از جمله نگرانیها و سوالاتی که اغلب افراد مبتلا به فشار خون با آن دست و پنجه نرم میکنند این است که آیا کافئین فشارخون را افزایش میدهد؟ و به طور خاص تاثیر قهوه بر فشارخون، یا به طور کلیتر تاثیر کافئین بر فشارخون در بدن چگونه است؟
بسیاری از افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند همواره در تلاشاند تا با مدیریت صحیح فشار خون و رژیم غذایی فشارخون بالا، علائم فشارخون را مدیریت کرده و تا حد امکان کاهش دهند تا از عوارض فشارخون جلوگیری کنند.
برای یافتن پاسخ این سوالات پیشنهاد میکنم ما را تا انتها همراهی کنید.
پاسخ فشار خون به کافئین در افراد مختلف متفاوت است.
رابطه کافئین و فشارخون
فشار خون در برخی از افرادی که به طور منظم از نوشیدنیهای کافئین دار استفاده میکنند نسبت به افرادی که کافئین نمینوشند، به طور کلی بیشتر است.
اگر فشارخون دارید، برای اطمینان حتما از پزشک خود بپرسید آیا لازم است نوشیدنیهای کافئین دار را محدود و قطع کنید یا خیر؟!
سازمان غذا و داروی ایالات متحده میگوید ۴۰۰ میلی گرم کافئین در روز برای اکثر افراد بیخطر است. با این حال، اگر نگران تاثیر کافئین بر فشار خون خود هستید، سعی کنید مقدار کافئین مصرفی خود را به ۲۰۰ میلی گرم در روز محدود کنید (تقریباً به همان مقدار که در دو فنجان قهوه دم کرده ۸ اونس یا به عبارتی ۲۳۷ میلی لیتر وجود دارد).
بخاطر داشته باشید که مقدار کافئین موجود در قهوه، نوشیدنی های انرژیزا و سایر نوشیدنیها از نظر مارک و روش تهیه متفاوت است.
همچنین، اگر مبتلا به فشارخون هستید، قبل از فعالیتهایی که به طور طبیعی فشار خون شما را افزایش میدهند، مانند ورزش، وزنه برداری یا کار سخت بدنی، از مصرف کافئین خودداری کنید.
تاثیر کافئین بر فشارخون
برای مطمئن شدن از تاثیر کافئین بر فشارخون، قبل از نوشیدن یک فنجان قهوه یا سایر نوشیدنیهای کافئیندار، و یکبار هم بعد از ۳۰ تا ۱۲۰ دقیقه فشار خون خود را بررسی کنید. اگر فشارخون شما حدود ۵ تا ۱۰ واحد افزایش یابد، ممکن است به دلیل حساسیت بدن به کافئین باشد، برای کاهش مصرف کافئین، این کار را به تدریج و طی چند روز تا یک هفته انجام دهید تا از بروز سردردهای ترک جلوگیری کنید.
برخی تحقیقات نشان میدهند که فواید مصرف کافئین از مضرات آن بیشتر است.
عوارض قهوه (کافئین) بر فشارخون
قهوه یکی از محبوبترین نوشیدنهای جهان است. با این حال، همواره تاثیر قهوه بر فشار خون و سلامت قلب، یکی از موضوعات چالش برانگیز بوده است.
بررسیها نشان میدهد تاثیرات فیزیولوژیکی نوشیدن قهوه بر بدن، فراتر از مقدار کمی هوشیاری است و این احتمال وجود دارد که قهوه، فشار خون را برای مدت کوتاهی پس از مصرف افزایش دهد.
تحقیقات ثابت کردهاند کافئین موجود در قهوه تقریباً در ۱.۵ تا ۲ فنجان، منجر به افزایش متوسط فشار خون سیستولیک و دیاستولیک به ترتیب ۸ میلی متر جیوه و ۶ میلی متر جیوه میشود. این اثر حتی تا سه ساعت پس از مصرف همچنان بر بدن مشاهده میشود، این تاثیرات در افرادی که به ندرت قهوه مینوشند به مراتب بیشتر از سایرین است.
تاثیر قهوه بر فشارخون
نتایج آزمایشات نشان می دهد افرادی که فشار خون دارند میتوانند قهوه بنوشند به شرطی که محتاط باشند، اما نیازی به قطع مصرف ندارند.
