هنگامی که به آرتروز مبتلا باشید، غضروفهای بین مفاصل فرسوده میشوند و باعث میشوند استخوانهای شما بدون مایع محافظتی به هم برخورد داشته باشند، این مالش بین استخوانها باعث التهاب خفیف، سفتی و درد میشود. در ادامه بیشتر دربارهی ” درمان آرتروز دست و اصلی ترین راه های درمان” صحبت میکنیم.
آرتروز بیماری است که مفصل در آن تحلیل میرود و می تواند بر روی هر مفصلی در بدن از جمله دستان تأثیر بگذارد. آرتروز دست در موارد زیر به نسبت شایعتر است:
- مچ دست
- مفصل بازیلار که انگشت شست و مچ شما را به هم متصل میکند.
- نوک انگشتان (مفصل DIP)
- انگشتان میانی (مفصل PIP)
اگر دیابت دارید، مدیریت قند خون خطر شما ابتلا به آرتروز را کاهش میدهد، چرا که سطح گلوکز بالا بر نحوه پاسخ دادن غضروف به استرس تأثیر میگذارد.
تشخیص آرتروز دست:
تشخیص آرتروز دست شامل ارزیابی و آزمایشات مختلفی است. پزشک برخی علائم ارتروز را در شما بررسی میکند که شامل:
- حساسیت مفصل دست
- ورم
- تغییر شکل
- دامنه حرکتی محدود
در برخی موارد، متخصصان برای تعیین از بین رفتن غضروف و سایر آسیبها، رادیوگرافی و MRI تجویز میکند تا استخوانها و بافتهای نرم را از نزدیک ببیند، همچنین ممکن است آزمایش خون را برای جلوگیری از انواع دیگر آرتروز مانند آرتریت روماتوئید تجویز کند.
به یاد داشته باشید، علائم آرتروز دست میتواند مشابه سایر بیماریهای مفصلی باشند، به همین علت برخی از پزشکان برای بررسی علائم التهاب در مفاصل مچ دست، آنالیز مایع مفصلی را انجام میدهند. این آزمایشات میتواند به پزشک کمک کند تا تشخیص دهد آرتروز دست شما ممکن است به بیماریهای رسوب کریستال مانند نقرس مرتبط باشد یا خیر.
هنگام ورزش دادن دست احتیاط کنید، شکستگی، دررفتگی و پارگی رباطها احتمال آرتروز را افزایش میدهد.
درمان آرتروز دست
آرتروز یک بیماری مزمن است که هیچ درمان قطعی برای آن وجود ندارد، اما عادات و شیوههای زندگی سالم میتوانند به مدیریت علائم شما و بهبود تحرک کمک کنند.
• داروهای ضد درد:
داروهای مسکن میتوانند در هنگام شعله ور شدن درد، تسکین مناسبی باشند.
برای بسیاری از بیماران، داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی بدون نسخه (OTC) مانند ایبوپروفن و ناپروکسن تسکین دهندهی مناسبی هستند، اما افرادی که به آرتروز شدید مبتلا هستند احتمالا به نسخه قویتری نیاز خواهند داشت.
NSAID ها به صورت موضعی نیز کاربردی هستند. سازمان بهداشتی غذا و دارو، ژل دیکلوفناک (ولتارن) را به عنوان درمانی برای آرتروز تایید کرده است.
اگر داروهای خوراکی ترفندهای لازم برای خلاصی از درد را برای شما ایجاد نمیکنند، ممکن است پزشک انجام تزریقات را نیز برای شما تجویز کند. تزریق داروهای ضد التهاب، معمولاً استروئید و داروهای بیهوشی میتوانند مفاصل ملتهب را به سرعت آرام کرده و برای چندین ماه کارآمد باشند.
همچنین اگر درد دارید مقاله چگونه درد آرتروز را کاهش دهیم را مطالعه کنید.
• تمرینات دست:
انگشتان سفت و دردناک میتوانند بر نحوه استفاده از دستان شما تأثیر بگذارند و همچنین باعث شوند که برنامه روزانه شما بسیار چالش برانگیز شود.
