بیماری قند یا دیابت یکی از شایعترین بیماریهای متابولیکی است که متاسفانه بسیاری از افراد را درگیر خود کرده است؛ در بدن فرد مبتلا نوعی اختلال در تولید انسولین یا عکس آن نوعی مقاومت در بدن نسبت به انسولین ایجاد میشود. در ادامه سعی داریم دربارهی انواع بیماری قند خون کنترل نشده که منجر به دیابت شده صحبت کنیم، اگر شما یا عزیزانتان درگیر این بیماری خطرناک اما قابل کنترل و مدیریت هستید، خواندن مقاله خطرناک ترین نوع دیابت را تا انتها به شما توصیه میکنم.
بیماری قند خون
سطح قند خون شما بر اساس انواع غذاهایی که می خورید افزایش یا کاهش مییابد. غذاهای نشاستهای یا شیرین باعث میشود که سطح قند خون به سرعت افزایش یابد. پروتئین و چربی باعث افزایش تدریجی قند خون میشوند.
دیابت شیرین، معروف به دیابت، بیماری متابولیکی است که باعث افزایش قند خون میشود. هورمون انسولین قند را از خون به داخل سلولهای بدن شما منتقل میکند تا ذخیره شود یا برای انرژی استفاده شود.
قند خون بالا زمانی اتفاق میافتد که بدن نتواند قند را به طور موثر از خون به سلولها منتقل کند و در صورت عدم کنترل و مدیریت این مشکل، میتواند منجر به دیابت شود. قند خون درمان نشده ناشی از دیابت میتواند به اعضای بدن آسیبهای جدی وارد کند. دیابت دارای ۲ نوع اصلی میباشد: دیابت نوع ۱ و نوع ۲، که نوع ۲ آن شایعتر است، در ادامه به طور کامل و جامع دربارهی هر کدام از آنها خواهیم نوشت.
دیابت نوع ۱
دیابت نوع ۱ یک بیماری خود ایمنی است، به این معنی که این اتفاق زمانی میافتد که سیستم ایمنی بدن به اشتباه سلولهای انسولین ساز بدن( سلولهای پانکراس که انسولین میسازند) را مورد حمله قرار داده و از بین میبرد.
دیابت نوع ۱ اغلب به طور ناگهانی در افراد ظاهر میشود و به طور معمول کودکان و نوجوانان را مورد حمله قرار میدهد، دیابت نوع ۱ قابل درمان نیست، اما با مصرف انسولین در دوز مناسب قبل از مصرف هر وعده غذایی میتوان آن را مدیریت کرد.
عوامل خطر در دیابت نوع یک
عوامل خاصی خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ را افزایش می دهد مانند:
ژنتیک
اگر کودک یا نوجوان، پدر، مادر یا خواهر، برادری مبتلا به این بیماری داشته باشد یا ژنهای خاصی را که با این بیماری در ارتباط هستند در کودک یا نوجوان وجود داشته باشد، احتمال ابلا به دیابت نوع ۱ در فرد نسبت به سایرین بیشتر است.
سیستم بدن فرد
اختلالات خود ایمنی با انتقال عفونتهای ویروسی( سرخچه، اوریون و غیره) همراه است. همچنین شما می توانید برای دریافت مقالات بیشتر در زمینه دیابت و روش های درمان آن به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
شرایط آب و هوایی
هوای سرد در پیشرفت بیماری دیابت نوع ۱ موثر است.
رژیم غذایی
تحقیقات ثابت کردهاند، افرادی که از شیر مادر تغذیه نشدهاند بیشتر از سایرین به دیابت نوع یک مبتلا شدهاند.
دیابت نوع ۲
دیابت نوع ۲ در هر زمانی از کودکی به بعد میتواند رخ دهد و زمانی اتفاق میافتد که بدن در برابر انسولین مقاوم شود و قند در خون فرد تجمع پیدا کند. دیابت نوع ۲ معمولاً با اضافه وزن یا چاقی و عدم تحرک بدنی زیاد ایجاد میشود. درمان دیابت نوع ۲ شامل کاهش وزن در صورت نیاز، ورزش روزانه، رژیم غذایی سالم و مصرف داروها با تجویز پزشک است.
چهکسانی مستعد ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند؟
احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ در صورت وجود شرایط خاصی افزایش مییابد.
اضافه وزن
هر چه اضافه وزن بیشتر باشد، مقاومت عضلهها و سلولهای بافت در برابر هورمون انسولین بیشتر خواهد شد.
