بسیاری از عواملی که خطر فشار خون را افزایش میدهند مانند: مصرف الکل و غذای شور از طریق دستگاه گوارش وارد بدن میشوند؛ از طرفی مواد مغذی، همراه با مواد شیمیایی خاصی که باکتریها تولید میکنند، نیز از طریق دستگاه گوارش وارد خون میشوند و در بدن به جریان میافتند؛ در این مقاله قصد داریم به ” تاثیر گوارش بر فشار خون ” و ” تاثیر ناراحتی معده بر فشار خون” بپردازیم، اگر شما هم مایلید در این باره اطلاعاتی کاربردی کسب کنید، این مقاله را از دست ندهید.
تاثیر ناراحتی معده بر فشار خون
دستگاه گوارش میزبان فرآیندهایی است که میتوانند در فشار خون بالا نقش داشته باشند، از جمله متابولیسم، تولید هورمونها، ارتباط مستقیم با سیستم عصبی و عوامل دیگری از جمله سیگار کشیدن، مصرف فست فودها و استرس که به طور شگفتانگیزی بر فشار خون موثر است. فشارخون بالا، بیماری خاموشی است که بسیاری از افراد با آن درگیر هستند و میتواند منجر به بیماریهای خطرناک و حتی مرگ شود.
در هنگام غذا خوردن بدن به طور طبیعی مقداری از خون رسانی به سایر نقاط را کم کرده و خون رسانی به معده و روده را افزایش میدهد، اما در برخی افراد، که از فشار خون بالا رنج میبرند و عروق و مویرگهایشان آسیب دیده است، خون کمتر از مقدار لازم برای فرآیند هضم به معده و روده میرسد، در شرایطی که خون به اندازهی کافی به دستگاه گوارش نمیرسد، این سیستم قادر به انجام درست وظایف خود نخواهد بود و میتواند به انواع مشکلات هضم منجر شود.
علاوه بر اینها مواقعی در زندگی روزمره رخ میدهد که فشارهای روانی و استرس بیش از آستانهی تحمل فرد بر او وارد میشوند، در این موقعیتها علاوه بر نمود بیرونی که به صورت خشم و پرخاش بروز میکند، افراد دچار مشکلاتی درونی نیز میشوند.
بدن فرد در این حالت با فعال شدن سیستم سمپاتیک و افزایش فشار خون و ضربان قلب دچار بیماریهای روانتنی مانند زخم معده میشود. افرادی که آستانه تحمل پایینی دارند، یعنی کسانی که واکنشهای سیستم عصبی، رفتاری و هیجانی از خود نشان میدهند، به لحاظ اختلالات روانپزشکی و جسمی آسیبپذیر هستند.
این افراد تحت تأثیر شرایط استرسزا، سیستم گوارششان به هم میریزد و علائم جسمی پیدا میکنند، که در درازمدت به اختلال فشار خون نیز مبتلا میشوند.
رابطهی گوارش و فشار خون
در این قسمت از مقاله به تاثیر گوارش بر فشار خون خواهیم پرداخت. به طور کلی افراد بعد از خوردن غذا دچار اندکی افت فشار خون میشوند و این امر در حدود یک سوم مردان و زنان مسن جهان را درگیر خود کرده است.
هضم تحت تاثیر سیستم خود مختار بدن یک فرآیند بسیار پیچیده است، که نیاز به هماهنگی دقیق بین سیستمهای هضم، سیستم عصبی و گردش خون دارد؛ در این فرآیند ابتدا، خون به سمت معده و روده تغییر مسیر میدهد، برای جبران این اتفاق، قلب تندتر و شدیدتر مجبور به تپش میشود، فشار خون در سیستم گوارش افزایش یافته و در باقی قسمتهای بدن کاهش مییابد.
در بعضیافراد افت فشار خون، پس از سکته مغزی ، تصادف یا آسیب دیدگی عصبهای اصلی یا حسگرهای فشار خون رخ میدهد، درحالی که در اکثر افراد، افت فشار خون پس از غذا ناشی از تغییرات مربوط به پیری است، که درحقیقت بدن در توانایی واکنش سریع نسبت به تغییرات ناگهانی فشار خون، دچار اختلال شده است.
هیچ درمان قطعی برای افت فشار خون بعد از غذا وجود ندارد، اما با تغییر سبک زندگی میتوان کمک کرد از مشکلاتی نظیر: سردرد، تهوع، اختلالات بینایی، سبکی سر، افتادن، غش کردن و سرگیجه تا حدودی رهایی پیدا کرد.
قبل از غذا آب بنوشید
نوشیدن چند لیوان آب ۱۵ دقیقه قبل از غذا خوردن میتواند، از کاهش فشار خون جلوگیری کند.
وعدههای غذایی کوچک
وعدههای غذایی بزرگ و پر حجم بیشتر از وعدههای غذایی کوچک باعث افت فشار خون بعد از غذا میشوند، سعی کنید به جای سه وعده غذایی پرحجم و سنگین در روز، شش یا هفت وعده غذایی کم حجم و سبک را جایگزین کنید.
