انواع فشار خون در افراد باعث شده است که در مواقعی دچار بیماری آنی شوند که تا مدتی آنها را درگیر کند. در واقع باید گفت فشار خون، مقدار فشاری است که توسط جریان خون به دیوار رگها میرسد و یک عامل تعیین کننده در علائم حیاتی افراد تلقی میشود. هریک از افراد دارای انواع فشارخون هستند که در ادامه به توضیح آن میپردازیم.
همانطور که در بالاتر اشاره شد فشار خون در حقیقت قدرت و فشاری است که از جریان خون در رگ و شاهرگها احساس میشود.انواع فشارخون را با یک بازه عددی مشخص میکنند که بالا و پایین شدن این مقدار بر سلامتی افراد تأثیرات مخرب میگذارد.
عوامل گوناگون طبیعی و غیرطبیعی بر فشار خون تأثیرگذار است که بعضاً با پیشگیری بر بهبود آن کمک میشود. عادتهای غذایی، ورزش، استعمال دخانیات، استراحت مناسب، چاقی، پرخوری، بیماری زمینهای، استرس و موارد بسیاری دیگر بر روی فشار خون مؤثر است.
لذا لازم است افراد بهصورت مرتب فشار خون خود را توسط دستگاه فشار خون چک کرده و در صورت تغییر بازه عددی آن فوراً به پزشک مراجعه نمایند. زیرا تغییر آن بهیکبار اتفاق میافتد و ممکن است حتی باعث مرگ شود.
با سه نوع فشار خون آشنا شوید
باید گفت که بهصورت طبیعی سه نوع فشار خون وجود دارد:
- نرمال
- پایین
- بالا
هر کدام از این انواع فشارخون دارای یک بازه عددِ هستند. علاوه بر آن هر یک از این موارد یک دسته علائم و نشانههایی را در بدن فرد بیمار ایجاد میکند که راههای درمانی هریک را متفاوت میکند.
فشار خون نرمال
به زمانی اطلاق میگیرد که بدن و قلب در حالت استراحت قرار دارد. البته فشار خون نرمال در گروههای سنی متفاوت است زیرا سن یک عامل بسیار مهم در افزایش یا کاهش فشارخون است.
فشار خون نرمال باید کمتر از ۱۲۰ و روی ۸۰ میلیمتر جیوه باشد که این عدد در افرادی که مبتلا به بیماریهایی همچون قلبی، کلیوی، سکته مغزی و دیابت هستند کمتر از ۱۳۰ روی ۸۰ باید باشد. درحالیکه در افراد عادی فشار خون بالا ۱۴۰ روی ۹۰ در نظر گرفته میشود.
این مقدار عددی در گروههای سنی متفاوت است.
فشار خون پایین از انواع فشارخون
یکی دیگر از انواع فشارخون ، مربوط به افرادی است که دارای فشار خون پایینی هستند. کسانی که درگیر این نوع هستند دارای علائم مشخصی میباشند که مشخصه اصلی آن عدد دقیق است که توسط فشارسنج گرفته میشود.
ازجمله شایعترین عواملی که سبب فشار خون پایین میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- خونریزی زیاد و از دست رفتن مقدار زیادی خون
۲- از دست رفتن آب بدن
۳- نخوردن طولانی مدت مواد غذایی و قندی
۴- خستگی بیش از اندازه
۵- مشکلات قلبی
۶- افرادی دارای بیماری تیروئید
۷- افراد مبتلا به قند خون پایین (هیپوگلیسمی)
۸- آلرژی. مانند حساسیتهای دارویی، گزندگی حشرات و مشکلات تنفسی
۹- گرمای بیشازحد هوا
علائم فشار خون پایین
- سرگیجه خستگی
- رنگ پریدگی
- سیاهی رفتن چشم
- غش کردن
- حالت تهوع
فشار خون پایین ممکن است در کوتاه مدت آسیب جدی بر بدن نگذارد، اما در بلند مدت باعث بروز بیمارهایی همچون مشکلات قلبی میشود.
راههای درمان خانگی انواع فشارخون
با وجود آنکه فشار خون پایین بیماری نگران کنندهای نیست اما بهتر است برای پیشگیری از آن راههای درمان خانگی فشار خون پایین که در ادامه مشاهده میکنید را انجام دهید.
