متاسفانه امروزه با افزایش آگاهی همچنان شاهد نگرش مثبت به تریاک در بین پزشکان و مردم هستیم و روزانه با بیماران زیادی روبرو میشویم که به توصیه پزشک و یا بر اساس فرهنگ و باورهای قدیمی به جای مصرف داروی مسکن یا آرامبخش به تریاک روی آوردهاند و تصور میکنند که مصرف تریاک باعث پایین آوردن فشار خون میشود، اما آیا این تصور درستی است؟ در این مقاله قصد داریم “رابطهی مواد مخدر و فشار خون” و ” تاثیر تریاک بر فشارخون”را بررسی کنیم و یک بار برای همیشه خط بطلانی بر باورهای غلط بکشیم، با ما همراه شوید.
رابطه تریاک و فشار خون
مصرف مادهی مخدر تریاک نه تنها باعث کاهش فشار خون و قندخون نمیشود، بلکه میزان آن را افزایش داده و در نهایت زمانی که افراد به دلیل عدم آگاهی در دام اعتیاد تریاک دچار میشوند.
بعد از متوجه شدن این فاجعه احتمالا دچار گرفتاری دیگری مانند ترک تریاک با متادون که باز هم نوعی مخدر است میشوند؛ و اینگونه یک ناآگاهی ساده، فرد را اسیر گرداب اعتیاد و بیماری از جمله: سکته قلبی، مغزی و انواع سرطانها میکند؛ تحقیقات نشان میدهند اثرات منفی ناشی از مصرف این مادهی مخدر میتواند باعث کاهش طول عمر افراد تا ۲۰ سال گردد.
تاثیر اعتیاد بر افزایش فشار خون
تغییرات فشار خون، به ویژه بطور ناگهانی، معمولا به مصرف مواد مخدر نسبت داده میشود، که فشار خون ناپایدار، هشداری برای مصرف مواد مخدر است؛ فشار خون ناپایدار زمانی رخ میدهد که فشار خون فرد بطور ناگهانی و سریع از حالت طبیعی به فشار خون بالا تغییر میکند. اغلب مواد مخدر با فشار خون بالا ارتباط مستقیم دارند.
تریاک
تریاک موجود در بازار آلوده به سرب است، حتی اگر تریاک خالص هم باشد اثر درمانی ندارد و فقط باعث آسیبهای جسمی و روحی میشود که از جمله تمام آثار زیانبارش میتوان ابتلا به بیماری پرفشاری خون اشاره کرد.
کانابینوئید
شامل ماریجوانا و حشیش است که کمتر از نیم ساعت پس از مصرف فشار خون را بالا میبرد که ممکن است خطر ویژه برای افرادی ایجاد کند که پیش از آن نیز مشکل قلبی عروقی داشتهاند.
مقاله مرتبط: با انواع فشار خون و راه های پیشگیری از آن آشنا شوید
آمفتامین
فشار خون بالا در مصرف کنندگان این مواد به حد زیادی معمول است، سکته مغزی نیز یکی از خطرات مهم آن است.
الکل
فشار خون بالا با مصرف الکل در طولانی مدت رخ میدهد؛ برخی از پزشکان همچنین فشار خون بالا را به حالتهای شدید ترک الکل در افرادی که اعتیاد به الکل را نشان داده، نسبت میدهند.
رابطهی مواد مخدر و فشار خون
در موارد مصرف مواد مخدر، فشار خون ممکن است موقتی، یا در شرایط سوءمصرف شدید، پرفشاری خون طولانی مدت رخ دهد. این مسئله باعث مشکلات شدید و گاهی خطرناک میشود، که ممکن است منتهی به این هشدار شود که هر چه فشار خون بالاتر رود و به مدت طولانیتری تحت کنترل نباشد، آسیب بیشتری به بدن وارد میشود، اگر فشار خون بالا درمان نشود و تحت کنترل قرارنگیرد، مشکلات بسیاری را برای سلامت فرد ایجاد میکند و میتواند حتی سبب مرگ شود.
بسیاری از انواع مواد مخدر باعث تاثیر بر فشار خون فرد و بالا رفتن آن میشود، فشار خون بالای ناشی از مواد مخدر میتواند باعث آنوریسم، از کار افتادگی برگشت ناپذیر کلیه، سکته قلبی، از کار افتادن قلب یا سکته مغزی شود.
