، علائم آن است. متاسفانه نشانههای ساییدگی مفصل زانو به آرامی آغاز میشود و پس از مدتی شدیدتر میشود. اگر یکی از علائم زیر را دارید، احتمال این بیماری برای شما وجود دارد:
درد داشتن
اگر هنگام و یا بعد از حرکت کردن و راه رفتن مفصل زانوهایتان درد میکند.
حساسیت زیاد داشتن
اگر مفصلهایتان در مقابل حتی لمسی کوچک، واکنش نشان میدهد و دچار درد و ناراحتی میشوید.
سفت شدن
یکی از مهمترین نشانههای آرتروز زانو، سفت و خشک شدن مفصلها است. اگر زانوهایتان به خصوص زمانی که صبحها از خواب بیدار میشوید، صدای تق تق دادند و یا برای چند دقیقه نتوانستید، حرکت کنید.
عدم انعطاف پذیری داشتن
ممکن است مانند گذشته دیگر به راحتی نتوانید مفصلهایتان را حرکت دهید.
ساییده شدن
یکی از علامتهای مستقیم آرتروز زانو، احساس ساییده شدن مفصلها است.
ایجاد استخوان جدید
گاهی در اطراف مفاصل، استخوانی که شبیه یک توده سفت و سخت است، ایجاد میشود. این توده معمولا در اطراف مفصلی که آسیب دیدهاست تشکیل میشود.
جلوگیری از آرتروز زانو
یکی از مهمترین نکاتی که باید درباره آرتروز زانو و درمان آن بدانید، راههای پیشگیری است. مسلما هیچ کسی از بیماری و درد کشیدن خوشش نمیآید! خوشبختانه آرتروز زانو یکی از آن مشکلاتی است که با راهکارهایی میتوان تا حد زیادی از بروز آن جلوگیری کرد. حال این روشهای جلوگیری از آرتروز زانو چه هستند؟
برای درمان آرتروز زانو وزنتان را کاهش دهید
یکی از پررنگترین دلیلیهای ایجاد ساییدگی زانو، وزن زیاد است. فشاری که مفصلها در ازای وزن زیادتان تحمل میکنند، بسیار زودتر از زمان مقرر شما را دچار آرتروز زانو میکند.
جالب است بدانید هر کیلوگرم وزن اضافه شما سبب میشود فشاری معادل ۶ کیلوگرم به مفصلها وارد شود. تحقیقات نشان دادهاست، ۹ درصد از مردها و ۱۸ درصد از خانمها در سن بالای ۶۰ سال دچار این بیماری میشوند. این در حالی است که سنین ساییدگی مفاصل زانو برای افراد چاق بسیار کمتر است!
برای درمان آرتروز زانو به نوع نشستن اهمیت بدهید
متاسفانه مردم ایران دارای عادتهای نادرستی هستند که در نهایت به ضرر سلامتی شان تمام میشود. به عنوان مثال عادت کردهاند، بر روی زانو بنشینند. همین موضوع سبب میشود فشار زیادی به مفاصل وارد شود و دچار ساییدگی زانو شوید.
هنگامی که استخوان ران و ساق شما در این نوع از نشستن در یک راستا قرار میگیرد، رباطها، منیسکها، لیگامانها دچار کشیدگی میشوند و آسیب به مفصلهایتان را دربردارد. با کمی تحقیق کوچک میتوان صحیحترین انواع نشستن را به راحتی آموخت و سلامتی بدنتان را تضمین کنید.
دقت داشته باشید که بلند کردن جسم سنگین هم، مانند وارد کردن ضربه به زانوهایتان است و پیامدهای مشترکی دارد. با انجام مستمر این کار، غضروفها لایه لایه میشود و این فرآیند تا زمانی ادامه دارد که شما دچار آرتروز زانو شوید!
در روز چقدر مینشینید؟
یکی دیگر از مهمترین عواملی که سبب میشود، بروز این بیماری سریع تر شود، زیاد نشستن است. آیا تا به حال توجه داشتهاید که چند ساعت در روز را به حالت نشسته سپری میکنید؟ اگر شغلتان یا شرایط زندگی تان ایجاب میکند که ساعتها در حالت نشسته باشید، پیشنهاد میکنیم حتما بعد از یک ساعت نشستن، کمی راه بروید و زانوهایتان را ماساژ دهید.
ماساژ غضروفی را فرا بگیرید و از آن استفاده کنید. این کار به شما کمک میکند مایع مفصلی روی سطوح مفصلهایتان پراکنده شود و از ابتلا به ساییدگی زانو جلوگیری شود.
هنگام حمل بار دقت داشته باشید که …
فرقی نمیکند فردی جوان، میانسال و یا حتی مسن باشید! در هر صورت برای نوع حمل و نقل اجسام اهمیت قائل شوید. سعی کنید هنگام جا به جا کردن اجسام سنگین، فشار را به جای کمر و زانوهایتان بر روی ران پا، متمرکز کنید. آن دسته از افرادی که شغلهایی با وظایف جا به جایی اجسام سنگین دارند، به شدت در معرض ابتلا به این عارضه هستند.
