در حالی که دیابت به طور قطعی فرد را عقیم نمیکند اما بعضی مشکلات باروری هستند که درسایهی ابتلا به دیابت در مردان بروز میکند، معمولا مردانی که دیابت در آنها به خوبی کنترل نشده است یا سالهاست که با آن دست و پنجه نرم میکنند دچار این مشکل میشوند، نوشدارو در این مقاله به بررسی ” تاثیر دیابت بر اسپرم ” میپردازد، ما را تا انتها همراهی کنید. هر دو نوع دیابت نوع یک و دو با تخریب سلولهای انسولینساز بدن، مشکلات سلامتی از جمله کاهش قدرت باروری مردان را به همراه دارد.
تأثیر دیابت بر ناباروری مردان
دیابت شیرین در کودکان و حتی بزرگسالان سبب آسیبهای طولانی مدت، اختلالات عملکردی و نارسایی اندامهای مختلف در بدن میشود، از جمله یکی از عارضههای مهم دیابت، بروز اختلال در سیستم تولید مثل مردان است. تحقیقات نشان میدهد دیابت نوع ۱ و همچنین دیابت نوع ۲ میتواند اثرات مخربی بر باروری مردان، به ویژه بر کیفیت اسپرم، مانند تحرک اسپرم، یکپارچگی DNA اسپرم و مواد تشکیل دهنده پلاسمای منی داشته باشد.
چگونه دیابت بر سلامت جنسی و تولید مثل مردان تأثیر میگذارد؟
دیابت به ویژه هنگامی که به خوبی کنترل نشده باشد، میتواند به رگهای خونی و اعصاب آسیب برساند و خطر عفونت را افزایش دهد، در نتیجه، دیابت با طیف وسیعی از مشکلات جنسی از جمله اختلال نعوظ، کاهش میل جنسی، مشکلات انزال و التهاب پوست ختنه گاه (بالانیت) همراه است. متابولیسم گلوکز برای حفظ فعالیت اساسی سلولها و همچنین عملکردهای خاص، مانند تحرک و توانایی لقاح در اسپرم بالغ، نیز حائز اهمیت است، که بروز دیابت سبب ایجاد اختلال در این تواناییها میشود.
اختلال نعوظ
اختلال نعوظ یک مشکل شایع در ارتباط با دیابت است که باعث ایجاد مشکل در نعوظ یا حفظ آن میشود. به علت نوروپاتی (آسیب عصبی) و کاهش گردش خون که به طور معمول در نتیجهی دیابت کنترل نشده و یا دیابتی که فرد طولانی مدت به آن مبتلا شده است ایجاد میشود. سطح بالای گلوکز خون، فشار خون و کلسترول بالا، همه با افزایش خطر مشکلات نعوظ همراه است. تحت کنترل درآوردن این موارد و همچنین کاهش مصرف الکل و ترک سیگار میتواند به کاهش اثرات دیابت بر بدن کمک شایانی کند.
اثر دیابت بر کیفیت اسپرم
تحقیقات نشان میدهد که دیابت میتواند منجر به کاهش کیفیت اسپرم شود اما به نظر نمیرسد که دیابت بر تحرک اسپرم (توانایی حرکت اسپرم به سمت تخمک) تأثیر بگذارد یا سبب ناباروری و عقیم شدن فرد شود. با این حال، چاقی با کاهش امکان بارداری و همچنین از دست دادن بیشتر شانس بارداری در هنگام استفاده از فناوریهای کمک کننده به باروری مرتبط است، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد چاقی با کاهش غلظت اسپرم ارتباطی تناتنگ دارد.
مقاله پیشنهادی: تاثیر دیابت پدر بر فرزند
دیابت و دیر انزالی
در صورت آسیب دیدن اعصاب در آلت تناسلی مرد، مشکلات انزال نیز به وجود میآیند، عدم حساسیت عصبی یکی از مشکلاتی است که میتواند توانایی انزال را تحت تأثیر قرار دهد. توجه داشته باشید که دیر انزالی همچنین میتواند ناشی از مشکلات روانی، افزایش سن و مصرف داروهای خاص باشد.
در انزالهایی که به دلیل اختلالات و مشکلات روانشناختی ایجاد میشود، میتوان به درمان، از طریق مشاوره یا روان درمانی پرداخت. مشکلات انزال ناشی از آسیب عصبی قابل درمان نیستند، اما ممکن است تغییر موقعیتهای جنسی منجر به بهبود تحریک عصب شود. اگر بارداری از طریق مقاربت به دلایل مختلف با مشکل روبرو شود، فناوری کمک باروری (ART) ، مانند IVF، میتواند به درمان ناباروری کمک کند.