عوارض کوتاه مدت مصرف تریاک
مواد افیونی مثل تریاک دارای آثار مصرف کوتاه مدتی هستند که تا چندین ساعت باقی میمانند، برخی از این عوارض عبارتند از:
- خشکی دهان
- تهوع و استفراغ
- سنگینی دست و پا و رخوت
- افت عملکرد شغلی و اجتماعی
- انقباض مردمک (سوزنی شدن مردمک)
- احساس گرما، گرگرفتگی و خارش بینی
تریاک و همه مخدرهای وابسته به آن با توجه به دوز مخدری که دارند در کوتاه مدت و طولانی مدت باعث عوارض بسیار خطرناک جسمی و روحی میشوند.
عوارض مصرف بلند مدت تریاک
اولین و مهمترین عارضه مصرف طولانی مدت مادهی مخدر تریاک، ایجاد وابستگی و اعتیاد به آن است، عوارض دیگری که در اثر مصرف این مادهی مخدر در فرد ایجاد میشود، میتواند شامل:
- کاهش علایق و انگیزهها
- بیحسی و عدم تعادل بدنی
- تضعیف سیستم دفاعی بدن در مقابل بیماریها و احتمال ابتلا به انواع عفونتهای ویروسی و پوستی
- آسیبهای ریوی، کبدی و کلیوی
- یبوست
- بیاشتهایی و سوء تغذیه و کاهش وزن
- بههم خوردن دورههای قاعدگی در زنان
- کاهش میل جنسی و اختلال نعوظ در مردان
- خارش و تیره شدن رنگ پوست
- حساسیت پوستی: کهیر
- تیرگی لبها
- پایین آمدن سطح سلامت به علت بیتوجهی به وضعیت بهداشتی و مراقبت های فردی
- بهم ریختن ساعت خواب
- ایست تنفسی و مرگ
عوارض روانی مواد مخدر
افرادی که از بیماریهای روانی رنج می برند بیشتر از دیگران در معرض وابستگی به این مادهی مخدر قرار میگیرند. همچنین مصرف تریاک علاوه بر تاثیراتی که در جسم میگذارد باعث آسیب به سلامت روان نیز میشود، مشکلاتی که تریاک برای روان و ذهن فرد مصرف کننده ایجاد میکند، شامل مواردی همچون افسردگی، هزیان گویی، توهم، بیقراری، تحریک پذیری بالا، اختلال در خواب، شادی و غم بیش از حد، کاهش اعتماد به نفس و خودکمبینی، بروز اختلالات ذهنی در حافظه کوتاه مدت، کاهش هوشیاری، کم شدن علاقه و انگیزه در زندگی، داشتن افکار خودکشی، نداشتن عزت نفس، از دست دادن حس مسئولیت پذیری، بروز استرس و اضطراب میشود. بروز این مشکلات به میزان و مدت مصرف تریاک در افراد بستگی دارد.
نتایج مطالعات نشان میدهد که شانس بروز افسردگی در افرادی که به صورت تفریحی تریاک مصرف میکنند ۱.۸ برابر، و در افراد معتاد دو و نیم برابر افرادی است که تریاک مصرف نمیکنند.
پرفشاری خون
فشار خون بالا بدون علامت است و شاید تا زمانی که منجر به بروز عوارض نشود تشخیص داده نشود، برای پی بردن به فشار خون بالا باید به طور مرتب آن را اندازهگیری کرد، داشتن یک دستگاه فشار خون در منزل میتواند کارآمد باشد.
پیشگیری از ابتلا به پرفشاری خون
بهترین روش جلوگیری و مدارا با پرفشاری خون، داشتن برنامه غذایی سالم و سبک زندگی صحیح است؛ گاهی در پیش گرفتن درمانهای غلط نه تنها کمکی به بهبود بیماری نمیکنند بلکه می توانند در شدت گرفتن آن نیز موثر باشند.
پس به شایعات اکتفا نکنید و حتما با پزشکان متخصص در همان زمینه مشورت کنید، اگر علت ابتلا به پرفشاری خون، مواد مخدر و اعتیاد شماست، به شدت توصیه میکنیم اجازه ندهید مواد مخدر بیش از این به زندگی شما آسیب وارد کند و سلامت شما را به خطر اندازد، باور کنید تریاک نه کم و نه زیاد آن درمان هیچ بیماری نیست.