افرادی که به آرتروز دست مبتلا هستند میتوانند با چند تمرین ساده در روز به حفظ انعطاف پذیری دستان خود کمک کنند:
_ خم کردن بند انگشتان: انگشتان میانی خود را خم کنید مثل اینکه با دستان خود حالت پنجه درست میکنید. پس از مدتی دوباره انگشتان خود را صاف کنید.
_ مشت: با انگشتان خود یک مشت درست کنید و سپس انگشتان خود را به طور کامل باز کنید. برای جلوگیری از درد به آرامی این کار را تکرار کنید.
_ لمس انگشتان: انگشت خود را به نوبت با نوک انگشت لمس کنید و ماساژدهید، اگر کشش انگشت باعث بروز درد میشود، این کار را ادامه ندهید.
• تغییراتی در سبک زندگی:
چند تغییر ساده در سبک زندگی میتواند در مدیریت آرتروز دست، کمک کننده باشد:
_ استفاده از کمپرس سرد و گرم برای درد و تورم ناشی از آرتروز
_ استفاده از بالشتکهای مناسب آرتروز.
_ استفاده از اسفنج، توپ لاستیکی یا اسلایم و فشار دادن آنها به آرامی میتواند پیشنهاد مناسبی باشد.
_ استفاده از برخی دستکشهای ضد آرتریت، تسکیندهندهی آرتروز با تکنولوژی جدید. این دستکشها برای کاهش درد و تورم طراحی شدهاند و ممکن است به تدریج تحرک در دست شما را بهبود ببخشند.
_ آتلهای حلقهای نیز وجود دارد که می توانند برای حمایت از مفاصل جداگانه ساخته شوند.
_ رژیم غذایی
بنیاد آرتروز یک رژیم غذایی سالم را برای افراد مبتلا به آرتروز تجویز میکند. این رژیم شامل میوه ها و سبزیجات تازه، غلات کامل و گوشتهای بدون چربی و همچنین به حداقل رساندن میزان قند دریافتی بدن میباشد.
خوردن محصولات سرشار از فلاونوئید نیز میتواند کمک کننده باشد. میوهها و سبزیجاتی که رنگ تیره دارند حاوی موادی هستند که میتوانند التهاب را در بدن کنترل کنند.
کاهش فشار در مفاصل با آتل یا مهاربند یا انجام تمرینات دستی میتواند در کاهش درد موثر باشد.
درمان آرتروز دست چیست؟
اگر آرتروز به رژیم غذایی، داروها، تغییر سبک زندگی و خود مراقبتیها پاسخ ندهد و در فعالیتهای روزمره تداخل ایجاد کند، گزینه دیگر درمان به وسیلهی جراحی است.
جراح ارتوپدی میتواند غضروف آسیب دیده و استخوانهای فیوز را با هم برداشته یا مفصل آسیب دیده را با کاشت پلاستیک، سرامیک یا فلز جایگزین کند.
همجوشی حرکت مفصل را محدود میکند، اما درد و سفتی را در مفصل کاهش میدهد. در بازسازی از بافت نرم سایر نقاط بدن برای جایگزینی غضروف فرسوده استفاده میشوند.
دلایل بروز آرتروز:
آرتروز معمولاً در اواخر زندگی رخ میدهد و علت خاصی ندارد. اما عوامل مختلفی میتوانند در بروز آن نقش داشته باشند، از جمله:
سن و چاقی: هرچه سن و وزن بیشتر شود، احتمال بروز آرتروز دست نیز افزایش مییابد.
جنسیت و نژاد: زنان بیشتر از مردان، در معرض ارتروز هستند، همچنین نژاد سفید پوستان بیشتر از آفریقایی آمریکاییها تحت تأثیر قرار میگیرند.
ژن ها: برخی از افراد آرتروز را به ارث میبرند.
آسیب ها: حتی در صورت درمان صحیح، مفصل آسیب دیده به مرور زمان دچار آرتروز میشود. شکستگی و دررفتگی از جمله آسیبهای شایع است که منجر به آرتروز میشود.
مشکلات مفصلی: عفونت مفصلی، استفاده بیش از حد، شل شدن رباطها و چیدمان ضعیف مفاصل نیز میتواند منجر به آرتروز دست یا مچ دست شود.