تاثیرات روانی دیابت
در این قسمت از مقاله تاثیر دیابت بر اسپرم به شما تعدادی از اثرات روانشناختی دیابت که میتواند رابطه جنسی را دشوارتر کند را معرفی می کنیم:
- تغییر در ظاهر
- اضطراب
- نگرانی از افزایش وزن
- افسردگی
- انزوا
- تنهایی
- از دست دادن عزت نفس
البته میتوان با مراجعه به پزشکان بسیاری از این مشکلات را حل کرد.
انزال رتروگراد
مشکل دیگری که ممکن است ناشی از نوروپاتی ( نوروپاتی اتونوم ) باشد، انزال رتروگراد است. این در صورتی اتفاق میافتد که فرد مبتلا به دیابت، قادر به کنترل اعصاب عضلات مثانه در محل انزال نباشند که در نتیجه آن مایع منی به جای اینکه از طریق آلت تناسلی مرد خارج شود وارد مثانه میشود. انزال رتروگراد مشکلات سلامتی ایجاد نمیکند اما میتواند تصور را مختل کند. اگر به دنبال بارداری هستید ، اسپرم همچنان می تواند از طریق فن آوری کمک به تولید مثل جمع آوری و استفاده شود.
دیابت و سطح تستوسترون پایین
مطالعات تحقیقاتی نشان دهندهی شیوع بالای، سطح پایین تستوسترون در بین مردان مبتلا به دیابت میباشد، این اختلال میتواند منجر به کاهش قدرت باروری مانند تعداد کم اسپرم، اختلال در نعوظ و کاهش میل جنسی شود. برای جایگزینی تستوسترون میتوان از راههای مختلفی از جمله تزریق، کپسول و ایمپلنت برای درمان هیپوگنادیسم استفاده کرد.
مراجعه به پزشک
مشکلات سلامت جنسی در ارتباط با دیابت اجتناب ناپذیر است. مبتلایان به دیابت که نگران سلامتی جنسی خود هستند بهتر است به پزشک یا متخصص غدد مراجعه کنند و از مطرح کردن سوالات و مشکلات خود احساس خجالت نکنند، بهترین کار این است که احساس شرم را کنار بگذارید و سعی کنید بهتر تصمیم را برای پیشرفت هر چه بهتر روند درمان خود بگیرید. مشورت با یک متخصص بهداشت و درمان قابل اعتماد و بحث شفاف و صادقانه با شریک زندگی میتواند اولین گام برای زندگی سالمتر همراه با داشتن یک زندگی جنسی بهتر باشد.
تغذیه صحیح گامی مهم در رسیدن به سبک زندگی سالم
برخلاف تصور عمومی، رژیم خاصی برای دیابت وجود ندارد. با این حال، بسیار مهم است که رژیم غذایی مناسبی برای خود تعریف کنید؛ ما در مقاله باید و نباید غذایی برای افراد دیابتی به شما رژیم های غذایی مناسبی را ارائه داده ایم. همچنین در ادامه توصیههایی آورده شده که توجه به آنها در روند اصلاح تغذیه بسیار موثر است.
- اندازهی هر وعده غذایی را کاهش دهید و تعداد آنها را در طول روز افزایش دهید.
- غذاهای حاوی فیبر بیشتر مانند میوهها، سبزیجات بدون نشاسته و غلات کامل مصرف کنید.
- روغنهای پخت و پز سالم، مانند روغن زیتون یا روغن کانولا را حتما امتحان کنید.
- عادتهای جدید در خود ایجاد کنید و ترس از تجربههای جدید را کنار بگذارید.
فعالیت بدنی گام دوم، اصلاح سبک زندگی
به ورزش برای کاهش وزن یا حفظ وزن مناسب بسیار توصیه میشود، باید بدانید که فعالیت بدنی در تنظیم سطح قند خون بسیار موثر است. لازم به یادآوری است که حتما قبل از شروع یا تغییر برنامه ورزشی خود با پزشک خود صحبت کنید تا اطمینان حاصل شود که فعالیت مورد نظر، برای شما بیخطر است. میتوانید برای این کار ورزشی را که از آن لذت میبرید انتخاب کنید، پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری یا دویدن میتوانند پیشنهادهای خوبی باشند.
در آخر هم امیدواریم که از مقاله تاثیر دیابت بر اسپرم نهایتا استفاده را برده باشید و ما توانسته باشیم به سوالات شما در این زمینه پاسخ داده باشیم. از شما بابت همراهی ما تا اینجا متشکریم.
مقاله مرتبط: ازدواج با فرد دیابتی