امروزه با پیشرفت روزافزون زندگی شهری عوارض بیشمار آن دامنگیر انسانها شده است، ازجمله این عوارض تعداد زیاد پلهها در ساختمانها است، که باعث بروز مشکلات زیادی ازجمله آرتروز زانو میشود. از پرکاربردترین سؤالات درباره تاثیر پله بر آرتروز زانو این است که: آیا پله برای آرتروز زانو بد است؟
برای پاسخ به این سؤال نیاز است که ابتدا درباره آرتروز زانو توضیح دهیم و سپس به اثر پله بر آرتروز بپردازیم.
آرتروز
آرتروز شایعترین نوع بیماری از دسته التهابات مفاصل است، که باعث آسیب غضروف مفصل میشود، این بیماری میتواند تمامی مفصلهای بدن انسان را درگیر کند.
البته آرتروز بیشتر در مفصلهای بزرگی که وزن بدن را تحمل میکنند، به وجود میآید؛ مانند مفصل زانو که اگر به موقع مورد مداوا قرارنگیرد مجبور به تعویض مفصل خواهیمبود.
زمانیکه فرد دچار بیماری آرتروز شود، غضروف شکسته میشود، که درد، تورم و مشکلات حرکتی مفصل نیزبهدنبال آن رخ میدهد.
انواع علائم آرتروز و چگونگی بروز آنها، بسته به نوع آرتروز متفاوت است. علائم آرتروز میتواند به تدریج یا ناگهانی ایجاد شود، اگر کسی هر یک از چهار علامت هشدار دهندهی اصلی درد، تورم، سفتی و خشکی مفصل و اختلال در حرکات مفصل را تجربه کند، باید به پزشک مراجعه کند.
آرتروز زانو
استئوآرتریت یا آرتروز زانو (Knee Osteoarthritis) نوعی بیماری تخریبی مفاصل است که در آن با افزایش سن سطوح مفصلی دچار فرسایش و خوردگی میشوند. بهدنبال ایجاد آرتروز، حرکات یکنواخت و روان مفصل دچار اختلال میشود. از ویژگیهای اصلی آرتروز زانو از بین رفتن پیشرونده غضروف مفصلی است.
عوامل زمینه ساز آرتروز زانو
- ژنتیک قوی
- شکستگی های اندامهای تحتانی
- افزایش سن
- نژاد و مسائل ژنتیکی
- جنسیت
- ضربههای شدید و استفاده زیاد از مفصل زانو
- استفاده مداوم از پلهها
- دو زانو و چهار زانونشستنهای ممتد
- چاقی
- یائسگی در زنان
تاثیر پله بر آرتروز زانو
در یک مفصل سالم، سطح بین استخوانها با غضروف نرمی پوشیده شده است. آرتروز این سطوح بین مفصلی را تجزیه کرده و باعث ایجاد درد در اثر فعالیت میشود
اگر غضروف فرسوده شده باشد(آرتروز) یا کشکک زانو در شیار خود سر نخورد، فرد ممکن است با خم شدن و صاف شدن زانوها و مالش استخوانها روی غضروف زبر، احساس درد داشتهباشد.
هنگام پایین رفتن از پله تمام فشار وزن بدن بر مفصل وارد میشود، اما هنگام بالارفتن از پلهها ماهیچهها بیشتر درگیر میشوند و فشار کمتری بر مفصل وارد میشود، بنابراین لازم است در پایین آمدن از پلهها احتیاط بیشتری کرد.
نکته: بالارفتن از پله در جوانان آسیبی به مفصل زانو نمیرساند، بلکه باعث تقویت عضلات مفصل زانو میشود.
اما در سنین بالا حتی اگر تلاش شود تا بیشتر ماهیچهها درگیر فشار بالا یا پایین رفتن از پلهها شوند، با این وجود به علت ضعف عضلانی افراد مسن، به مفصل فشار خواهدآمد.
بالا رفتن از پله برای افرادی که دچار آرتروز زانو هستند، باعث وخیمتر شدن مشکل میشود.
آیا پله برای آرتروز زانو بد است؟
بله؛ به گفته متخصصان بالا و پایین رفتن از پلهها بیماری آرتروز زانو را افزایش میدهد.
