روماتیسم یا آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی( سلولهای ایمنی فرد، به اشتباه علیه اعضای سالم او عمل کرده و مشکلاتی جدی را ایجاد میکنند) است، در این بیماری سلولهای ایمنی فرد علیه بافتهای غضروفی عمل میکنند، عموماً در بین مردم به نام التهاب مزمن روماتیسم شناخته میشود. شیوع ابتلا به این بیماری در زنان (خصوصا زنان چاق و دارای سابقه خانوادگی) بیش از مردان است و به طور معمول بین ۴۰ تا ۶۰ سالگی رخ میدهد؛ در این مقاله سعی داریم دربارهی “آرتروز در بارداری” و “درمان آرتروز در دوران بارداری” توضیحاتی کاربردی ارائه دهیم با ما همراه شوید.
درمان آرتروز بارداری
برای داشتن خیالی آسوده در دوران بارداری و پس از زایمان، سعی کنید آرتروز خود را تا حد امکان قبل از بارداری تحت کنترل نگه دارید، به طور مداوم و منظم با پزشک در تماس باشید و برنامهی درمانی خود را به دقت قبل و بعد از بارداری دنبال کنید. در ادامه به برخی نکات ضروری “درمان آرتروز در دوران بارداری” اشاره میکنیم.
احتمالا برنامهی درمانی شما برای آرتروز از قبل آغاز شده است. به عنوان یک زن باردار مبتلا به آرتروز باید در برنامه درمانی خود نکاتی را مورد توجه قرار دهید:
داروهای آرتروز
داروهای آرتروز خود را بشناسید و بدانید که چه تأثیری بر جنین خواهند داشت؛ بهترین کار این است که مصرف همهی داروها در دوران بارداری قطع شود، اما این کار همیشه امکانپذیر نیست، با پزشک خود در مورد داروهایی که میتوانید در دوران بارداری مصرف کنید و خطری به دنبال ندارند صحبت کنید.
لازم است حتماً تمام داروهای آرتروز تجویز شده در گذشته، داروهای استفاده شده بدون نسخه و تجویز پزشک و تمام مکملهای غذایی را که مصرف می کنید ذکر کنید، مصرف برخی از آنها در دوران بارداری بی خطر است، اما برخی دیگر میتوانند به کودک آسیبهای جدی برسانند. پزشک ممکن است داروها را تغییر دهد یا دوز داروها را تا قبل از تولد کودک تغییر دهد، آنها کمترین دوز ممکن را برای شما تجویز خواهند کرد تا اثرات آن بر شما و نوزادتان به حداقل برسد.
اگر قصد دارید بعد از تولد، کودک را با شیر مادر تغذیه کنید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید، چراکه برخی از داروها از طریق شیر مادر منتقل میشوند و میتوانند برای کودک مضر باشند.
ورزش، مهمترین راه درمان آرتروز بارداری
باید در دوران بارداری به ورزش ادامه داد، برای تقویت انعطاف پذیری ، و همچنین تمریناتی که به بدن در حفظ قدرت عضلانی کمک می کنند، تمریناتی را برای حفظ قدرت عضلات و انعطاف مفاصل در برنامه ورزشی گنجاند؛ پیادهروی و شنا به ویژه برای افراد مبتلا به آرتروز مفید است، از پزشک خود بپرسید آیا ورزشی که انجام میدهید برای کودک بی خطر است یا خیر.
رژیم غذایی
گاهی اوقات ، آرتروز می تواند علائمی مانند خشکی دهان و مشکلاتی در بلع ایجاد کند که غذا خوردن را دشوار میکند، با این حال ، تغذیه مناسب برای زنان باردار مبتلا به آرتروز و رشد مناسب جنین بسیار اهمیت دارد، با پزشک خود مشکلاتتان را در میان بگذارید و طبق نظر پزشک متخصص از یک رژیم غذایی متعادل پیروی کنید.
همچنین اگر زیاد از لبنیات استفاده می کنید، حتما از مقاله تاثیر لبنیات بر آرتروز دیدن کنید.
