فشار خون یکی از چهار علامت مهم حیاتی بدن است، سنجش فشار خون به عنوان یکی از علائم حیاتی میتواند ارائه دهنده یک ایده کلی از چگونگی عملکرد بدن باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی ” طرز استفاده از دستگاه فشار خون عقربه ای ” پیشنهاد میکنیم با نوشدارو همراه باشید.
نکات قابل توجه در اندازه گیری فشار خون با دستگاه فشار خون عقربه ای
برای اندازه گیری فشار خون باید نکات زیر را رعایت کرد تا مطمئن ترین نتیجه را بگیریم:
- قبل از اندازه گیری فشار خون خود، در وضعیتی راحت و آرام قرار بگیرید.
- دست کم ۵ تا ۱۰ دقیقه قبل از اندازهگیری فشار خون بهتر است در حالت سکون و سکوت استراحت کنید.
- قبل از انجام تست فشار خون به مدت ۳۰ دقیقه از سیگار کشیدن، نوشیدن الکل، کافئین و ورزش خودداری کنید.
- بیش از ۲ بار در هر سری نباید فشار خون را اندازه بگیرید.
- اگر دچار اشتباهی در خوانش شدید و قصد داشتید دوباره فشار را اندازه بگیرید حتما چند دقیقه به خود زمان بدهید بعد دوباره فشار را اندازه بگیرید
- در سالمندان، فشار خون باید در هر دو دست اندازه گیری شود و اگر فشار خون در دو بازو متفاوت بود، فشار خون بالاتر باید مد نظر قرار بگیرد.
- هنگام اندازه گیری فشار خون، پاها را صاف روی زمین قرار داده و صاف بنشینید.
- از بررسی فشار خون در اتاق سرد خودداری کنید.
- فشار خون را در چند زمان مختلف در طول روز اندازه بگیرید.
- قبل از انجام آزمایش فشار خون مثانه را خالی کنید. مثانه پر ممکن است فشار خون غلط را نشان دهد.
- در خانمهای باردار، فشار خون باید در حالت نشسته اندازهگیری شود.
فشار خون بیماری خاموش است که هیچ علامت و نشانهای ندارد و تنها راه آگاهی از ابتلا به آن سنجش مداوم فشار خون است، به همین علت به همهی افراد، خصوصا آنان که بیش از سایرین در معرض خطر هستند پیشنهاد میشود که به طور مداوم فشار خون خود را اندازه بگیرند، معمولا افراد در مطب پزشک دچار اضطراب میشوند به همین علت توصیه میشود که هر خانوادهای یک فشار سنج در منزل داشته باشد تا این تست را در خانه و به دور از هر نوع استرسی انجام دهند، در ادامه دربارهی آموزش کار با فشارسنج عقربهای صحبت میکنیم.
نحوه استفاده از دستگاه فشار خون عقربه ای
۱_ روی صندلی در حالت راحتی بنشینید و بازویتان را روی سطحی ثابت قرار دهید، از قرار دادن دست به گونهای که بر روی پایتان تکیه داده باشید بپرهیزید، بازوی خود را تا جایی بالا بیاورید که هنگامی که آرنجتان را خم میکنید آرنج به موازات قلبتان قرار گیرد. رعایت این مورد به شما کمک میکند که عدد فشار خون بالاتر یا پایینتر از حدی که هست، خوانده نشود. توجه داشته باشید که بازو در طول زمان گرفتن فشارخون باید تکیه گاهی داشته باشد، بنابراین اطمینان حاصل کنید که بازویتان روی یک سطح ثابت قرار دارد میتوانید از یک بالش کمک بگیرید یا اینکه دست خود را روی میز قرار دهید.
۲_ اغلب کافها یک بخش چسبی دارند که با کمک آن میتوان کاف فشارسنج عقربهای را دور بازو به طوریکه لبه پایینی آن در حدود یک اینچ بالای آرنج باشد محکم کرد. اگر لباس شما آستینهای بلند و یا ضخیم دارد آستین آن را بالا بزنید، تنها در شرایطی میتوانید آستین را بالا ندهید و کاف را روی لباس ببندید که لباس شما نازک باشد.