وقتی پله غیر استاندارد باشد و ارتفاع آن زیاد، چندین برابر فشار بیشترهنگام بالا رفتن از پله بر زانو وارد میشود، همچنین وقتی به سرعت پایین میآییم به غضروف پا ضربه میزنیم که میتواند باعث آسیب جدی به زانو شود.
برای کاهش ” تاثیر پله بر آرتروز زانو ” باید زاویه ۱۵ تا ۲۵ درجه در مفصل زانو ایجاد شود تا ماهیچهها نیز در تقسیم و تحمل وزن نقش داشته باشند و فشار وارده بر مفصل زانو را کاهش دهند.
توصیه ما این است که افراد همواره به صورت صاف حرکت کنند، شکم و ستونفقرات را به جلو وعقب متمایل نکنند.
درمان آرتروز زانو
آرتروز به غضروفها آسیب میرساند و باعث ایجاد درد شدید در آن ناحیه میشود. درد یکی از مکانیسمهای دفاعی بدن است که نباید آن را زیاد سرکوب کرد؛ مگر اینکه در مراحل خیلی شدید باشد.
شما می توانید برای بررسی مقالات بیشتر به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
درمانهای غیرجراحی این بیماری شامل: کاهش وزن، فیزیوتراپی، ماساژ، ورزش، استفاده از کیسه های آب گرم و سرد، استفاده از وسایل کمکی راه رفتن، زانوبندطبی و همچنین استفاده از کفی طبی مناسب می باشد.
ورزش منظم
ورزش موجب ارتقا سلامت جسمانی انسان، به ویژه مفاصل شده و از این رو، دامنه حرکت و تحرک را افزایش میدهد.
درد ناشی از آرتروز اغلب توانایی فرد برای انجام برخی ورزش ها را کاهش میدهد. با این وجود، دنبال کردن یک سبک زندگی کم تحرک اصلا توصیه نمیشود. انجام منظم ورزش های کم برخورد (Low Impact) ماهیچه های اطراف مفاصل را تقویت کرده و از عوارض بیماری پیشگیری میکند.
تقریبا ۲۰ تا ۳۰ دقیقه ورزش روزانه به کاهش سفتی و خطر افزایش درد کمک می کند. شما می توانید فعالیت هایی مانند پیادهروی، شنا، یا انجام حرکات کششی را مد نظر قرار دهید. همچنین، یوگا و تای چی نیز گزینه های مناسبی هستند.
زانوبندطبی
آیا استفاده از زانوبند در درمان آرتروز مفید است؟ این سوالی است که در یک مقاله بطور کامل درباره آن توضیح داده ایم. استفاده از بریس زانو برای کمک به نگهداری و پایداری زانو است. زانوبندها، بریسهای خاصی هستند که به همین دلیل ساخته شده و برای موارد مختلف کارکردهای متفاوتی دارند، زانوبندهای طبی به محدود شدن برخی حرکات زانو که ممکن است باعث تشدید درد شوند کمک میکنند.
زانوبندها می توانند با انتقال نیرو از بخش بیشتر آسیب دیده، مفصل زانو به بخش کمتر آسیب دیده، از درد زانوی بیمارکم کنند. همچنین به کمک زانوبند، توانایی بیمار در انجام فعالیت های روزانه بهبود مییابد.
کاهش وزن
اضافه وزن یا چاقی، می تواند تخریب مفاصل را در بیماران مبتلا به آرتروز تسریع کنند. در حقیقت، چاقی محرکی برای این بیماری در نظر گرفته میشود.
وزن سالم فشار کمتری به مفاصل وارد میکند، ازاین رو، میتواند در کنترل میزان درد نیز کمک کننده باشد. همچنین، وزن سالم خطر عوارض مشکلات دیگری مانند بیماریهای قلبیعروقی را کاهشدهد.
ماساژ
ماساژ دادن امری بسیار مفید در کاهش درد آرتروزاست. بسیاری از افراد دارای آرتروز، بعضاً روزهایی را تجربه میکنند که درد امان آن ها را میبرد؛ یکی از روشهایی که برای مقابله با درد آرتروز پیشنهاد میشود ماساژ است که البته تاثیر بسزایی در کاهش استرس نیز دارد.
ماساژ معمولی مفاصل وعضلات، چه به وسیله یک تراپیست تایید شده در یک فضای کلینیکی انجام شود و چه توسط خود افراد در خانه، میتواند به کاهش قابل توجه درد آرتروز منجرگردد.