دیابت یک اختلال در سوخت و ساز بدن است که باعث بالا بودن سطح قند خون میشود و به دلیل تولید نشدن کافی انسولین در بدن و یا عدم توانایی بدن برای پاسخ مناسب به انسولین بهوجود میآید. در ادامه سعی داریم دربارهی این سوال که “چرا افراد دیابتی لاغر میشوند؟” و ارتباط دیابت و لاغری توضیحاتی ارائه دهیم، با ما همراه باشید.
قند خون نرمال بین ۸۰ تا ۱۲۰ است، اگر میزان قند خون از این مقدار بیشتر شود، ممکن است شخص مبتلا به دیابت شده باشد و اگر قند خون پایینتر از این مقدار باشد، بدن دچار ضعف و بیحالی میشود، که در زندگی روزمره سبب ایجاد ایجاد اختلال میشود. کاهش وزن بدون علت میتواند زنگ خطری برای ابتلا به دیابت باشد.
ارتباط دیابت و لاغری
کاهش وزن بدون دلیل اصطلاحی است که برای توصیف کاهش وزن، ناخواسته رخ میدهد و میتواند نشانهای از احتمال ابتلا به دیابت باشد.
وزن بدن توسط عواملی از جمله سن، کالری دریافتی و سلامت کلی بدن تعیین میگردد، در بزرگسالی، در شرایط طبیعی وزن سالانه به طور نسبی ثابت میماند. کاهش وزن بدون دلیل به معنای کاهش وزنی است که بدون رژیم گرفتن یا ورزش کردن رخدهد. از جمله دلایل کاهش وزن ناخواسته میتوان به: افسردگی، مصرف داروهای خاص و دیابت اشاره کرد.
تحقیقات نشان داده است که ارتباط دیابت و لاغری یک رابطه منطقی است؛ کاهش ناگهانی وزن در مبتلایان به دیابت میتواند در نتیجه کم آبی بدن، تجزیه عضلات، افزایش قند خون و همچنین مشکلات ناشی از تیروئید رخدهد.
در بیماران مبتلا به دیابت که در حقیقت با یک اختلال هورمونی مواجه هستند، میزان قند موجود در خون بسیار زیاد است، اما بدن از دریافت و استفاده از این قند موجود در خون عاجز است، در این شرایط فرد هر چه بیشتر میخورد، سلولها قندی دریافت نمیکنند و فرد گرسنهتر میشود، در این زمان سلولها به این علت که تغذیه سلولی کم شده، مجبور به استفاده از ذخایر بدن میشوند، که همین امر سبب لاغری در شخص مبتلا به دیابتی میشود.
کاهش وزن همچنین میتواند در نتیجهی تولید ناکافی انسولین در بدن افراد مبتلا به دیابت رخدهد که بدن در این شرایط نمیتواند گلوکز مورد نیاز خود را از جریان خون دریافت کند و به سلول های بدن برای استفاده از انرژی انتقال دهد.
وظیفه اصلی انسولین انتقال گلوکز حاصل از غذاها به سلولهایی است، که به انرژی نیاز دارند، تا بتوانند زنده و سالم بمانند. وقتی این انسولین در دسترس نباشد یا کافی نباشد، گلوکز در خون فرد جمع میشود.
وقتی این اتفاق میافتد، بدن انسان، به دلیل کمبود کربوهیدرات یا گلوکز مورد نیازش، به دنبال گزینه دیگری برای به دست آوردن انرژی سلولها برای کار بهینه است؛ در این زمان است که بدن برای تامین انرژی، به سوزاندن چربی و حتی عضلات روی میآورد و در نهایت منجر به کاهش وزن کلی بدن فرد مبتلا به دیابت میشود.
علت لاغری بیماران دیابتی
اگر بدن در هنگام ابتلا به دیابت، خصوصا دیابتی که منجر به کاهش وزن میشود در زمان مناسب نیروی کمکی دریافت نکند، اندامهای داخلی بدن در معرض آسیبهای بسیار زیادی قرار خواهند گرفت.