۳_ اطمینان حاصل کنید که کاف فشارسنج عقربهای به درستی دور بازو بسته شده باشد، کاف را نباید زیاد از حد شل بست چرا که اگر کاف خیلی شل باشد، سرخرگ را به درستی فشرده نمیکند و به شما فشار خون پایینتر از فشارخون خودتان نشان میدهد همچنین اگر کاف بیش از آنچه که باید محکم بسته شود فشار خون بالاتر از فشار خون واقعی خودتان را به شما نشان میدهد.
۴_ گوشی پزشکی فشارسنج عقربهای را از بخش دیافراگم به صورت صاف روی پوست بازو و زیر کاف قرار دهید (لبه دیافراگم باید زیر کاف و روی سرخرگ بازو قرار گیرد. به آرامی گوشی را در گوشهایتان قرار دهید.
۵_ دستگاه فشار خون عقربه ای را مقابل خودتان روی میز قرار دهید تا عقربه را راحتتر ببینید.
۶_ پوار لاستیکی را برداشته و سوپاپ آن را محکم کنید. سوپاپ باید قبل از شروع به کار به طور کامل بسته شود. سوپاپ را در جهت عقربههای ساعت بپیچانید تا زمانی که حس کنید کاملا محکم شده است. تا هیچ هوایی از آن خارج نشود.
۷_ از سفت کردن بیش از حد سوپاپ خودداری کنید چرا که در هنگام باز کردن سوپاپ هوا بسیار سریع وارد خواهد شد.
۸_ پوار لاستیکی را سریع پمپ کنید تا کاف باد شود، به پمپ کردن ادامه دهید تا زمانی که عقربه روی صفحه دستگاه به فشار ١٨٠ میلیمتر جیوه برسد.
۹_ به آرامی سوپاپ روی پوآر را در جهت خلاف عقربههای ساعت بچرخانید تا هوای کاف به صورت مداوم و یکنواخت اما آهسته خارج شود. نگاهتان را روی عقربه دستگاه فشار نگه دارید.
۱۰_ از گوشی پزشکیگوشی پزشکی برای شنیدن صدای ضربان استفاده کنید، به محض شنیدن اولین صدای ضربه، فشار روی فشارسنج عقربهای را یادداشت کنید، این فشار سیستولیک است (عدد سیستولیک نشان دهنده فشاری ست که جریان خون روی دیوارههای سرخرگ پس از ضربان یا انقباضات قلب اعمال میکند)
۱۱_ همچنان نگاهتان را به صفحه دستگاه فشار نگه دارید در حالی که از گوشی پزشکی برای شنیدن صداهای ضربان استفاده میکنید. به محض این که صدای ضربان متوقف شد و شما هیچ صدای دیگری را نشنیدید. فشار روی دستگاه فشار خون عقربه ای را یادداشت کنید، این فشار دیاستولیک شماست. (عدد دیاستولیک نشان دهنده فشاری ست که جریان خون روی دیوارههای سرخرگ زمانی که قلب شما بین انقباضات استراحت میکند، اعمال میکند)
چرا باید فشار خون را اندازه گرفت؟
یافتن فشار خون بالا و درمان زود هنگام آن میتواند به جلوگیری از بیماریهای قلبی، سکته، مشکلات چشمی یا بیماریهای مزمن کلیه کمک کند. فشار خون بالا اغلب هنگامی که به خاطر دلایل دیگری به پزشک یا مراقبین سلامت مراجعه شده است کشف میشود. توصیه میشود همه بزرگسالان ۱۸ سال به بالا مرتباً فشار خون خود را کنترل کنند:
- سالی یکبار برای بزرگسالان ۴۰ سال به بالا
- سالیانه یک یا دو بار برای افرادی که در معرض خطر فشار خون بالا هستند، از جمله افراد دارای اضافه وزن یا چاقی و کسانی که در معرض پرفشاری خون هستند.
- ۳ تا ۵ سالی یکبار برای افراد بین ۱۸ تا ۳۹ ساله با فشار خون پایین تر از ۸۵/۱۳۰ میلی متر جیوه که سایر عوامل خطر را ندارند.
پزشک شما ممکن است غربالگریهای با فاصله زمانی کمتری را بر اساس سطح فشار خون و سایر شرایط سلامتی به شما توصیه کند.