افرادی که به طور منظم قهوه مینوشند احتمالا در برابر اثرات فیزیولوژیکی قهوه تحمل بیشتری دارند و کمتر دچار مشکل میشوند، در حالی که کسانی که آن را کمتر می نوشند ممکن است با افزایش فشار خون در کوتاه مدت مواجه شوند.
این بررسی نشان داد که اگرچه گزارشهای قدیمیتر ارتباط بین نوشیدن قهوه و فشارخون بالا را نشان میداد اما مطالعات اخیر نشان میدهد که ۳ تا ۴ فنجان در روز اثر خنثی و یا حتی مفیدی بر بدن دارد
با وجود اینکه برخی از ترکیبات فعال زیستی موجود در قهوه فواید سلامتی دارند، از جمله کاهش استرس اکسیداتیو و التهاب؛ با این حال، قرار گرفتن بیش از حد در معرض کافئین اصلا توصیه نمیشود، خصوصاً اگر دچار فشار خون بالا هستید.
چرا که قهوه به دلیل تاثیر کوتاه مدت خود باعث افزایش بیش از پیش فشارخون میشود و این موضوع خصوصا در افرادی که مصرف محدود قهوه داشتهاند به مراتب بیشتر از مصرف کنندگان پروپاقرص کافئین است.
به خاطر داشته باشید که خوردن یا نوشیدن بیش از حد هر چیز میتواند منجر به اثرات منفی بر سلامتی شود، قهوه نیز از این قاعده مستثنی نیست. همیشه حفظ تعادل در سبک زندگی و عادات غذایی بسیار حائز اهمیت است.
ورزش و کاهش وزن دوعامل بسیار موثر در کنترل فشارخون به شمار میآیند.
سبک زندگی سالم:
از جمله روشهای درمان فشارخون در منزل میتوان اشاره کرد به:
• کاهش وزن:
فشار خون در بسیاری از مواقع همراه با بالا رفتن وزن افزایش می یابد.
اضافه وزن همچنین میتواند باعث اختلال در تنفس در هنگام خواب شده، که خود منجر به افزایش فشار خون میشود.
• ورزش منظم ورزش در طول هفته:
مهم است که در این مسیر ثابت قدم باشید؛ زیرا در صورت متوقف کردن ورزش، فشار خون مجددا افزایش مییابد.
حتی اگر به فشارخون خفیف نیز مبتلا باشید، ورزش میتواند در جلوگیری از ابتلا به پرفشاری خون بسیار کمک کننده باشد.
فعالیت بدنی منظم مانند ۱۵۰ دقیقه در هفته یا حدود ۳۰ دقیقه در بیشتر روزهای هفته، میتواند فشار خون را در حدود ۵ تا ۸ میلیمتر جیوه کاهش دهد.
• استفاده از یک رژیم غذایی سالم:
رژیم غذایی غنی از میوهها، سبزیجات، پروتئین بدون چربی و غلات کامل از جمله بهترین راههای پیشگیری از فشار خون بالا و تضمین سلامت قلب است.
• سدیم را باید در رژیم غذایی کاهش داد:
حتی کاهش اندک سدیم در رژیم غذایی میتواند سلامت قلب را بهبود داده و در صورت وجود پرفشاری خون، با کاهش سدیم تاثیر گوارش بر فشار خون را نیز کنترل کرد.
• اجتناب از نوشیدن الکل و ترک دخانیات:
ترک سیگار کمک میکند فشار خون به حالت عادی بازگردد، همچنین میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش داده و سلامت عمومی را نیز بهبود بخشد.
• کاهش و کنترل استرس:
پایین آوردن سطح استرس ممکن است به طور مستقیم فشار خون را در طول زمان پایین نیاورد ولى به کارگیرى راه کارهایى براى مدیریت استرس، مىتواند در بهبود و ارتقاء سطح سلامت بسیار موثر باشد.
مهارت در به کار گیرى تکنیکهاى مدیریت استرس، باعث مىشود رفتار فرد به سمت رفتارهاى سالم تغییر کند و حتی وسواس در فشار خون فرد را تا حدود زیادی کنترل کند.