وقتی کلمه آرتروز شنیده میشود ، احتمالاً یک فرد مسن مبتلا به درد مفصل در ذهن تصور میشود، اما آرتروز حتی میتواند در افراد کمتر از۲۰ سال نیز ظاهر شود، در مقالهی ” آرتروز زانو در جوانی ” هر آنچه که جوانان لازم است دربارهی این بیماری مزمن بدانند، آورده شده است، با ما همراه باشید.
آرتروز زانو در جوانی
آرتروز یکی از مخربترین بیماریهای مزمن جهان است؛ اگرچه جمعیت معمول مرتبط با این بیماری افراد مسن هستند که اکثراً بیتحرکاند، اما ورزشکاران و افراد جوان نیز به دلایل مختلف مستعد این بیماریاند، آسیبهای از قبل وارد شده(تصادفات)، فعالیتهای شغلی و اضافه وزن به نظر میرسد از شایعترین علل آرتروز زانو در جوانی میباشند.
درمان آرتروز زانو
غضروف زانو در زمان بروز آرتروز در جوانی دستخوش تغییراتی تدریجی می شود؛ خاصیت کشسانی خود را از دست میدهد و به مرور سخت و سفت میشود، ترک برمیدارد و حین انجام فعالیت یا در اثر ضربه راحتتر از پیش آسیب میبیند و دچار فرسودگی میشود. بنابراین چون استخوانها نمیتوانند به سهولت روی غضروف ناهموار حرکت کنند، استخوان تحریک میشود و ایجاد درد میکند.
در این شرایط سراستخوانهای درگیر ضخیم میشوند و خارهای استخوانی شکل میگیرند. همچنین ممکن است قطعههای کوچکی از غضروف شکسته شده و پیرامون ناحیهی داخلی زانو شناور شوند. روشهای زیادی برای کاهش و کنترل درد توسط پزشکان و متخصصان پیشنهاد شده است از جمله:
طب سوزنی
طب سوزنی میتواند به اصلاح انسداد و عدم توازن انرژی در بدن کمک کند، همچنین در ریلکس کردن عضلات و نیز بهبود فرآیند چرخش خون در ناحیه آسیب دیده بسیار موثر است.
تغییر روش ورزش
تمریناتی مانند دویدن ممکن است مفاصل زانو را ملتهب کرده وعلائم را بدتر کند، برای جلوگیری از بدتر شدن التهابات لازم است از تمرینات قدرتی پرهیز شود؛ حرکاتی مانند اسکات، تنش را در قسمت جلویی زانو ایجاد میکنند، در افراد مبتلا به ارتروز زانو در جوانی انجام این مدل از حرکات اصلا توصیه نمیشود.
این گفتهها بدان معنا نیست که باید به طور کلی، ورزش متوقف شود؛ ورزش، برای حفظ مفاصل آرتروز بسیار مهم است، چرا که باعث تقویت عضلات اطراف مفصل آسیب دیده میشود و سبب گسترش دامنه حرکتی میشود و میتواند در کنترل وزن نیز موثر باشد، ورزشی مانند شنا میتواند پیشنهاد خوبی باشد.
درمان با جراحی
در حالتی که روشهای غیرجراحی برای کنترل درد بیمار موثر نباشد، پزشک درمان با جراحی را پیشنهاد کند.
شما می توانید برای بررسی مقالات بیشتر در این حوزه به سایت نوشدارو مراجعه نمائید.
درمان آرتروز با جراحی آرتروسکوپی
جراحی آرتروسکوپی یک روش جراحی غیرتهاجمی است که در آن یک دوربین متصل به نمایشگر تصویری از راه برش کوچکی وارد بدن بیمار میشود. آرتروسکوپی یک عمل کوچک و جزیی است که معمولا به صورت سرپایی انجام میشود. غضروف ناهموار آسیب دیده تراشیده، خارها و زائدههای استخوانی برداشته و قطعات جداشده از غضروف بیرون آورده میشوند.
درمان آرتروز زانو در جوانان
فیزیوتراپی
اگر از درد مداوم زانو رنج میبرید، فیزیوتراپی میتواند بسیار کمک کنده باشد، فیزیوتراپی میتواند ضمن بازیابی قدرت و بهبود تحرک، کاهش درد، کاهش التهاب و در پیش گرفتن سبک زندگی بهتر، درد را تا حد زیادی تسکین و کنترل کرد. این روش درمانی ایمن، موثر و غیرتهاجمی است، پوئن مثبت آن این است که قرار نیست هیچ دارویی تجویز شود، فیزیوتراپی، برای هر سنی مناسب و حتی ایدهآل است.
