در دنیای دیجیتال امروز با کاهش فعالیتهای جسمی و مصرف همیشگی غذاهای فست فود، دیابت به نامی آشنا در میان جوانان تبدیل شده. اگر شما هم مانند هزاران جوان دیگر درسن باروری گرفتار دیابت شدهاید و نگران اثر دیابت بر قدرت باروری خود هستید این مقاله را از دست ندهید.
در ادامه دربارهی ” تاثیر دیابت بر باروری زنان” توضیحات مفصلی ارائه میکنیم، با ما همراه شوید.
دیابت میتواند بارداری را برای زنان دشوار کند، خصوصا اگر زمان زیادی به دیابت مبتلا باشند.
تاثیر دیابت بر ناباروری زنان
ناباروری به معنای عنوان عدم توانایی در بارداری پس از یک سال رابطه جنسی منظم و بدون محافظت تعریف میشود، پس اگر مدت زیادی نیست که در تلاش برای بارداری هستید، لطفا به خودتان برچسب نابارور نزنید.
شایعترین علل ناباروری در زنان شرایطی است که باعث ایجاد مشکل در آزاد سازی تخمک میشود. این میتواند به دلایلی از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک، بیماری تیروئید و نارسایی زودرس تخمدان رخ دهد.
سایر مشکلات موثر بر باروری شامل انسداد یا آسیب دیدن لولههای رحمی، بیماری التهابی لگن (PID)، کیفیت پایین تخمک و آندومتریوز میباشد.
زنانی که دیابت دارند به احتمال زیاد قاعدگیهای نامنظم یا غایب و نارسایی زودرس تخمدان را تجربه میکنند. تاثیر دیابت بر باروری، سبب میشود به طور قابل توجهی میزان باروری در زنان کاهش پیدا کند.
سندرم تخمدان پلی کیستیک
یکی از مهمترین دلایل ناباروری دیابت نوع ۲ و چاقی است که ارتباط تنگاتنگی با سندرم تخمدان پلی کیستیک دارند. افراد مبتلا به دیابت نوع ۱ به دلیل مصرف روزانه مقادیر زیاد انسولین، در معرض خطر سندرم پلی کیستیک میباشند و یا از آن رنج میبرند.
در این بیماری تعداد زیادی کیست در تخمدان ایجاد میشود که به خودی خود ایجاد مشکل نمیکند اما بر توانایی فرد در باروری تاثیر مستقیم میگذارد، سندرم پلی کیستیک میتواند با ایجاد پریودهای نامنظم یا دورههای غیاب بر باروری تأثیر منفی برجای بگذارد. اما خوشبختانه این بیماری از طریق ایجاد تغییر در سبک زندگی قابل درمان است.
یائسگی زودرس
یائسگی زودرس که به آن نارسایی زودرس تخمدان نیز میگویند، رسیدن به یائسگی (زمانی که پریود متوقف میشود) قبل از ۴۰ سالگی تعریف میشود. هر دو نوع دیابت با یائسگی زودرس ارتباط مستقیم دارند.
سرطان آندومتر (سرطان رحم)
سرطان آندومتر، که بیشتر در زنان مبتلا به دیابت نوع ۲ و سندرم پلی کیستیک شایع است، در صورت عدم تشخیص و درمان سرطان در مراحل اولیه، میتواند منجر به ناباروری شود.
الیگومنوره و آمنوره ثانویه
اولیگومنوره اصطلاحی برای پریودهای نامنظم است که در فواصل ۳۵ روز یا بیشتر بین هر قاعدگی میرسد.
گفته میشود که آمنوره ثانویه در صورتی اتفاق میافتد که قبلاً چرخه قاعدگی عادی داشتهاید اما به مدت ۶ ماه یا بیشتر پریود نشدهاید.
دیابت نوع ۱ و دیابت نوع ۲ با افزایش خطر دورههای دیررس (اولیگومنوره و آمنوره ثانویه) همراه هستند.
جلوگیری از بروز مشکلات دیابت بر باروری
اغلب مشکلات مربوط به تاثیر دیابت بر باروری، را میتوان از طریق کنترل مناسب سطح گلوکز خون، حفظ وزن بدن و پیاده سازی سبک زندگی سالم کاهش داد.