سن ۴۵ سال یا بیشتر
با بالا رفتن سن، احتمال ابتلا به دیابت نوع دو نیز افزایش مییابد. حتی اگر فرد مسن، لاغر باشد باز هم در خطر ابتلا به دیابت قرار خواهد داشت.
ژنتیک
ژنتیک نیز همانند عوامل بالا تاثیر زیادی بر احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ فرد دارد.
عدم فعالیت جسمی
فعالیت جسمی فقط در صورتی موثر است که مداوم باشد.
ابتلا به پیش دیابت
شرایطی است که در آن فرد دچار قند خون بالاست و اگر کنترل و مدیریت صحیحی انجام نگیرد در نهایت مبتلا به دیابت میشود.
تغذیه نامناسب
یکی از مهمترین دلایل ابتلا به دیابت نوع دو تغذیه نامناسب است، مصرف چربی زیاد، فیبر کم و کربوهیدراتهای ساده میتوانند منجر به دیابت شوند.
خطرات ابتلا به دیابت
قند خون بالا به اندامها و بافتهای بدن آسیب میرساند. هر چقدر قند خون بالاتر باشد و هر چه مدت زمان ابتلا به آن طولانیتر باشد، خطر ابتلا به عوارض آن بیشتر است. عوارض عمومی ابتلا به دیابت عبارتند از:
- افزایش خطر حمله قلبی
- مشکلات چشمی، از جمله نابینایی
- مشکلات شنوایی، از جمله ناشنوایی
- افسردگی
- زوال عقل
- آسیب عصبی
- عفونت روی پوست به ویژه پا، که میتواند در موارد جدی به قطع عضو ختم شود.
- آسیب کلیه
علائم خاص در مردان
علاوه بر علائم عمومی دیابت، مردان مبتلا به دیابت ممکن است دچار کاهش میل جنسی، اختلال نعوظ وکاهش قدرت عضلانی داشته باشند.
علائم خاص در زنان
زنان مبتلا به دیابت همچنین میتوانند علائمی مانند عفونتهای دستگاه ادراری، عفونتهای مخمری و خشکی و خارش پوست داشته باشند.
دیابت میتواند به اعصاب بدن آسیب برساند و منجر به بیماری به نام نوروپاتی دیابتی شود که معمولا در پا رخ میدهد، بریدگیهای کوچک، به ویژه در قسمت پایینی پاها، میتوانند به سرعت به زخمهای شدید و عفونت تبدیل شود، به خصوص اگر سطح قند خون کنترل نشود؛ این اتفاق هنگامی رخ میدهد که افراد نمیتوانند این بریدگیها را احساس کنند یا ببینند، بنابراین آنها را درمان نمیکنند. بنابراین بسیار اهمیت دارد که در صورت ابتلا به دیابت مرتباً سلامت پاهای خود را چک کنید و در صورتی که متوجه آسیب در پا شدید، فوراً پزشک خود را در جریان بگذارید.
پیشگیری از دیابت
دیابت نوع ۱ قابل پیشگیری نیست زیرا به دلیل اختلال در سیستم ایمنی بدن ایجاد میشود. برخی از دلایل دیابت نوع ۲، مانند ژنها یا بالا رفتن سن و جنسیت نیز تحت کنترل انسان نیست . با این وجود بسیاری از عوامل خطر دیگر دیابت قابل کنترل هستند. اغلب استراتژیهای پیشگیری از دیابت شامل انجام تنظیمات ساده در سبک زندگی میباشد از جمله:
رژیم غذایی مناسب
افزایش تعداد وعدهها و کاهش حجم غذاها میتواند روشی موثر باشد، هیچ غذایی برای دیابتیها و پیش دیابتیها مطلقا ممنوع نیست. توجه به کنترل نسبتهای غذایی و برنامهریزی غذایی میتواند به افراد کمک کند تا علاوه بر حفظ سلامتی از بروز بیماری دیابت جلوگیری کند.
برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره رژیم غذایی مناسب برای افراد دیابتی روی کلمه رژیم غذایی برای افراد دیابتی کلیک کنید.
کاهش سطح استرس
استرس میتواند بر سطح قند خون تاثیرگذار باشد، مدیتیشن، یوگا و مراقبه میتواند در کنترل استرس موثر باشد.
ورزش
پیاده روی، دوچرخه سواری، شنا و رقص میتوانند علاوه بر ایجاد روحیهی شاد از بروز بسیاری بیماریها جلوگیری کنند.
تناسب اندام و کاهش وزن
از کاهش وزن و رسیدن به تناسب اندام هم می تواند به عنوان یکی از اصلی ترین روش های پیشگیری از دیابت نام برد.