محافظت از مفاصل
روشهای تسکین درد مفاصل و کاهش فشار بر آنها را بیاموزید، به طور مثال قوز کردن برای مفاصل مضر است، در حالی که صاف کردن پشت از مفاصل ستون فقرات حمایت میکند.
شما می توانید برای دریافت مقالات بیشتر به سایت معتبر نوشدارو مراجعه نمائید.
مدیریت استرس
برای کمک به کاهش ناراحتیهای عاطفی ناشی از بارداری لازم است استرس خود را مدیریت کنید. استرس باعث افزایش ترشح هورمون کورتیزول میشود، این هورمون میتواند در تولید کلاژن اختلال ایجاد کند، کلاژن برای برخورداری از مفاصل سالم ضروری است؛ بنابراین باید برای کمک به حفظ سلامت مفاصل خصوصا در دوران بارداری استرس را کاهش داد.
کنترل وزن
از آنجا که آرتروز، مفاصل سراسر بدن را تحت تأثیر قرار میدهد، وزن اضافه شده در بارداری میتواند درد و ناراحتی را افزایش دهد، این ممکن است به خصوص در زانوها مشکل ساز شود، فشار زیاد وارد شده به ستون فقرات میتواند باعث اسپاسم عضلانی یا بیحسی در پاها شود، بهترین کار برای جلوگیری از بروز این مشکلات کنترل وزن به گونهای است، که به جنین آسیبی نرسد در عین حال وزن مادر باردار نیز بیش از حد افزایش پیدا نکند.
آرتروز بارداری
بسیاری از زنان مبتلا به آرتروز در سه ماهه دوم بارداری بهبودی نسبی یافته و ممکن است تا شش هفته پس از زایمان مشکل خاصی نداشته باشند، برخی نیز در دوران بارداری از احساس خستگی کمتری رنج میبرند. اگر آرتروز در سه ماهه اول نسبتاً خفیف باشد، میتوان امیدوار بود که شرایط همین طور بماند و دوران بارداری آسانتر از سایر زنان مبتلا به آرتروز طی شود.
برای تسکین درد و سفتی مفاصل رعایت این نکات مفیداند:
- کمپرس یخ یک ضد درد غیردارویی عالی است، که به رفع التهاب مفاصل کمک میکند، توجه داشته باشید که هیچگاه نباید یخ را به طور مستقیم روی مفاصل قرار داد همیشه با پوششی همانند حوله یخ را بپوشانید و بعد برای مدت ۲۰ دقیقه روی مفصل قرار دهید.
- مفاصل را اغلب در حالت آرامش و استراحت قراردهید.
- پاها را بالا تر از سطح بدن قرار بدهید تا درد زانو و مچ پا از بین برود.
- تنفس عمیق یا سایر روش های آرام سازی را امتحان کنید.
- به وضعیت قرارگیری بدن خود توجه کنید، چراکه وضعیت بد بدن ممکن است به مفاصل فشار وارد کند.
- صرفنظر از نوع فعالیت، کفش باید از پا حمایت کند و ثبات آن را حفظ کند، همچنین باید راحت و انعطافپذیر باشد. کفش باید متناسب با میزان قوس کفپای هر فرد انتخاب شود. کفشهای مخصوص دویدن باید قابلیت جذب و خنثیسازی فشار نیز داشته باشند. برای حفاظت از سلامت مفاصل، خصوصا زنان باردار باید از پوشیدن کفشهای پاشنهبلند خودداری کنند.
حرف آخر
قطعا درد، خستگی و عوارض جانبی داروهای آرتروز، برنامهریزی برای آیندهی خانواده را دشوار و پیچیده میکند؛ اما میتوان امیدوار بود، زنان مبتلا به آرتروز با انجام یک سری مراقبتها و پیشگیریها دوران بارداری نسبتا عادی، همانند باقی زنان پشت سر بگذارند، ترسها و نگرانیهایتان را کنترل کنید و امید به آیندهی روشن را هرگز فراموش نکنید.