متخصصان میگویند احتمال دارد پایین بودن فشار خون توازن هورمون های مورد نیاز برای جلوگیری از اضطراب و یا افسردگی را بر هم زند. در این مقاله قصد داریم ” ارتباط افسردگی و فشارخون” و ” تاثیر داروهای ضدافسردگی بر فشارخون ” رابرسی کنیم؛ با ما همراه باشید.
طبق جدیدترین تحقیقات متخصصان افسردگی و فشارخون دارای ارتباط تنگاتنگی هستند، به گونه ای که میتوان با افزایش فشارخون افسردگی را کنترل کرد.
فشار خون
فشارخون اندازهگیری نیرویی است که قلب برای پمپاژ خون در بدن استفاده میکند.
هنگامی که پزشک فشار خون را اندازه میگیرد، به صورت کسری، یک عدد در بالا (سیستولیک) و دیگری در پایین (دیاستولیک) بیان میشود؛ به عنوان مثال، ۱۲۰/۸۰ میلی متر جیوه.
شماره بالا به میزان فشار در شریانها در هنگام انقباض عضله قلب اشاره دارد، به این فشارسیستولیک گفته میشود. شماره پایین به فشار خونی اشاره میکند که بازگشت قلب به حالت پیش از انقباض است به این فشاردیاستولیک گفتهمیشود؛ هر دو شماره در تعیین وضعیت سلامت قلب اهمیت دارند.
فشار خون بالا اغلب مربوط به عادات ناسالم زندگی، مانند سیگارکشیدن، نوشیدن زیاد الکل، استفاده سرخود از داروهای ضدافسردگی، اضافه وزن، ورزش نکردن، تغدیه نامناسب میباشد.
انواع فشار خون
فشارخون نرمال: فشارسیستولیک (عدد بالا) کمتراز۱۲۰ و فشار دیاستولیک (عدد پایین) کمتر از۸۰
پیش فشارخون: فشارسیستولیک (عدد بالا) بین ۱۲۹-۱۲۰ یا فشار دیاستولیک (عدد پایین) بین ۸۰
فشارخون بالا (مرحله۱): فشارسیستولیک (عدد بالا) بین ۱۳۰-۱۳۹ یا فشاردیاستولیک (عدد پایین) بین ۸۰-۸۹
فشارخون بالا (مرحله۲): فشارسیستولیک (عدد بالا) ۱۴۰ یا بالاتر یا فشار دیاستولیک (عدد پایین) ۹۰ یا بالاتر
فشارخون بحرانی (مراقبت فوری): فشارسیستولیک (عدد بالا) بالاتر از ۱۸۰ یا فشاردیاستولیک (عدد پایین) بالاتر از۱۲۰
اگر فشارخون شما بالاتراز۱۲۰/۱۸۰ بوده و شما دارای علائمی نظیر درد سینه، تنگی نفس، پشت درد، بیحسی، ضعف، تغییر در بینایی یا دشواری در صحبت کردن هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید. حتی اگر هیچ نشانهای ندارید، حدود ۵ دقیقه صبر کرده و مجددا فشارتان را اندازه بگیرید، اگر همچنان فشارخونتان بالاتر از ۱۸۰/۱۲۰ بود به پزشک مراجعه نمایی
مقاله پیشنهادی: علائم فشارخون بالا را بشناسید
درمان فشار خون
- کاهش مصرف سدیم
- کاهش مصرف کافئین
- ورزش
- حفظ وزن سالم
- مدیریت استرس
- کاهش مصرف الکل و ترجیحا ترک آن
- اجتناب از کشیدن سیگار
- مصرف بیشتر آب
- تنظیم پتاسیم در بدن
- مصرف غذاهای غنی از امگا۳
شما می توانید برای دریافت مقالات بیشتر به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
راهنمای استفاده از دستگاه فشار خون
۱_ آستین بلوز دست راست فرد معاینه شونده را بالای بازو جمع کنید.
۲_ بازوبند فشارسنج را به دور بازوی راست فرد ببندید؛ بازوبند نباید خیلی محکم یا خیلی شل به دور بازو بسته شود.