مصرف کربوهیدرات را کاهش دهید
نان سفید، برنج سفید، سیب زمینی و نوشیدنیهای شیرین، به سرعت از معده به روده کوچک منتقل میشوند؛ این انتقال سریع باعث افت سریع فشار خون بعد از غذا میشود؛ کاهش این مواد غذایی به نفع غلات سبوس دار، حبوبات، پروتئین و روغنهای سالم که به آرامی هضم میشوند، میتوانند فشار خون را بعد از غذا بالا نگه دارند.
استراحت
فشار خون معمولاً ۳۰ تا ۶۰ دقیقه بعد از غذا افت میکند، یک ساعت یا بیشتر نشستن یا دراز کشیدن بعد از غذا، راه دیگری است برای کنار آمدن با افت فشار خون؛ اگر حتما لازم است که حرکت کنید، مراقب علائم پایین آمدن فشار خون باشید.
همان طور که گفته شد فشار خون پس از غذا خوردن تمایل به اندکی افتادن دارد، اما برخی غذاها باعث افزایش فشار خون میشوند، غذاهای حاوی سدیم بالا فشار خون را به طور موقت بالا میبرند و غذاهای حاوی اسیدهای چرب فشار خون را برای مدت زمان طولانی تری بالا نگه میدارند و با تاثیرات طولانی مدت باعث ایجاد مشکلات جدی میشود.
خودکشی با نمک
بیشتر غذاهای فرآوری شده و وعدههای غذایی از قبل آماده شده حاوی مقادیر زیادی نمک یا سدیم هستند، سدیم باعث میشود مایعات اضافی در بدن حفظ شود و این منجر به افزایش فشار خون میشود: غذاهای آماده، سوپهای کنسرو شده، کنسرو سبزیجات و گوشت، چیپس سیب زمینی، سس نمونههایی از غذاهایی با سدیم بالا هستند.
چربیهای اشباع
رژیم غذایی با چربی اشباع بالا نیز خطر فشار خون را افزایش میدهد؛ چربی اشباع میزان (LDL) یا کلسترول “بد” را در خون افزایش میدهد. سطح بالای کلسترول LDL منجر به تجمع رسوبات چربی در عروق میشود، این چربیها عروق را باریک میکنند و فضای کمتری برای جریان خون باقی میگذارند.
در این شرایط قلب مجبور است با پمپاژ بیشتر خون و در نتیجه افزایش فشار خون، جبران کند، برخی از غذاهای دارای چربیهای اشباع شامل: گوشت قرمز، مرغ با پوست، غذاهای سرخ شده، کره، پنیر، روغنهای گرمسیری، مانند روغن نارگیل، هسته خرما و روغنهای خرما.
طبق بررسیهای انجام شده در زمینه مداخلات غذایی، افراد مبتلا به فشار خون بالا باید از رژیمهای غذایی برای جلوگیری از فشار خون بالا (DASH) بهرهمند شوند، مواد مغذی زیر میتواند کمک کننده باشد:
پروتئین
مصرف بیشتر پروتئین، سطح اسیدهای آمینه را در خون افزایش میدهد، برخی از آمینواسیدها بر فرآیندهای متابولیکی تأثیر دارند، که می توانند به کاهش فشار خون کمک کنند.
شما هم اگر می خواهید از مطالب مفید سایت نوشدارو در این زمینه استفاده کنید روی لینک آبی رنگ کلیک کنید.
فیبر
فیبر به کاهش سطح کلسترول LDL در خون کمک میکند. این ماده تنها در میوهها، سبزیجات و غلات یافت میشود و در دیوارهی سلولی این غذاها وجود دارد. رژیمهای غذایی که فیبر بالایی دراند باعث کاهش خطر ابتلا به چاقی، بیماریهای قلبی و دیابت میشوند.
همچنین فیبر باعث حرکت سریعتر غذا در دستگاه گوارش میشود و به عملکرد بهتر آن کمک میکند. در واقع فیبر آب بدن را جذب میکند و به مدفوع اضافه میکند. زمانی که شروع به افزایش مصرف فیبر در رژیم غذاییتان میکند باید به آرامی و به صورت تدریجی این کار را انجام دهید.
پتاسیم
پتاسیم به کلیهها کمک میکند، سدیم اضافی از بدن خارج شود. شما می توانید این ماده مهم از غذایی همچون ماهی، لبنیات، لوبیا و… جذب بدن خود کنید.
منیزیم
منیزیم یک ماده معدنی مهم است که افراد زیادی به کمبود آن مبتلا هستند. خوشبختانه غذاهای حاوی منیزیم و خوشمزه زیادی وجود دارد که نیاز بدن به منیزیم را رفع میکنند. از داشتن یک رژیم غذایی متعادل اطمینان حاصل کنید و برای حفظ سلامت و رضایت بدن مواد غذایی بالا را در رژیم غذایی خود جای دهید. این ماده به کاهش انقباض عروق خونی کمک میکند.