زنان به دلیل مسائل فیزیولوژیکی خود بیشتر در معرض بیماریهای مزمن قرار دارند، دورهی گذار یائسگی یا سالهای پایانی دورهی باروری به سبب کاهش استروژن، مشکلات مضاعفی برای زنان ایجاد میکند، از جمله این مشکلات میتوان به افزایش فشار خون اشاره کرد، در این مقاله سعی شده تا دربارهی “ارتباط یائسگی و فشار خون ” و “درمان فشار خون یائسگی” توضیحاتی کاربردی ارائه شود، با ما همراه باشید.
یائسگی و فشار خون:
زنان نسبت به مردان با مشکلات ویژهای ناشی از شرایط فیزیولوژیک خود روبهرو هستند، که عامل مهمی در معلولیت، ناتوانی و مرگومیر زنان محسوب میشود.
یائسگی بخشی از دوران زندگی تمام خانمها است که علائم، مشکلات و عوارض خاص خود را به همراه دارد، یائسگی باعث ایجاد اثرات منفی غیر قابل چشم پوشی بر کیفیت زندگی زنان میشود؛ از جمله این مشکلات، پرفشاری خون است که در خانم ها یک بیماری خاموش محسوب می شود و اگر به موقع تشخیص داده نشود، مشکلات زیادی به بار میآورد.
به طور کلی احتمال ابتلا به فشار خون بعد از یائسگی افزایش مییابد، برخی پزشکان بر این باورند یائسگی باعث افزایش شاخص توده بدنی (BMI) در زنان میشود، که این امر عامل اصلی افزایش فشار خون است.
از جمله عوارض دیگر یائسگی میتوان به: پوکی استخوان، افسردگی، مشکلات جنسی، رویش موهای زائد، گر گرفتگی، عوارض قلبی و عروقی اشاره کرد.
احتمال ابتلا به پر فشاری خون در یائسگی افزایش مییابد.
ارتباط یائسگی و فشار خون:
وقتی خانم ها در دوران باروری قرار دارند، فشار خون آنها تقریبا ثابت است، اما با فرا رسیدن دوران یائسگی و یا برداشتن تخمدانها، فشار خون در خانمها به مرور بالا میرود.
در دوره یائسگی جداره رگها سفتتر و سختتر میشود و انعطاف خود را تا حدودی از دست میدهند، در نتیجه فشار خون افزایش مییابد؛ از طرفی این کمبود استروژن باعث میشود که فرد دچار افزایش وزن شود؛ به این ترتیب تجمع چربی ها در ناحیه شکم سبب افزایش فشار خون میشود.
درمان فشار خون یائسگی:
اگر در خانواده سابقه ابتلا به فشارخون وجود داشته باشد، بهتر است برنامهای منظم برای چکاپ فشار خون تنظیم شود، خصوصا خانمها با افزایش سن و نزدیک شدن به سن یائسگی لازم است توجه بیشتری به این موضوع داشته باشند.
به طور کلی درمان فشارخون مستلزم عملیاتی کردن سبک زندگی سالم است؛ ما سعی کردیم در اینجا چند توصیه برای پیاده سازی این سبک زندگی به شما ارائه دهیم که قطعا اجرای آنها در زندگی روزمره خالی از لطف نیست.
– فعالیت بدنی منظم:
روزانه حداقل نیم ساعت پیاده روی میتواند پیشنهاد مناسبی باشد.
– سیگار را ترک کنید:
اگر برای ترک سیگار نیاز به کمک دارید، میتوانید از خانواده، دوستان و حتی جامعه پزشکی کمک بگیرید، شاید تنها کار و قطعا بهترین کاری که امروز میتوانید برای کمک به سلامت خود انجام دهید، ترک سیگار است.
– زیاد آب بنوشید.
– مصرف کافئین را کاهش دهید.
_ حفظ وزن سالم :
نگه داشتن BMI درمحدودهی مناسب، در کنترل فشار خون بسیار موثر است.
_ غذاهای سالم بخورید:
کمبود مواد مغذی و استفاده از نمک زیاد در غذاهای آماده و فست فودها عامل بسیار مهمی در فقر غذایی و افزایش فشار خون به حساب میآیند. برای عملکرد بهینهی سیستم بدن توصیه میشود تا از مصرف غذاهای بسته بندی شده، کنسرو شده و فست فودها جدا خودداری کنید. رژیم غذایی سرشار از کلسیم، در کنار املاح دیگر مانند پتاسیم و منیزیم، برای کاهش فشار خون توصیه میشود.