کاهش وزن در افراد دیابتی قبل از تشخیص دیابت نوع ۱ بیشتر مشاهده میشود. اما این امر همچنین میتواند در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ نیز ظاهر شود.
کمبود آب بدن و کاهش وزن
کم آبی بدن یکی از علائم ابتلا به دیابت است که با تکرر ادرار ارتباطی تنگاتنگ دارد. در افراد مبتلا به دیابت کلیهها بیش از حد معمول کار میکنند، مایعات از بافتهای بدن به دلیل افزایش گلوکز خون گرفته میشود، افراد مبتلا به دیابت به علت تکرر ادرار، گلوکز و کالری بدن را از دست میدهند و این منجر به کمآبی شدید و در نهایت، کاهش وزن میشود.
کمبود انسولین دلیل تجزیه عضلات
بررسیها نشان میدهد در نتیجه کمبود انسولین، عضلات کاهش یافته و تجزیه عضلات افزایش مییابد و اگر انسولین به وفور در دسترس سلولها قرار گیرد، این شرایط میتواند به حداقل برسد.
از آنجایی که وزن یک مرد متوسط بعد از بلوغ به طور کلی از چهل و پنج درصد عضله تشکیل شده و وزن یک زن متوسط سی و شش درصد عضله است، تجزیه یا تحلیل رفتن عضله از طریق دیابت میتواند باعث کاهش وزن شود.
جلوگیری از کاهش وزن
شما می توانید با استفاده از دستورات زیر از کاهش وزن خود به راحتی جلوگیری کنید.
تغییر رژیم غذایی
گام اول برای جلوگیری از ایجاد آسیبهای بیشتر به بدن افراد مبتلا به دیابت تغییر رژیم غذایی است، که با توجه به مشکل افت قند خون، ناشی از تزریق انسولین، مصرف منظم و مداوم غذا میتواند چاره ساز شود. یعنی داشتن بیش از سه وعده غذایی، در طول روز لازم است به این نکته توجه شود که در هر وعده غذایی باید تا آن جایی غذا خورد که فرد احساس سیری نکند.
خوردن غذاهای غنی از مواد مغذی
خوردن غذای بیشتر، برای بدست آوردن وزن سلامت شما را تضمین نمیکند، بنابراین باید مقادیر مناسبی از مواد مغذی مصرف شود. مصرف کربوهیدرات تصفیه شده، به ویژه شیرینیها را باید کاهش داد و همچنین مصرف غذاهایی با فیبر بیشتر، سبزیجات و میوهها را باید افزایش داد؛ شما نیز باید مصرف غذاهای حاوی چربیهای اشباع شده را باید به حداقل رساند.
عادت نوشیدن مایعات قبل از غذا را ترک کنید
نوشیدن مایعات قبل از غذا، اشتها را کاهش میدهد و منجر به ایجاد حس سیری در فرد میشود، بنابراین لازم است حداقل نیم ساعت قبل از غذا، از نوشیدن آب و مایعات خودداری کنید.
محدودهی وزنی مناسب را بیابید
افزایش وزن اصولی و درست زمانی رخ میدهد که بر اساس BMI (شاخص تودهی بدنی) تصمیم گیریهای لازم گرفته شود.
شما هم می توانید برای دریافت بهترین مقالات پزشکی ایران به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
ورزشی مناسب برای خودتان بیابید
ورزش به اضافه کردن توده عضلانی و در نهایت افزایش وزن، کمک میکند، همچنین ورزش، سبب افزایش اشتها میشود، با افزایش مصرف مواد غذایی و ورزش منظم، مواد غذایی اضافی به بهجای چربی، به عضله تبدیل میشوند. میتوانید با مشورت پزشک و علاقه شخصی خود، ورزشی مناسب بیابید. دوچرخهسواری، شنا، یوگا و رقص میتوانند پیشنهادهای خوبی برای افزایش روحیه، دستیابی به تناسب اندام و بهبود سلامتی باشند.