مطالعات نشان داده است که تکنیک ها و تحرکات دستی مورد استفاده در فیزیوتراپی نه تنها میتواند درد لگن و زانو را کاهش دهد بلکه باعث کاهش التهاب، بازگرداندن دامنهی حرکت طبیعی و تقویت مفاصل زانو نیز میشود. استفاده از درمانهای غیرفعال مانند گرما و یخ درمانی یا تحریک الکتریکی برای کاهش درد مزمن نیز میتواند بسیار کاربردی باشد.
استفاده از زانوبندها
زانوبند طبی تکیهگاهی برای محافظت زانو در فعالیتهایی که ممکن است بدون زانوبند غیرممکن باشد را، فراهم میکند، خصوصا برای ورزشکارانی که دچار آسیب جدی زانو نشدهاند و برگشت به ادامهی جریان مسابقه برایشان بسیار حائز اهمیت است، مزایای استفاده از زانوبند شامل: نگهدارندهی زانو، ثبات و پایداری زانو، کاهشدهندهی درد زانو، پیشگیری از وارد آمدن آسیب مجدد به زانو میباشد، که بسته به هدف استفاده، میتوان از انواع مختلفی از زانوبندها استفاده کرد.
کاهش وزن
کاهش وزن یکی از مهمترین فاکتورها در حفظ سلامت زانو و درمان آرتروز زانو در جوانی و میان سالی میباشد. اضافه وزن میتواند سبب التهاب و در نتیجه ایجاد درد در مفاصل شود. همچنین چربی اضافه وزن باعث ترشح هورمونی به نام لپتین میشود که برخی دانشمندان بر این باورند که این هورمون نقش مهمی در بروز آرتروز زانو دز جوانی دارد، با رعایت رژیم غذایی مناسب همراه با ورزش و تغییر عادات غلط میتوان از بار اضافی وزن بر روی مفاصل جلوگیری کرد.
تعویض مفصل زانو
جراحی تعویض زانو یا آرتروپلاستی یک عمل جراحی مهم و دشوار و آخرین راهکار درمانی برای موردهای بسیار شدید و وخیم آرتروز زانو در زمانی است که تمامی دیگر روشها در تسکین درد موثر نبوده باشند. تعویض مفصل زانو بی عیب و نقص نیست و طول عمر محدود ۱۰ تا ۲۰ ساله دارد. بیمار پس از انجام این عمل میتواند فعالیتهای روزمره و ورزشهای هوازی کم برخورد را بدون بروز درد انجام دهد.
علائم آرتروز زانو در جوانی
آرتروز زانو در جوانی یک بیماری مفصلی مزمن است که با نابود شدن انتهای استخوانهایی که مفصل زانو را میسازند، توصیف میشود. علائم و نشانههای این بیماری شامل تورم، سفتی و دردی عمیق در زانو است، در جوانان آرتروز به طور معمول مفاصل تحمل کننده بار که شامل زانوها، باسن و مچ پا هستند را تحت تأثیر قرار میدهد، چرا که این مفاصل تحت تأثیر آسیبهای ناشی از ورزش و چاقی قرار میگیرند و بیش از باقی مفاصل فشار را تحمل میکنند.
بهتر است که نسبت به علائم مکانیکی مانند گرفتگی، قفل شدن مفصل حساسیت بیشتری نشان داد، خصوصا مفصلی که دردش پس از استراحت و مصرف داروهای ضد التهاب تسکین نمییابد.
عواملی که میتواند خطر ابتلا به روماتیسم را افزایش دهد:
جنسیت
خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید در زنان بیشتر از مردان است.
سابقه خانوادگی
در صورت وجود یک مورد ابتلا، شانس ابتلای سایر افراد خانواده نیز افزایش مییابد.
استعداد ژنتیکی
برخی ژنها احتمال ابتلا به آرتروز در آنها بیشتر است مانند نژاد آفریقایی آمریکایی.
اضافه وزن
چاقی در کودکان و نوجوانان با اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط است ، بنابراین ، نیروی اضافی میتواند منجر به بروز آرتروز در نوجوانان دارای اضافه وزن شود.
نوع خاصی از ورزشها
ورزشهای قدرتی و تیمی مانند فوتبال، بسکتبال، دوومیدانی، بوکس، کشتی و وزنه برداری. این ورزشها ممکن است منجر به ایجاد آرتروز رانو در جوانی یک فرد مستعد ژنتیکی شوند.