_ استرس را مدیریت کنید:
مدیتیشن، مطالعهی کتاب، گوش دادن به موسیقی محبوبتان، انجام ورزش موردعلاقه، صحبت کردن با دوستان، وقت گذراندن با خانواده و فرزندان توصیههایی برای رهایی از استرس است.
_ محدود کردن مصرف الکل
در صورت لزوم، ممکن است پزشک داروهایی را برای کاهش فشار خون تجویز کند، حتما داروها را طبق نظر و توصیهی پزشک مصرف کنید و از تغییر دوز سرخود داروها جدا بپرهیزید.
تاثیر مثبت ورزش در کنترل فشار خون، کاهش عوارض یائسگی و رهایی از استرس را دست کم نگیرید.
حمایت:
حمایت اجتماعی و خانوادگی در ابعاد مادی و معنوی برای توانمندسازی افراد مبتلا به فشارخون ضروری است. وجود فردی (به خصوص همسر) که بیمار یائسه مبتلا به فشارخون را برای ایجاد سبک زندگی سالم تشویق و با او همکاری کند؛ بسیار حائز اهمیت است.
عوامل موثر در ابتلا به فشارخون:
_ استرس:
فشارهای کاری، خانوادگی، نگهداری ازکودکان، اعتیاد اعضای خانواده دلایلی برای افزایش اضطراب هستند.
_مصرف زیاد نمک
_مصرف الکل
_ جنسیت:
زنان به خاطر شرایط خاص فیزیولوژی بیشتر از مردان در معرض فشار خون بالا هستند.
_دخانیات:
سیگار کشیدن سبب انقباض رگهای منتهی به دست و پا و همچنین سخت شدن جدارهی رگها میشود و همهی این عوامل موجب افزایش فشار خون میگردند، متاسفانه مصرف دخانیات روز به روز در بین خانم ها رواج بیشتری پیدا میکند.
_چاقی
_ وراثت
_ سن:
۴۰تا ۵۰سالگی برای آقایان و در خانم ها با نزدیک شدن به سن یائسگی.
توجه داشته باشید که فشار خون باید به طور منظم اندازه گیری شود، خصوصا اگر به یکی از عوامل موثر در ابتلا به فشار خون دچار هستید. داشتن یک دستگاه اندازه گیری فشار خون در منزل میتواند موثر و مفید باشد.
محدودهی خطرساز فشارخون:
در صورتی که فشار خون برابر یا بیش از ۱۴۰ بر روی ۹۰ میلیمتر جیوه باشد، فشار خون بالا تلقی میشود. این افراد نیاز به مصرف دارو ندارند، اما در صورتی که فشار خون از این میزان بیشتر شود، باید اقدام به ایجاد سبک زندگی سالم کرد.
لازم به ذکر است که اگر فشارخون افراد بین ۱۲۰ بر روی ۸۰ میلیمترجیوه تا ۱۴۰ بر روی ۹۰ میلیمترجیوه باشد، در مرحله قبل از خطر قرار دارند، که شرایطی بسیار حساس است و نیاز به مراقبت جدی دارد.
پر فشاری خون یک بیماری مزمن خاموش است، که با چکاپ منظم و همیشگی میتوان آن را کنترل کرد.
علائم فشار خون بالا در خانم ها:
– سردردهای شدید
– خستگی مداوم
– تاری دید
– التهاب چشم
– تاکی کاردی یا افزایش ضربان قلب
– اختلال در تمرکز
– بیخوابی
– حالت تهوع یا سرگیجه
همهی این علائم با بروز یائسگی تشدید میشوند.
آخرین توصیه:
اگر در آستانه یائسگی قرار دارید، این نکته را مد نظر داشته باشید، که شما بسیار مهم و ارزش اید، بیشتر به خود و سلامتیتان توجه کنید؛ چرا که مرحله ای از زندگی فرا رسیده، که بدن به توجه و مراقبتی بیش از پیش نیاز دارد، بنابراین دلشورههای مادرانه و گاهاً بیمورد را کمی کاهش دهید و بیشتر به خودتان اهمیت دهید، فراموش نکنید که فقط یک بار فرصت زندگی داریم و باید به بهترین صورت ممکن از آن استفاده کنیم، فردا قطعا روز بهتری خواهد بود.
منبع:
.mayoclinic.ororg
ncbi.nlm.nih.gov