برای درمان آرتروز زانو ورزش کنید
ورزش دوای هر دردی است! جدا از آنکه ورزش کردن فواید فوق العاده ای بر روی جسم و روح میگذارد، تاثیر زیادی بر روی پیشگیری از بیماریها هم دارد! یکی از آنها آرتروز زانو است. ورزش کردن به شما کمک میکند تا عضلاتتان را تقویت کنید. این عضلات نقش حمایت کننده را برای شما ایفا میکنند و به یاری غضروفها میآیند. تقویت عضلات تنها به محدوده اطراف مفصلها ختم نمیشود؛ بلکه باید عضلات مفصل لگن را هم تقویت کرد.
عضلاتی که باید نقطه هدفتان باشد، چهار سر ران، همسترینگ، دور کننده و نزدیک کننده ران هستند. این نکته را فراموش نکنید که ورزشکاران زیادی هستند که با بی احتیاطیها، خودشان را دچار مشکل میکنند! اگر ورزشکار هستید، حتما از زانوبند استفاده کنید.
این موارد تنها علتهای ایجاد آرتروز زانو نیستند. عوامل دیگری هم در زمینههای وراثتی و بیماریهای دیگر هم نقش دارند که نباید از آنها چشم پوشی کرد.
روش جدید درمان آرتروز زانو
ممکن است در حال حاضر با این بیماری و دردهایش دست و پنجه نرم کنید و دنبال راه حلی برای رهایی باشد. از مهمترین نکاتی که در زمینه آرتروز زانو و درمان آن باید اشاره کرد، راههای درمانی است. مهمترین هدفی که درمان آرتروز زانو دنبال میکند، کاهش درد و بازگشت و به حالت طبیعی و روزمره گذشتهاست. درمان شما میتواند ترکیبی از روشهای زیر باشد:
برای درمان آرتروز زانو وزنتان را کم کنید
اگر چاق هستید، شک نداشته باشید یکی از علل ایجاد این بیماری برای شما، اضافه وزنتان است. برای درمان آرتروز زانو کاهش وزن در حین ابتلا به بیماری کمک زیادی به کاهش درد میکند
از مزیتهای ورزش و فیزیوتراپی استفاده کنید
ورزش کردن علاوه بر آنکه نقش زیادی جلوگیری از آرتروز زانو دارد، تاثیر زیادی هم بر روی درمان آن میگذارد. یکی از بهترین فعالیتهایی که میتوانید به راحتی در خانه انجام دهید، آن است که روی صندلی بنشینید. یکی از پاهایتان را تا راست شدن زانو بالا بیاورید و به مدت ۱۰ ثانیه در همین حالت نگه دارید. سپس این کار را دوباره تکرار کنید.
برای درمان آرتروز زانو از دارو استفاده کنید
بدون مراجعه به پزشک، از مصرف هر نوع دارویی خودداری کنید. به پزشک متخصص مراجعه کنید و متناسب با مشکلتان از مسکنها و داروهای مربوطه استفاده کنید.
کورتیزون و هیالورونیک تزریق کنید
یکی از راههای درمانی آرتروز زانو، تزریق کورتیزون و هیارولونیک اسید به داخل مفصلهای زانوهایتان است.
از زانوبندهای مخصوص استفاده کنید
اگر از بیماری آرتروز زانو رنج میبرید، یکی از بهترین راهها برای کاهش دردهایتان، استفاده از زانو بند یا همان بریس زانو مخصوص است.
برای درمان آرتروز زانو کیسه آبگرم را فراموش نکنید
استفاده از کیسههای آبگرم برای افزایش دمای مفصلهایتان، کمک میکند سفتی آنها را کاهش دهید و تا حد زیادی به کم شدن دردهایتان کمک کنید.
عمل آرتروز زانو
در نهایت اگر با استفاده از روشهای درمانی دیگر، نتوانستید دردتان را تسکین دهید و آن را درمان کنید، جراحی آخرین گزینه پیش رویتان است. معمولا جراحی برای افرادی تجویز میشود که علت ایجاد آن بسیار شدید باشد.
جمع بندی
آرتروز زانو جزو آن دسته از بیماریهایی است که باید آن جدی گرفت؛ چرا که با گذشت زمان شدیدتر میشود و ناراحتیهای زیادی را برای بیمار دربردارد. مشکلات ممکن است تا جایی ادامه پیدا کند که زندگی عادی را هم برای شما مختل کند. بهترین کاری که میتوانید انجام دهید، جلوگیری از بروز آن است. این بیماری را دست کم نگیرید و از روشهای مختلف درمانی استفاده کنید تا بهترین نتیجه عایدتان شود.