۱- مقدار زیادی آب بنوشید
۲- در طول روز وعده غذاییهای کوچک بخورید
۳- مقدار استفاده از نمک خود را افزایش دهید
۴- از مصرف الکل بهشدت بپرهیزید
۵- معجون بادام و شیر بنوشید
۶- دمکرده رزماری را فراموش نکنید
۷- آب چغندرقند، آب هویج و آبلیمو هم مؤثر است
فشار خون بالا از انواع فشارخون
یکی از شایعترین انواع فشارخون ، مربوط به فشار خون بالا است که زنگ خطر آن در جوامع گوناگون ازجمله ایران به صدا در آمده است. فشار خون بالا یکی از پرخطرترین انواع بیماری است که بروز و عدم کنترل آن صدمات جدی بر بدن افراد میگذارد که بعضاً غیرقابل جبران است.
سکته قلبی، نارساییهای قلبی، سکته مغزی و بیمارهای کلیوی ازجمله مهمترین صدمات بیماری فشار خون بالا است.
زمانی که فشار خون افراد به سیستولیک ۱۲۰ تا ۱۳۹ میلیمتر یا فشار خون دیاستولیک ۸۰ تا ۸۹ میلیمتر جیوه برسد، گفته میشوند که فرد دچار فشار خون بالاست و فوراً باید آن را کنترل کند.
از فشار خون بالا به عنوان قاتل خاموش یاد میشود که ممکن است افراد مبتلا به آن حتی علائم آن را نشناسند.
برخی از نشانههای فشار خون بالا شامل موارد زیر میشود:
- سردردهای خفیف
- سرگیجههای ناگهانی
- خونریزی از بینی
- تنگی نفس
- درد در قفسه سینه
- گرگرفتگی
- سرخ شدن پوست
افراد مبتلا با دیدن این نشانهها باید فوراً اقدامات ایمنی را انجام دهند تا منجر به حادثه خطرناک و جبرانناپذیری نشود.
چه افرادی در معرض انواع فشارخون هستند؟
باید گفت جمعیت بزرگسال ازجمله افرادی هستند که در معرض فشار خون بالا قرار دارند. یک سوم جمعیت بزرگسال ایران دچار این بیماری غیر واگیردار هستند. افرادی که تغذیه نامناسب دارند بیشتر درگیر فشارخون بالا هستند.
۱- افرادی که تغذیه نامناسب دارند و از غذاهای چرب، پرنمک، شیرین و ناسالم استفاده میکنند ممکن است به انواع فشار خون مبتلا شوند.
۲- افرادی که تحرک و ورزش را نادیده میگیرند
۳- اشعلاوه بر آنکه باید تحت نظر پزشک باشید، بهتر است در خانه هم خود مراقبتی انجام دهید.
در ادامه با چند موارد خوراکی برای درمان فشار خون بالا میشویم.
- جوی دو سر را در وعده صبحانه استفاده کنید
- ریحان تازه بخوری
- دمکرده دارچین بنوشید
- استفاده از هل را فراموش نکنید
- از پودر تخم کتان در غذاها استفاده کنید
- سیر، زرشک، زنجبیل و تخم شنبلیله وارد سبد غذایی خود کنید
- زالزالک، سیب، طالبی پرتغال، گلابی، انگور و خرمالوی نارس را بهعنوان میوه میل کنید.
برای تسریع در روند بهبود بیماران پیشنهاد میشود مطلب ” ۵ نکته درباره رژیم غذایی فشارخون بالا که نمیدانستید ” را مطالعه نمایید.
آشنایی با اصطلاح سیستولیک و دیاستولیک
برای خواندن انواع فشارخون از دو اصطلاح سیستولیک و دیاستولیک و عدد معین شده برای آنها استفاده میشود. این دو عدد نشان دهنده فرایند فشار خون بدن است. این دو عدد مقدار فشار درون شریان خون افراد را نشان میدهد که واحد آن میلیمتر جیوه است.
بالا و پایین شدند هر یک از این اعداد نشان دهنده فشار خون بالا و یا پایین در افراد است.
سیستولیک، خونی ست که از طریق شریانها در جریان است و فشاری را که ایجاد میکندد؛ ثابت نیست و دائمی میباشد که نشان دهنده آن چیزی است که قلب در یک لحظه انجام میدهد.
اما دیاستولیک به فشاری گفته میشود که از خون درون شریانها جریان دارد و در بین هر ضربان قلب تخلیه میشود. زمانی که قلب بهطور فعال خون را به داخل شریانها منتقل نمیکند.