برخی از مشکلات باروری را میتوان ناشی از استرس دانست، بنابراین توصیه میشود تدابیری اتخاذ شود که میزان استرس شما یا همسرتان تا حداقل ممکن کاهش یابد.
دیابت باعث عدم کنترل گلوکز در بدن میشود و این میتواند کاشت تخمک بارور در رحم را دشوار کند.
دیابت و اقدام به بارداری
ابتلا به دیابت احتمالا سبب میشود دوران بارداری پر چالشی را پیش رو داشته باشید. برای کاهش مشکلات، بهترین کاری که میتوان انجام داد کنترل قند خون است.
کنترل انسولین
اگر انسولین مصرف میکنید، لازم است دوز دارو را متناسب با میزان قند خون، غذایی که میخورید، حالت تهوع داشتن و سایر عوامل تنظیم کنید.
احتمالا اوایل بارداری کمتر از حد معمول به انسولین نیاز خواهید داشت. اما طی سه ماه آخر حاملگی، بیشتر از حد طبیعی به انسولین نیاز پیدا میکنید.
رژیم غذایی
احتمالا رژیم غذایی دیابت شما سرشار از میوه، سبزیجات و غلات کامل است. اگرچه میتوان در دوران بارداری همان غذاها را استفاده کرد، اما احتمالا تیم پزشکی، تغییراتی را در برنامههای غذایی شما ایجاد میکند تا از بروز مشکل به دلیل قند خون پایین یا بالا جلوگیری شود.
مصرف ویتامینهای حاوی فولیک اسید نیز قبل و حین بارداری بسیار حائز اهمیت است.
کنترل وزن و فعالیت بدنی
کنترل وزن و فعالیت بدنی در افراد مبتلا به دیابت بسیار مهم است حال اگر فرد باردار باشد و یا قصد بارداری داشته باشد نیز این مسئله بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
علائم دیابت بارداری
دیابت بارداری، نوعی از دیابت است که در زمان حاملگی به صورت افزایش قندخون تشخیص داده میشود.
علائم دیابت بارداری اغلب پنهان است، به همین دلیل است که در تمام زنان حامله بین هفتههای ۲۴ و ۲۸ قند خون اندازه گیری میشود. این کار معمولا در یک یا دو مرحله و با استفاده از محلولهای قندی با غلظتهای مختلف طبق نظر پزشک انجام میشود.
عوارض دیابت بارداری
عوارض دیابت بارداری، به دو گروه عوارض مادر و جنین تقسیم میشود:
عوارض دیابت بر مادر: بالا رفتن فشارخون، پاره شدن ناگهانی کیسه آب، زایمان زودرس و عفونت،های ادراری در نیمه دوم بارداری
عوارض دیابت بارداری بر روی جنین: رشد بیش از حد جنین، سخت شدن زایمان به علت درشتی جنین، افت قندخون یا کلسیم نوزاد

بعد از زایمان، ممکن است کودک از عوارض شدید دیابت در امان مانده باشد، اما همچنان باید به سلامت مادر اهمیت زیادی داده شود.
سقط جنین در دیابت بارداری
سقط جنین اغلب در نتیجه دیابت اتفاق میافتد، به خصوص اگر دیابت قبل یا حین بارداری به خوبی کنترل نشود.
بنابراین پزشکان اکیداً توصیه میکنند قبل از اینکه اقدام به بارداری کنید، کنترل خوبی بر سطح گلوکز خون داشته باشید.
زمان زایمان مادران دیابتی
اگر مشکلی وجود نداشته و دیابت با رژیم قابل کنترل باشد، بهترین زمان زایمان مادران دیابتی میتواند در هفته های ۳۸ تا ۴۰ بارداری باشد، اما اگر دیابت با انسولین کنترل میشود باید حداکثر تا ۳۸ هفتگی زایمان انجام شود.
در مبتلایان به دیابت اگر وزن کودک زیر ۴ کیلوگرم باشد و دیابت با رژیم غذایی کنترل شده باشد، مادر میتواند زایمان طبیعی را تجربه کند.