۳_ لبه تحتانی بازوبند باید ۳- ۲ سانتیمتر بالاتر از چین آرنج (گودی بین ساعد و بازو) باشد و دو لوله لاستیکی آن بطور قرینه در دو طرف سرخرگ بازویی و بر روی چین آرنج قرار گیرد.
۴_ فاصله گیرنده فشار خون با فرد معاینه شونده نباید بیش از یک متر باشد همچنین فرد گیرنده فشار خون باید در وضعیت مناسبی نسبت به معاینه شونده داشته باشد.
۵_ پیچ پمپ را ببندید و بازوبند را باد کنید تا به حداکثر سطح باد کردن بازوبند (عدد به دست آمده) برسد؛ سپس پیچ پمپ را به آهستگی باز کنید و دیگر آن را دستکاری نکنید. عقربه کمکم پایین میآید.
۶_ اولین صدایی که میشنوید فشار سیستولی یا ماکزیمم است. تخلیه باد بازوبند به آرامی ادامه می یابد. زمانی میرسد که دیگر صدای واضحی شنیده نمیشود یا صدا خفیف و کمکم قطع میشود. نقطه قطع صدا نشان دهنده فشار دیاستولی یا مینیمم است.
بالا بودن فشارخون به صورت گذرای مشکل جدی نیست، اما اگر برای مدت طولانی باقی بماند حتما باید به پزشک مراجعه کرد.
داروهای ضدافسردگی
داروهای ضدافسردگی بر مواد شیمیایی مغز مانند دوپامین، نوراپینفرین و سروتونین تأثیر میگذارند، انواع داروهای ضدافسردگی از جمله ونلافاکسین (افکسور)، داروهای مهارکننده مونوآمین اکسیداز (MAOI)، داروهای ضدافسردگی سه حلقهای و داروهای مهارکننده بازجذب سروتونین (SSRI) مانند فلوکستین (پروزاک) نهتنها بر خلقوخوی تأثیر میگذارند، میتوانند فشارخون را نیز بالا ببرند. مصرف همزمان دو داروی ضدافسردگی هم ممکن است این خطر را افزایش دهد.
آیا داروهای ضدافسردگی بر فشار خون تاثیر میگذارند؟
سرترالین
داروی سرترالین برای درمان افسردگی، اختلال وسواس فکری، اختلالات اضطرابی (ازجمله اختلال هراس و اختلال اضطراب اجتماعی)، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی استفاده میشود.
سرترالین را دقیقا باید به همان صورتی مصرف کرد که پزشک تجویزممصرفیکند. مصرف این دارو به مقدار بیشتر یا کمتر یا مدت زیادتر از آنچه تجویز شده، میتواند خطرناک باشد.
از عوارض این دارو میتوان به احساس ناپایداری یا تزلزل، ورم چشم، ورم صورت یا لبها، سرگیجه، کهیر و افزایش بیش ازحد فشار خون اشاره کرد.
فلوکستین
فلوکستین برای درمان افسردگی، وحشتزدگی، اختلال وسواس اجباری، پرخوری عصبی و سندروم پیش از قاعدگی استفاده میشود. این دارو میتواند خلق و خو، اشتها و سطح انرژی را افزایش دهد.
داروی فلوکستین میتواند ترس، اضطراب، افکار نامطلوب را کاهشدهد. همچنین ممکن است انجام وسواسگونه و مکرر کارهای روزانه مانند شستن دستها، شمارش و بررسی کردن چیزها را که باعث اختلال در زندگی روزمره میشود کاهش دهد.
در صورتی که علائمی مانند ضربان شدید قلب، توهم، از دست دادن هماهنگی اعضای بدن، سرگیجهی شدید، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، سفت شدن عضلات، تب بیدلیل و پریشانی و بیقراری غیر معمول را مشاهده کردید به سرعت به پزشک مراجعه کنید.
فلوکستین بر فشار خون تاثیر میگذارد و میتواند باعث افزایش آن شود. اگر دچارعوارض افزایش بیش از حد فشارخون شدید حتما به پزشک مراجعه کنید.
منابع